Πλήρης η απουσία γονικών παροχών λόγω φόρων

Οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύστημα φορολόγησης έχουν οδηγήσει σε πλήρη απουσία των γονικών παροχών στην ελληνική κτηματαγορά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» τα τελευταία χρόνια το σύστημα φορολόγησης βασίζεται στην κατοχή ακινήτων για την άντληση εσόδων για το Δημόσιο και όχι από τις συναλλαγές (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και κληρονομιές) όπως συνέβαινε πριν από την οικονομική κρίση. Αυτή η αλλαγή πραγματοποιήθηκε κυρίως λόγω της ανάγκης να πολλαπλασιαστούν τα έσοδα του Δημοσίου και να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, όσο και για να βρεθεί ένας τρόπος να

αντικατασταθούν οι μεγάλες απώλειες εσόδων, που δημιουργήθηκαν λόγω της πτώσης των συναλλαγών.

Έτσι, η κατοχή ακινήτων συνεισφέρει πλέον άνω των 2,8 δισ. ευρώ εσόδων, έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 2009 και το 2010, ενώ οι μεταβιβάσεις δεν ξεπερνούν πλέον τα 100 εκατ. ευρώ, έναντι άνω του 1 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια πριν από την οικονομική κρίση.

Σε πρόσφατο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ επισημαίνει πως μία από τις «παράπλευρες απώλειες» της υπερφορολόγησης και της μετάβασης σε ένα σύστημα που φορολογεί την κατοχή, είναι η πλήρης πλέον απουσία γονικών παροχών, καθώς οι δαπάνες συντήρησης ενός ακινήτου είναι πολλαπλάσιες. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι χαρακτηριστική η μεγάλη υποχώρηση των γονικών παροχών από τις αρχές του 2010 και μετά, ακριβώς δηλαδή μετά την τότε αύξηση της φορολογίας γονικών παροχών.

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο γονέας δεν τολμάει να μεταβιβάσει κάποιο ακίνητο στο τέκνο του, ή τον συγγενή του αλλά προτιμά να αφήσει στους διαδόχους του την επιλογή της αποποίησης κληρονομιάς, ώστε να διασφαλιστούν όχι μόνο από τυχόν γνωστές ή άγνωστες διεκδικήσεις του Δημοσίου ή τρίτων, αλλά και από τα απρόβλεπτα και αβάσταχτα βάρη ενός ακινήτου» επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Keywords
Τυχαία Θέματα