Κυβερνητικές πηγές: Τα προληπτικά μέτρα δεν περνάνε - Ντάισελμπλουμ: Το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια

«Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση», δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα la Stampa ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ σημειώνει ότι »λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο Ecofin του Άμστερνταμ.

«Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα

δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό έχω να πω», τόνισε ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ. Χαρακτήρισε μηδενική την εμπιστοσύνη στην Αθήνα «πριν από ένα χρόνο» αλλά όπως είπε «στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου».

«Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση», σημείωσε.

Τα προληπτικά μέτρα είναι αδύνατο να περάσουν από την βουλή, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης, ενώ όπως αναφέρεται αυτό έχει γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές.

«Το έχουμε κατοχυρώσει αυτό. Το έχουν καταλάβει (για το ότι δεν περνάνε πρόσθετα μέτρα). Είναι γελοίο να πας στην Βουλή αντί για μέτρα 5,4 , 7 ή 9. Δεν υπάρχει αυτό. Δεν συζητάμε υπό αίρεση μέτρα ή μέτρα που θα τα πάρουμε μετά πίσω. Ξέρουν ότι δεν μπλοφάρουμε. Δεν περνάνε από την Βουλή», τόνισε κυβερνητικό στέλεχος σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

«Αντί να χάσει την υποστήριξη των βουλευτών του στο κοινοβούλιο (αν το ΔΝΤ επιμείνει στα έκτακτα μέτρα), ο κ Τσίπρας θα μπορούσε να επιλέξει τις πρόωρες εκλογές, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Στη συνέχεια, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ, τις απαιτήσεις του οποίο επίσης απορρίπτει», σημειώνει η WSJ ως άλλο ένα πιθανό σενάριο, χαρακτηρίζοντας απρόβλεπτο παράγοντα τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες Ελλαδας - πιστωτών, ανέφερε κατά το μεσημεριανό briefing η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράικχαρτ. Όπως είπε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕSM, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα».

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί, είπε πως το πακέτο των μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, έχει κλείσει κατά 99%.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση: ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.

Σε ερώτηση, αν είναι δυνατό να κλείσει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαίου ή αν θα χρειαστεί ένα συμβούλιο, όπως ζήτησε και από τον Ντ. Τουσκ ο Αλέξης Τσίπρας, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν θα είναι «σοφό» από την πλευρά της να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα βρεθεί συμφωνία.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, σημείωσε πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών.

Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί πρώτα να συγκλίνουν οι απόψεις των θεσμών μεταξύ τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα