Όλα όσα έγιναν στο συνέδριο με τους ξένους επενδυτές στη Νέα Υόρκη

Πάνω από 1.350 συμμετέχοντες, ειδικές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με ξένους επενδυτές και 153 κατ' ιδίαν συναντήσεις για τις διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών. Τα μηνύματα απ' το φετινό, 19ο Capital Link Invest in Greece Forum φαίνεται πως ήταν θετικά καθώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει ακόμα και μετά τις γιορτές να δρομολογήσει μία νέα

δοκιμαστική έξοδο στις αγορές έχοντας στο χέρι της και την τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης.

Τα κυβερνητικά στελέχη υπό τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο επιχείρησαν να προτάξουν το μήνυμα ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις αφού μπορεί να δώσει σημαντικές αποδόσεις. Κάτι στο οποίο προσπάθησαν να «πατήσουν» και οι εκπρόσωποι των ελληνικών εισηγμένων και μη εταιρειών στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν επενδυτές. Από την πλευρά τους ξένοι κεφαλαιούχοι που δραστηριοποιούνται ήδη στην ελληνική αγορά υπογράμμισαν την πεποίθηση τους ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρος ευκαιριών ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των θεσμών πιστοποίησαν ότι είμαστε σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, φροντίζοντας παράλληλα να επισημάνουν ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά τη λήξη του.

Ακολουθούν οι δημόσιες τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στις εργασίες του συνεδρίου στα θεματικά πάνελ που είχαν διοργανωθεί και τα οποία κάλυπταν όλους τους κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων. Οι τοποθετήσεις είναι όπως κοινοποιήθηκαν απ' την διοργανώτρια εταιρεία, Capital Link. Ως εκ τούτου κάποιες παραμένουν στην αγγλική.

Οι τοποθετήσεις

Στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Θεοχάρης Λαλάκος ανέδειξε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump, κατά την οποία οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν την εγκαθίδρυση ομάδας εργασίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί επενδυτές εξέφρασαν το ανανεωμένο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της ψηφιακής τεχνολογίας, των υποδομών, καθώς και στον αγροδιατροφικό και κτηματομεσιτικό τομέα. Η νέα αυτή δυναμική στις διμερείς οικονομικές, εμπορικές, και επενδυτικές σχέσεις καταδεικνύεται, επίσης, από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 2018. Ο Πρέσβης κ. Λαλάκος, τόνισε, επίσης, τις θετικές εξελίξεις ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και τις αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τους μακροοικονομικούς δείκτες. Η ελληνική οικονομία, κατέληξε, μετακινείται σταδιακά από μια κατάσταση παρατεταμένης κρίσης σε μια κατάσταση σταθερής οικονομικής αναζωογόνησης, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα.

ΕΝΟΤΗΤΑ “CURRENT STATE & OUTLOOK OF THE GREEK & THE EUROPEAN ECONOMY”

Έπειτα από αρκετά χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά σε μία αναπτυξιακή τροχιά. Το πάνελ ασχολήθηκε με την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία και με επίκεντρο την Ελλάδα, σημειώνοντας την πρόοδο ως σήμερα αλλά και τις προκλήσεις που απομένουν.

Συντονιστής: κ. Yannis Manuelides, Partner, London, Allen & Overy LLP

Ομιλητές:

• κ. Charles Seville, Senior Director, North America Sovereigns, Fitch Ratings Inc.

• κα Elena Duggar, Chair of Moody’s Macroeconomic Board, Associate Managing Director, Credit Strategy & Research, Moody’s Investor Service

• κ. Panos Tsakloglou, Professor, Department of International and European Economic Studies, Athens University of Economics & Business, former Chairman of Greek Government Council of Economic Advisers

• κ. Declan Costello, Mission Chief for Greece, European Commission, Directorate-General for Economic and Financial Affairs

• κ. Nicola Giammarioli, Head of Strategy and Institutional Relations, European Stability Mechanism (ESM)

Ο κ. Yannis Manuelides, Partner, London, Allen & Overy LLP, στην ομιλία του τόνισε: “Με την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές και την ανταλλαγή των ομολόγων της με ομόλογα υπό συνήθεις όρους αγοράς, την ομαλή πρόοδο του Τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και την επικεντρωμένη και επίμονη προσπάθεια επίλυσης των, παραδοσιακά, δυσκολότερων προβλημάτων της, η Ελλάδα αρχίζει να αποκομίζει οφέλη από τη σταθερότητα και τη μεταρρύθμιση. Ορισμένες ελληνικές εταιρείες επέστρεψαν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και οι Διεθνείς και Υπερεθνικοί Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί συνεχίζουν να επενδύουν σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Με την οικονομία σε μια μέση αλλά συνεχή ανοδική πορεία, με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της δύσκολης προσπάθειας και με μια καλή προοπτική για την Ευρώπη και την ευρωζώνη, αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που οι μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα.”

1) Ο κ. Charles Seville, Senior Director, North America Sovereigns, Fitch Ratings Inc., στην ομιλία του τόνισε: «Η 'Fitch Ratings’ αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε B- από CCC προκειμένου να αντικατοπτρίσει τις απόψεις μας ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σταδιακά θα βελτιώνεται, όπως ορίζουν οι όροι του προγράμματος του ESM, του μειωμένου πολιτικού κινδύνου, της διατηρήσιμης ανάπτυξης του ΑΕΠ και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η θετική προοπτική στην αξιολόγηση δείχνει τις προσδοκίες ότι η γ' αξιολόγηση του προγράμματος του ESM θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθούν αναταράξεις και ότι το Eurogroup θα αποφασίσει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας το 2018. Θεωρούμε ότι το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πιο σταθερό και ο κίνδυνος μίας νέας κυβέρνησης που θα αντιστρέψει τα μέτρα που υιοθετήθηκαν με βάση το πρόγραμμα του ESM είναι περιορισμένος».

2) H κα Elena Duggar, Chair of Moody’s Macroeconomic Board, Associate Managing Director, Credit Strategy & Research, Moody’s Investor Service, στην ομιλία της τόνισε: «Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που ενισχύθηκε το 2017 υποστηρίχθηκε από μία ευνοϊκή νομισματική πολιτική και μία σημαντική βελτίωση στην αγορά χρέους. Περιμένουμε μία ισχυρή και ευρεία οικονομική ανάπτυξη να συνεχιστεί στην Ευρωζώνη για τα επόμενα δύο χρόνια. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί απ' την περιφερειακή ανάπτυξη και μία ανάκαμψη θα λάβει χώρα με το πραγματικό ΑΕΠ να αναπτύσσεται 1,5% φέτος και περίπου 2% το 2018 έναντι 0% το 2016. Υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια που θα μπορούσε να έλθει ως αποτέλεσμα των μέτρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής εφόσον το πρόγραμμα συνεχίζει κανονικά και η εμπιστοσύνη επιστρέφει».

3) Ο κ. Panos Tsakloglou, Professor, Department of International and European Economic Studies, Athens University of Economics & Business, former Chairman of Greek Government Council of Economic Advisers, στην ομιλία του τόνισε: Οι τεράστιες ανισορροπίες στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελληνικής οικονομίας είχαν ήδη αποκατασταθεί το 2014 και η οικονομική ανάκαμψη είχε ξεκινήσει. Παρά το θετικό εξωτερικό περιβάλλον, για πολιτικούς λόγους, την επόμενη διετία η οικονομία παρέμεινε σε στασιμότητα. Τώρα η οικονομία ανακάμπτει και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της δείχνουν να είναι θετικές. Αν και η χρηματοδότηση της οικονομίας από εσωτερικούς πόρους παραμένει προβληματική, ο συνδυασμός των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων, των χαμηλών αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων και της διαθεσιμότητας άνεργου εργατικού δυναμικού αρκετά υψηλής εξειδίκευσης και σχετικά χαμηλού κόστους μπορεί να λειτουργήσει σαν μαγνήτης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Στο παρόν κλίμα, αυτές οι επενδύσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και να λειτουργήσουν ως καταλύτης για της οικονομική ανάκαμψη.

4) Ο κ. Declan Costello, Mission Chief for Greece, European Commission, Directorate-General for Economic and Financial Affairs, στην ομιλία του τόνισε: «Επετεύχθη συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης του προγράμματος ESM. Αυτά

“Agreement has been reached with the Greek authorities on the reforms needed to complete the 3rd review of the ESM programme. These should be completed by the meeting of Eurogroup Finance Ministers on 22 January, who hopefully will then trigger the discussions on the implementation of additional measures to ensure debt sustainability. Overall economic developments combined with better momentum in implementing reforms indicate that Greece is on a trajectory that could lead to a successful conclusion to the ESM programme on schedule in August 2018. Whilst Greece has eliminated many of the economic imbalances and has made considerable progress in legislating important reforms under the ESM, it is evident that a sustainable economic recovery will require the sustained implementation of structural reforms over many years to achieve a sustainable recovery. This includes the need to sustain the reform in areas such as the reform of tax system, measures to make Greece a more attractive place to business and invest, and actions to modernise the public administration and justice system.”

5) Ο κ. Nicola Giammarioli, Head of Strategy and Institutional Relations, European Stability Mechanism (ESM), στην ομιλία του τόνισε: “This year is the first time I can physically join this event. I am very glad. This is very good news not just for me but especially for Greece: it means that, contrary to the last two years, the negotiations for the current review have been completed swiftly and on time. From the ESM, I can also report another piece of good news. We have successfully implemented the short-term debt relief measures for Greece over the course of 2017. Those measures were approved just about a year ago and were presented to this very forum at the end of 2016. The ESM now estimates that the total package of short-term debt relief measures will reduce the country’s debt-to-GDP ratio by about 25 percentage points by 2060, and the gross financing needs-to-GDP ratio by around six percentage points. This is a bigger reduction than foreseen in the original estimates. Such an outcome will help the country in its efforts to regain the confidence of markets. Greece must now continue reforming its economy, so that it can successfully exit its third assistance programme by next August. With loans to Greece maturing in over 40 years, our commitment with Greece and the benefits of our favorable lending terms will outlive the programme. The ESM is a long term partner of Greece.”

“THE GOVERNMENT PERSPECTIVE”

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού: "A New Era of Opportunity for Greece" (Μέσω WEBCAST)

Κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές να αξιοποιήσουν τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται πλέον στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που παρουσιάσθηκε στο «19ο Ετήσιο Invest in Greece» Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Τοποθετώντας ως ορόσημο την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την ύφεση και τη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, ευημερίας και επενδύσεων.

«Έτσι, αγαπητοί φίλοι, η γη της ευκαιρίας έχει ανοιχτές τις πόρτες της για υψηλά κερδοφόρες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού και η προσπάθεια της κυβέρνησης έχουν φέρει απτά αποτελέσματα καθώς τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν πως η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει και να επιστρέφει στον δρόμο της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας αλλά και την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων:

• Ανάπτυξη: 2% για το 2018

• Ανεργία: Μείωση κατά 6% από το 2015

• Άμεσες ξένες επενδύσεις Αύξηση 69% τους πρώτους εννιά μήνες του 2017 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι οικονομικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει στην υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδύτες πως η εν λόγω βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της υγείας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως οι Αμερικανοί επιχειρηματίες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα για το 2018 στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ένα γεγονός που, όπως είπε, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς για την περαιτέρω ενδυνάμωση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΕΝΟΤΗΤΑ “TRANSFORMING THE GREEK TAX COLLECTION SYSTEM”

Την ομιλία της ενότητας πραγματοποίησε ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε: “Η λέξη-κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η εμπιστοσύνη. Χωρίς εμπιστοσύνη, κανείς δεν θα επενδύσει το χρόνο και τα χρήματά του σε μια χώρα. Και τι σημαίνει εμπιστοσύνη, όταν πρόκειται για τη φορολογική διοίκηση; Αποτελεσματικότητα και φορολογική δικαιοσύνη. Βεβαιώνοντας ότι όλοι πληρώνουν, με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο, αυτό που οφείλουν στο κράτος, έτσι ώστε να μην στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός από τη φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή. Και όχι περισσότερο από αυτό που πραγματικά οφείλουν. Αυτό προσπαθούμε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.”

ΕΝΟΤΗΤΑ “INVESTING FOR GROWTH”

Κύριος ομιλητής της ενότητας ήταν ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε: “Μετά από πολλά χρόνια αναταραχής, η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα φέτος: το 2017 είναι το σημείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η επενδυτική και αναπτυξιακή αναζωογόνηση της Ελλάδας οφείλεται στη νέα Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική (ΕΑΣ) της Κυβέρνησης, η οποία καθιερώνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, φιλικό προς τις επενδύσεις και προσανατολισμένο στις εξαγωγές. Αυτό το μοντέλο βασίζεται στην ενισχυμένη εγχώρια βιομηχανική παραγωγή διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας και γνώσης αντιστοίχως και στην απασχόληση του υψηλής ειδίκευσης και καλά επιμορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού. Προχωρώντας προς το 2018, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται ακόμα πιο θετικές. Η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα ενισχυθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο όπως και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.”

ΕΝΟΤΗΤΑ “OPTIMIZING THE GREEK STATE ASSETS PORTFOLIO”

Την ομιλία της ενότητας πραγματοποίησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Hellenic Corporation of Assets & Participations S.A. κα Ράνια Αικατερινάρη, η οποία τόνισε: “Η ίδρυση της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας» («ΕΕΣΥΠ») και η εταιρική οργάνωση της εισαγάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα θεσμό με χαρακτηριστικά σταθερότητας και μακροπρόθεσμης προοπτικής, στον οποίο έχει ανατεθεί η προώθηση βέλτιστων πρακτικών. Σκοπός της ΕΕΣΥΠ είναι να προωθήσει νέα πρότυπα που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, αντιστρέφοντας τον κατακερματισμό ευθύνης που ισχύει μέχρι σήμερα ως προς τη διαχείριση και τη στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΣΥΠ έχει τέσσερις βασικούς στόχους: α) να βελτιώσει την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει υπό τη σκέπη της, προωθώντας στρατηγικές για τη βελτίωση της λειτουργικής και οικονομικής αποδοτικότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βασικούς τομείς της οικονομίας, β) να καθιερώσει βέλτιστους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και υπεύθυνης διοίκησης, γ) να ενισχύει την μακροπρόθεσμη αξία των περιουσιακών στοιχείων του κράτους και δ) να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, από τα οποία το 50% θα αποδίδεται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και το 50% θα επιστρέφεται στο Κράτος με τη μορφή επενδύσεων.”

“BOND INVESTING”

ΕΝΟΤΗΤΑ “INVESTING IN GREEK BONDS – GOVERNMENT & CORPORATE BONDS”

This panel discussed the issuance in the global capital markets of fixed income instruments by the Greek Government, the Greek Banks and Greek Corporates. It also discussed global investor interest in Greek Risk and Greek Fixed Income Instruments.

Συντονιστής: κα Christina Papanikolopoulou, Partner, Zepos & Yannopoulos

Ομιλητές:

• κ. Antonios Kerastaris, Group CEO, Intralot

• κ. Vasilios Kotsiras, Head of Funding Solution & Structure Finance, National Bank of Greece

• κ. Guy Morgan, Managing Director, EMEA Head Of Liability Management, Goldman Sachs

• κ. Giulio Baratta, Head of Debt Capital Markets, BNP Paribas

• κ. Philip Brown, Managing Director, Public Sector Fixed Income Origination, Citi

• κ. Henrik Johnsson, Managing Director, Head of EMEA Syndicate, Deutsche Bank

Η κα Christina Papanikolopoulou, Partner, Zepos & Yannopoulos, στην ομιλία της τόνισε: “Κατόπιν ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τον Ιούνιο 2017, το ελληνικό Δημόσιο, οι ελληνικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στις διεθνείς αγορές χρέους με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το κρατικό ομόλογο του Ιουλίου και οι ανταλλαγές ομολόγων του PSI, οι καλυμμένες ομολογίες συστημικών τραπεζών και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της διεθνούς επενδυτικής αγοράς. Η αγορά προετοιμάζεται για το 2018 χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατός της τις θετικές προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας· ως καταλυτικοί παράγοντες για τις επερχόμενες εκδόσεις κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων αναμένεται να λειτουργήσουν η σταθερή πορεία εξόδου της χώρας από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, η δημιουργία μιας ισχυρής αγοράς επενδύσεων στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE’s) ύψους περί τα € 100 δισεκατομμύρια και, ιδίως, οι συνεχείς πρωτοβουλίες στήριξης του επιχειρείν που αναμένεται να φέρουν βιώσιμη κερδοφορία και ταχεία ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.”

1) Ο κ. Antonios Kerastaris, Group CEO, Intralot, στην ομιλία του τόνισε: “Εταιρείες με ένα μακροπρόθεσμο όραμα, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και με ένα σχέδιο να ενισχύσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων και την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς εταιρείες όπως η INTRALOT κατάφεραν να προσελκύσουν μια παγκόσμια πελατειακή βάση και να προσαρμοστούν επιτυχώς στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Παρά τις δυσκολίες, η ελληνική οικονομία κατάφερε να παραμείνει συνδεδεμένη με την αγορά, αλλά οι βαριές φορολογικές επιβαρύνσεις (συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας μισθωτών υπηρεσιών και της κοινωνικής ασφάλισης που αυξάνουν το κόστος εργασίας) αποτέλεσαν ένα σημαντικό αντικίνητρο για επενδύσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα επενδυτικά κίνητρα και οι ανταμοιβές για εταιρείες που καινοτομούν και εξάγουν θα φέρουν σημαντικά νέα έσοδα για το κράτος και θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».”

2) Ο κ. Βασίλης Κώτσηρας, Head of Funding Solution & Structure Finance, National Bank of Greece, στην ομιλία του τόνισε ότι: "Oι πρόσφατες συναλλαγές Καλυμμένων Ομολόγων σηματοδότησαν την επιτυχημένη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές. Απέδειξαν πως υπάρχει σημαντική ζήτηση για ομόλογα και πέτυχαν όλους τους στόχους τους: διεύρυνση της επενδυτικής βάσης, χαμηλότερο κόστος έναντι άλλων μορφών χρεογράφων, υποστήριξη της εξόδου από τον ELA και καλή πορεία στην δευτερογενή αγορά. Οι Διεθνείς Χρηματαγορές απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και όχι ευκαιριακή αντιμετώπιση. Οι εξασφαλισμένες συναλλαγές είναι ένα αποδοτικό μέσο απεξάρτησης από τον ELA, αλλά επιτυγχάνοντας αυτό τον στόχο ένα πιο πολυσύνθετο φάσμα προκλήσεων αναδύεται. Οι τράπεζες οφείλουν να εναρμονιστούν με κανόνες και ευρωπαϊκές οδηγίες όπως το LCR, NSFR και MREL. Το κόστος χρηματοδότησης παραμένει στο επίκεντρο καθώς έχει μεγάλη επίπτωση στην κερδοφορία. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας το 2012 είναι ο σωστός δρόμος. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι εδώ. Προκειμένου όμως οι διεθνείς επενδυτές να εμπιστευθούν και υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα τις ελληνικές τράπεζες απαιτούν σχεδιασμό, όραμα, αποτελέσματα και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα."

3) Ο κ. Philip Brown, Managing Director, Public Sector Fixed Income Origination, Citi, στην ομιλία του τόνισε: “Philip Brown is Managing Director in Citi’s Capital Markets Origination business, heading Citi’s global franchise with Sovereign, Supranational and Sovereign Agency. Citi is a leading Primary Dealer in all Euro Area Sovereign Bond Markets. The GGB market has been the star-performer in 2017, returning over 15%, which compares impressively to the IG euro-area government bond index returns of low single digits. As we move into a QE Tapering and a rising core yield environment next year, Greek Government Bonds are well placed to again give investors the best returns in the euro area.”

4) Ο κ. Henrik Johnsson, Managing Director, Head of EMEA Syndicate, Deutsche Bank, στην ομιλία του τόνισε: “2017 has seen real development in international investor appetite for Greek risk across all categories – Sovereign, Financial, Corporate and High Yield. A further positive sign is the diversification of interest, as many more types of investors are now looking to add exposure to Greece, which of course drives the yields down for everyone. It will be important during 2018 to ensure that this momentum is kept up in order to completely normalise Greece in the European capital markets”.

“SECTOR REVIEWS & INVESTMENT OPPORTUNITIES”

ΕΝΟΤΗΤΑ “THE GREEK BANKING SECTOR - STRATEGY AND OUTLOOK”

This panel discussed current trends and developments in the Greek banking and financial sector; cost issues, liquidity, upcoming stress tests and growth strategies.

Συντονιστής: κ. Panos Papazoglou, Country Managing Partner Greece - Central and South East Europe Accounts Leader, EY

Ομιλητές:

• κ. Vassilios Psaltis, General Manager and CFO, Alpha Bank

• κ. Nikolaos Karamouzis, Chairman, Eurobank Ergasias SA & Chairman, Hellenic Bank Association

• κ. Christos Megalou, CEO, Piraeus Bank

• κ. Leonidas Fragkiadakis, CEO, National Bank of Greece

• κ. Francesco Drudi, Principal Adviser, European Central Bank

1) Ο κ. Vassilios Psaltis, General Manager and CFO, Alpha Bank στην ομιλία του τόνισε: “Βασική προϋπόθεση για την επανένταξη της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, είναι η προσέλκυση όλο και περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων στην οικονομία. Ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διευκόλυνση εισροής επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, μέσα από τη συμμετοχή τους στην επιτυχή αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Με την αποτελεσματική διαχείριση θεμάτων που αφορούν μη βιώσιμες εταιρίες με τρόπο που να διασφαλίζει την παραγωγική επανένταξη των περιουσιακών τους στοιχείων στην οικονομία και επιπλέον με την παροχή χρηματοδότησης σε επενδυτικές προτάσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι ελληνικές τράπεζες συμβάλλουν στην τόνωση της παραγωγικότητας στη χώρα, η οποία θα επιτρέψει και θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.»

2) Ο κ. Nikolaos Karamouzis, Chairman, Eurobank Ergasias SA & Chairman, Hellenic Bank Association, στην ομιλία του τόνισε: “Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις όπως, ορισμένες εκ των οποίων κληροδοτήθηκαν από την πρωτοφανή κρίση όπως: τα υψηλά (αν και μειούμενα) επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το βελτιούμενο μεν αλλά υπαρκτό ακόμα πρόβλημα της ρευστότητας και την επιστροφή των καταθέσεων τους περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων τη συρρίκνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων Η κεφαλαιακή επάρκεια, η ποιότητα του ενεργητικού, οι συνθήκες ρευστότητας και η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών βαίνουν όμως βελτιούμενες, τα σχέδια αναδιάρθρωσης οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση και οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σε οργανική κερδοφορία μετά από χρόνια σωρευτικών ζημιών στα πλαίσια μίας ανακάμπτουσας οικονομίας. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ευρύτερες προκλήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβανομένων κάποιων εποπτικών πρωτοβουλιών (π.χ. IFRS 9, Basel III, MIFiD 2, TRIM, PSD2, calendar provisioning), η εφαρμογή των οποίων μπορεί δυνητικά να επιβαρύνει την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, ενώ σε συνδυασμό με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις αγορές, τους μη-τραπεζικούς διαμεσολαβητές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τις μεταβολές των προτιμήσεων των πελατών και τις νέες ρηξικέλευθες τεχνολογίες, απαιτούν μεγάλου εύρους μετασχηματισμό στο υπάρχον τραπεζικό επιχειρηματικό μοντέλο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και την διαφαινόμενη πιθανότητα ότι η χώρα θα βγει επιτυχώς απ’ το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, την υψηλή και βελτιούμενη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, που βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα, τη σημαντική προ-προβλέψεων κερδοφορία (περίπου €4.2δισ. σε ετησιοποιημένη βάση), που αποτελεί σημαντικό περιθώριο ασφάλειας για δυνητικές μελλοντικές προβλέψεις, το δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις στο 50%, τα οποία ελαττώνονται σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους, νιώθω σήμερα περισσότερο πεπεισμένος ότι οι επιπτώσεις από τις εποπτικές αλλαγές και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων συνθηκών (stress test) θα είναι διαχειρίσιμες, χωρίς συστημικές διαταραχές, ιδίως εάν δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τράπεζες να μειώσουν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και να καλύψουν την όποια επίπτωση στη κεφαλαιακή τους θέση μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων και αποτελεσματικής διαχείρισης ενεργητικού.”

3) Ο κ. Christos Megalou, CEO, Piraeus Bank, στην ομιλία του τόνισε: “Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε τροχιά επιταχυνόμενης εξομάλυνσης, με σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και σταθερή επαναφορά των πελατειακών καταθέσεων. Η κεφαλαιακή τους θέση είναι στιβαρή και ενισχύεται περαιτέρω μέσω ενεργούς διαχείρισης των κινδύνων ισολογισμού, ενώ η ρευστότητα βαίνει βελτιούμενη, με τις ελληνικές τράπεζες να ανακτούν την πρόσβασή τους στην αγορά και να μειώνουν τη χρηματοδότησή τους μέσω Ευρωσυστήματος. Τα παραπάνω επιτεύχθηκαν κυρίως λόγω: (α) της πολιτικής σταθερότητας, (β) της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και, (γ) των αποφασιστικών κινήσεων των νέων διοικητικών ομάδων των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι προκλήσεις παραμένουν, με τη μορφή των επερχόμενων κανονιστικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προτύπου IFRS9, ενώ τα υπόλοιπα των προβληματικών δανείων παραμένουν υψηλά και το πρόγραμμα αποεπενδύσεων μη κύριων στοιχείων ενεργητικού απαιτητικό. Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζικές προοπτικές στην Ελλάδα, σε ευθυγράμμιση με την πορεία της οικονομίας, είναι τώρα στο πιο ευνοϊκό σημείο από την έναρξη της κρίσης.”

4) Ο κ. Leonidas Fragkiadakis, CEO, National Bank of Greece, στην ομιλία του τόνισε: "Σε επίπεδο οικονομίας, τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον ορατά. Πέραν του απόλυτου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ έχει ιδιαίτερη σημασία η ευρεία συμμετοχή εταιριών όλων των μεγεθών και τομέων της οικονομίας σε αυτή την ανάκαμψη, ώστε να μπορούν τα οφέλη να διαχυθούν στην οικονομία. Για τις τράπεζες, η επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτείται από 2 χαρακτηριστικά: αύξηση εσόδων μέσω πιστωτικής επέκτασης και αύξηση της κερδοφορίας από την αποκλιμάκωση των προβλέψεων. Το τραπεζικό σύστημα έχει διανύσει μια πορεία ανάκαμψης και σταθεροποίησης. Η επίτευξη σταθερής κερδοφορίας, η συνεχής βελτίωση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές είναι στοιχεία απαραίτητα αλλά και αρκετά για να βεβαιώσουν και να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία του κλάδου έως τώρα."

ΕΝΟΤΗΤΑ “INVESTING IN THE GREEK BANKING & FINANCIAL SECTOR”

This panel of senior executives from major global investment banks active in the Greek market discussed regulatory trends, M&A and consolidation activity in the sector and comparative sector valuations. Also, what types of investors are looking at Greek financial sector assets (HF’S, PE’S, strategic investors), and what will take to make foreign investors more comfortable.

Συντονιστής: κ. Apostolos Gkoutzinis, Partner, Head of European Capital Markets, Shearman & Sterling (London) LLP

Ομιλητές:

• κ. Alex Pretzner, Managing Director, Citi

• κ. Georgios Triantafyllou, Executive Director, Investment Banking Services Greece and South Eastern Europe, Goldman Sachs

• κ. Stefanos Papapanagiotou, Managing Director, Country Head, Greece & Cyprus, Head of Nordic Investment Banking, UBS AG

• κ. Spyros Tsiloglou, Director, Head of Greece and Cyprus, Investment Banking and Capital Markets, Credit Suisse International

Ο κ. Apostolos Gkoutzinis, Partner, Head of European Capital Markets, Shearman & Sterling (London) LLP, στην ομιλία του τόνισε: “Το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα υπέστη τα τελευταία χρόνια μια βαθιά και σαρωτική κρίση. Οι Ελληνικές τράπεζες, αφού άντλησαν τα απαιτούμενα για την ομαλή λειτουργία τους κεφάλαια και ενίσχυσαν τις δομές της εταιρικής τους διακυβέρνησης και των κανόνων εσωτερικού τoυς ελέγχου, έθεσαν ως νέους, φιλόδοξους, στόχους την αποτελεσματική διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και την επαύξηση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι δύο αυτοί στόχοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους και σωρευτικά δύνανται να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών. Καθώς αφήνουμε το 2017 πίσω μας και βαδίζοντας προς το 2018, γίνεται αντιληπτό ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλούς λόγους να αισιοδοξούν και το συνέδριο αυτό ανέδειξε τις σημαντικότερες από τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.”

1) Ο κ. Alex Pretzner, Managing Director, Citi, στην ομιλία του τόνισε: “As Greece is exiting a prolonged recession, the systemic Greek banks are expected to play a key role in funding the nascent recovery. The systemic Greek banks have made great progress in terms of improving their operational efficiency, disengaging from Eurosystem funding as well as implementing their restructuring plans. It will be interesting to see how the competitive landscape develops and whether challenger banks are created as was the case in the UK market. ”

ΕΝΟΤΗΤΑ “TOURISM & HOSPITALITY”

Greece is experiencing record high number of visitors. Privatization of key tourist and transport state assets (marinas, regional airports), the development of premium tourist resorts and of specialized tourist products are transforming the tourism industry and create attractive investment opportunities.

Κύρια ομιλήτρια: Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά παρουσίασε την εθνική τουριστική πολιτική που εφαρμόζεται με επιτυχία από το 2015 με στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας, ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, καθώς και τις νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και επένδυσης στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα. Για τρεις συνεχόμενες χρονιές, η Ελλάδα εξασφάλισε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7% και ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη: τις διεθνείς αφίξεις - που ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια το 2015, τα 28 εκατομμύρια το 2016 και τα 30 εκατομμύρια το 2017- τα τουριστικά έσοδα, τις διανυκτερεύσεις, την πληρότητες των καταλυμάτων, την ενισχυμένη αεροπορική συνδεσιμότητα, καθώς και στην απασχόληση και τις νέες επενδύσεις. Η επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων δυναμικών ξένων αγορών, η προώθηση νέων ελληνικών προορισμών και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού δημιούργησαν ένα ελκυστικό περιβάλλον για νέα επιχειρηματικότητα και κινητοποίησαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα τελευταία δύο χρόνια κατατέθηκαν στο Υπουργείο περισσότερες από 300 επενδυτικές προτάσεις για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, ενώ 254 τουριστικές επενδύσεις υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο. Η Υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ισχυροποιεί το θεσμικό της ρόλο στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό, και συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς θεσμούς και φορείς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), καθώς εκλέχτηκε για πρώτη φορά ως μέλος το Εκτελεστικό του Συμβούλιο για την περίοδο 2018-2021 καθώς και με τον ΟΟΣΑ, όπου επί ελληνικής προεδρίας στην Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη για τον Τουρισμό τον περασμένο Οκτώβριο, υιοθετήθηκε Δήλωση Πολιτικής για τη Βιώσιμη και Χωρίς Αποκλεισμούς Τουριστική Ανάπτυξη. Αναφέρθηκε επίσης στη δυναμική παγκόσμια προώθηση και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω του ΕΟΤ. Ειδικότερα, για την αμερικανική αγορά ανέφερε σε μία σειρά στοχευμένων πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν και οδήγησαν σε διψήφια ετήσια αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα την τελευταία τριετία και ανέδειξαν τη δυναμική να διπλασιαστεί ο αριθμός αυτός σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αφίξεις τα επόμενα χρόνια, ενώ νέες επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από κορυφαίους Αμερικανικούς Ομίλους και επενδυτές που επεκτείνουν την παρουσία τους στην ελληνική τουριστική αγορά.

Συντονιστής: κ. Julian Allen, Managing Director, Head of EMEA Real Estate & Lodging Group, Citi

Ομιλητές:

• κ. Elias Athanasiou, CEO, Enterprise Greece

• κ. Nikos Hadjos, Director of International Development Europe (Greece & Cyprus), International Hotel Leasing Company, Marriott International Inc.

Ο κ. Julian Allen, Managing Director, Head of EMEA Real Estate & Lodging Group, Citi, στην ομιλία του τόνισε: “Spectacular scenery, a long coastline, glorious weather, superb cultural monuments, and legendary hospitality: Greece has incredible assets that underpin its comparative advantage in tourism. How can Greece best continue to capitalize on this unique endowment, within a context of shifting hospitality and travel trends and an increasingly global tourism market with a broader audience, but also tougher competition? What kind of destination should Greece aspire to be in 10 years? Which feeder markets are the most promising? What initiatives can the country take to increase its competitiveness and derive maximum economic benefits from tourism? These are some of the topics that my panelists and I will try to address, and I look forward to provoking some interesting debate, drawing from my experience across Europe and the US, as well as in Greece itself, where my team and I have had the privilege of being involved in some of the most iconic recent transactions in the Greek hotel sector (Hellinikon, Astir Palace, Athens Hilton).”

1) Ο κ. Elias Athanasiou, CEO, Enterprise Greece, στην ομιλία του τόνισε: “Επενδύοντας στον ελληνικό τουρισμό. Με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Διαθέτει αξιόλογες και ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες και προσελκύει σημαντικές τουριστικές επενδύσεις. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός στην Ελλάδα υπήρξε από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντική συμβολή στην αγορά εργασίας, παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση στα έσοδα και στις αφίξεις επισκεπτών. Η τουριστική βιομηχανία, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας στρατηγικής αναβάθμισης, εστιάζει σε πιο εξελιγμένες μορφές τουρισμού και στοχεύει στον εμπλουτισμό του παραδοσιακού τουριστικού προϊόντος με πιο εστιασμένα τουριστικά προϊόντα υψηλότερης αξίας στον θαλάσσιο, συνεδριακό και θρησκευτικό τουρισμό. Για τους επενδυτές, η χώρα προσφέρει πολλές ευκαιρίες που κυμαίνονται από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, έως την ανάπτυξη θέρετρων υψηλής ποιότητας ή τη ανάπτυξη εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων και υποδομών.”

2) Ο κ. Nikos Hadjos, Director of International Development Europe (Greece & Cyprus), International Hotel Leasing Company, Marriott International Inc., στην ομιλία του τόνισε: “Ο χώρος της ελληνικής ξενοδοχείας έχει ξεκινήσει να μεταλλάσσεται τον τελευταίο καιρό, τόσο με την πρόσφατη είσοδο ελληνικών θεσμικών επενδυτών όπως η ΠΑΝΓΕΑ ΑΕΕΑΜ και η ΓΡΙΒΑΛΙΑ ΑΕΕΑΜ αλλά και ξένων όπως η OAKTREE CAPITAL. Παράλληλα, ένας επιλεκτικός αριθμός ελληνικών ξενοδοχειακών οικογενειών, έχοντας συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που επιδέχεται η εγχώρια αλλά και η διεθνής ξενοδοχειακή βιομηχανία, έχει αρχίσει να γίνεται πιο δεκτικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με πολυεθνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες μέσω είτε hotel management ή franchise agreements. Την ίδια χρονική περίοδο, οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν να ακολουθούν το λειτουργικό μοντέλο των ξένων τραπεζών και άρχισαν να υιοθετούν ένα πιο ορθολογικό μοντέλο χρηματοοικονομικής αξιολόγησης αιτημάτων δανειοδότησης ξενοδοχειακών πρότζεκτ. Οι παράμετροι αξιολόγησης πλέον συμπεριλαμβάνΟυν όχι μόνο ένα αναλυτικό business plan και μια μελέτη βιωσιμότητας/σκοπιμότητας από μία αναγνωρισμένη εξειδικευμένη-στον-ξενοδοχειακό-χώρο συμβουλευτική εταιρεία, αλλά και την συμμετοχή – μέσω είτε hotel management ή franchise agreement – κάποιας διεθνούς ξενοδοχειακής εταιρείας ή οποία με την σειρά της προσδίδει ένα επιπρόσθετο και σημαντικό δείκτη αξιοπιστίας και ασφάλειας στις τράπεζες. Η τελεσίδικη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης – κάτω από τις διακριτικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για την έναρξη της διευθέτησης/εξυγίανσης των ξενοδοχειακών NPLs, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την ομαδοποίηση και πώληση ενός σημαντικού αριθμού από αυτών σε ελληνικά και ξένα funds, θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για την είσοδο νέων επενδυτικών σχημάτων, τα οποία με την σειρά τους θα συνεισφέρουν στην σταδιακή αναδιαμόρφωση του ιδιοκτησιακού και διαχειριστικού περιβάλλοντος στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα.”

ΕΝΟΤΗΤΑ “REAL ESTATE & INFRASTRUCTURE”

Investors are returning to the Greek Real Estate market as Europe’s hardest hit economy is showing signs of recovery. The panel discussed which areas show the most growth potential, the key factors affecting real estate investment in Greece and which flagship hotel, urban regeneration, retail and commercial projects are already in the pipeline which will change the way we look at this vital market.

Συντονιστής: κα Virginia Murray, Partner, Watson Farley & Williams

Ομιλητές:

• κ. George Tziallas, Secretary General for Tourism Policy and Development, Ministry of Tourism, Hellenic Republic

• κ. George Chryssikos, CEO, Grivalia Properties

• κ. Odisseas Athanassiou, CEO, Lamda Development

• κ. Aristotelis Karytinos, CEO, NBG Pangaea REIC

Η κα Virginia Murray, Partner, Watson Farley & Williams, στην ομιλία της τόνισε: “Greek real estate values in all sectors have fallen steeply since the beginning of the crisis, fuelled by the crisis itself but also by increasing property taxation. 2017 has however brought a number of reasons for optimism, from imaginative investment programmes in urban renewal and energy efficiency projects, the slow but positive developments in the Hellinikon project, increased investment in older hotel stock, including the first steps of the larger hotel brands, and a slowly recovering retail sector. There are still significant obstacles facing real estate developers, and these were discussed openly by the highlyexperienced panel members who together represent the largest current investors in Greek real estate.”

1) Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κος Γιώργος Τζιάλλας παρουσίασε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα τουρισμού. Το Υπουργείο Τουρισμού έχει εξασφαλίσει πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των υπαρχουσών τουριστικών ΜΜΕ και την ίδρυση νέων, καθώς και την αναβάθμιση υποδομών όπως είναι οι μαρίνες και οι ιαματικές πηγές. Επιπλέον, ο ισχύων αναπτυξιακός νόμος δίνει την ευκαιρία σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες τους. Τόνισε ότι τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν δημιουργήσει μια κινητικότητα στην αγορά ακινήτων με την εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος για αγορά και μίσθωση ξενοδοχείων ή κτηρίων που πρόκειται να μετατραπούν σε τέτοια.

2) Ο κ. George Chryssikos, CEO, Grivalia Properties, στην ομιλία του τόνισε: “Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ανάμεσα στους 20 πιο ισχυρούς οργανισμούς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ηθική, ακεραιότητα, διαφάνεια, επαγγελματισμός είναι αξίες βαθιά ριζωμένες στην εταιρεία μας. Στόχος μας η δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους, τους ανθρώπους και την κοινότητά μας. Επενδύουμε σε ακίνητα που έχουν σαφείς προοπτικές ανατίμησης, όχι μόνο μέσω ενός σεναρίου συμπίεσης των αποδόσεων αλλά και μέσω της ισχυρής πιθανότητας μελλοντικής αύξησης των εσόδων, αλλά και σε ακίνητα που με τη δική μας ορθή διαχείρισή τους δύναται να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Επενδύουμε, επίσης, στη βιωσιμότητα του χαρτοφυλακίου μας με εν εξελίξει πρωτοβουλίες έχοντας ως στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άνω του 25% στα κτίρια μας αλλά και να τοποθετηθούμε για τη μελλοντική ζή

Keywords
νέα, νεα υορκη, invest in greece, donald trump, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, national bank, deutsche bank, alpha bank, piraeus bank, business plan, capital, forum, ελλαδα, εταιρεία, ηπα, τσιπρας, θεσσαλονικη, outlook, greek, european, london, fitch, professor, athens, business, government, head, ccc, βιωσιμότητα, esm, αεπ, finance, debt, momentum, tax, system, public, time, join, news, end, original, exit, long, era, opportunity, σημαίνει, οφείλεται, εασ, hellenic, global, risk, group, ceo, guy, morgan, emea, bnp, sector, τραπεζες, psi, lcr, franchise, euro, market, index, low, single, yield, real, sign, add, order, central, europe, cfo, alpha, eurobank, piraeus, leonidas, principal, συμμετοχή, αναδιαρθρωση, iii, mifid, calendar, καλοκαιρι, test, major, cyprus, ubs, play, key, επιμηκυνση, οοσα, εοτ, nikos, hotel, leasing, weather, travel, forward, team, hilton, npls, funds, hit, potential, urban, retail, virginia, murray, watson, fallen, property, energy, slow, project, steps, κος, μμε, properties, αεεαπ, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ομαδα διας, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θερινη ωρα, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, τι ειναι το psi, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, real news, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, αμερικανικη αγορα, τι σημαινει, national bank, ψηφος εμπιστοσυνης, yield, χωρες, αεπ, αιχμη, ακινητα, εθνικη, εοτ, εργαλεια, ηθικη, ηπα, μμε, ξενοδοχεια, οικονομια, ομολογα, οοσα, οροσημο, πλαισιο, προγραμμα, υφεση, alpha, bnp, capital, ccc, ceo, cfo, cyprus, era, eurobank, iii, news, outlook, public, real, star, steps, time, ubs, urban, watson, weather, αγορα, αγορα εργασιας, αεεαπ, αυξηση, ανεργια, αφιξεις, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δικη, δειχνει, δοθει, διοικητης, δωσει, δρομος, ελενα, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εν λόγω, εξελιξη, επενδυσεις, επιτυχια, εταιρεία, ευθυγραμμιση, ευρωπη, τεχνολογια, ιδια, ιδρυση, ηνωμενες πολιτειες, ισχυει, θετικο, ομιλια, εκδοσεις, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κος, κρατικο, κτιρια, λειτουργια, ληξη, μηνυματα, μηνες, μειωση, μορφη, οραμα, οφελος, οφείλεται, περιβαλλον, ποιοτητα, πορτες, ρεκορ, ρολο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σημαδια, σχεδια, σχεδιο, τουρισμος, υψηλη, φορολογικη, φορα, χερι, χρονος, athens, add, group, αγορες, business, business plan, calendar, central, guy, debt, deutsche bank, δημητρης, donald trump, εφαρμογη, εξαγωγες, ελληνικα, emea, energy, euro, esm, ετοιμη, europe, exit, fallen, φιλοι, finance, forum, forward, franchise, γινετε, global, government, greek, head, hellenic, ηγετες, hit, hotel, join, χωρα, ιδιαιτερα, invest in greece, project, υπουργειο, index, properties, key, lcr, leasing, leonidas, london, low, long, major, μελετη, mifid, momentum, morgan, market, murray, nikos, npls, original, ομαδες, opportunity, order, travel, piraeus, piraeus bank, πηγες, play, potential, professor, principal, property, πωληση, retail, risk, sector, σημαίνει, sign, single, slow, system, σωστος, tax, team, funds, θεοχαρης, θετικα, υγειας, virginia, european
Τυχαία Θέματα