Πλουσιότεροι από ποτέ οι Δανοί – Δείτε γιατί

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια αρνητικών επιτοκίων, τα νοικοκυριά στη Δανία έχουν καταφέρει να συσσωρεύσουν πρωτοφανή πλούτο και είναι σε θέση να γεμίζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ετσι, λοιπόν, η χώρα με το παγκόσμιο ρεκόρ σε αρνητικά επιτόκια, τώρα πετυχαίνει κι άλλο ένα ρεκόρ: αυτό των τραπεζικών καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε 812,3 δισ. κορώνες (ή σχεδόν 110 δισ. ευρώ) τον μήνα Δεκέμβριο. Εκτιμάται ότι αυτό το ποσό είναι το μεγαλύτερο από τότε

που άρχισαν να εξετάζονται τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, 16 χρόνια πριν. Αποτελεί επίσης ρεκόρ εάν οι αριθμοί προσαρμοστούν στα επίπεδα πληθωρισμού και τις εποχικές διακυμάνσεις.

Οι Δανοί απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια μια «εντυπωσιακή άνοδο στους πραγματικούς μισθούς», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nykredit, Tore Stramer.

Τα αρνητικά επιτόκια – το βασικό επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται στο -0,65% - έτυχε να συμπέσουν με μια σταθερή άνοδο στην απασχόληση και κυρίως με μια ακμάζουσα αγορά κατοικίας, πρόσθεσε ο Stramer. Επιπλέον, οι τράπεζες απέφυγαν να «περάσουν» τα αρνητικά επιτόκια στους πελάτες του τομέα λιανικής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Stramer, σε κάθε άνδρα, γυναίκα, παιδί και βρέφος στη Δανία αντιστοιχούν περί τα 20.000 ευρώ σε καταθέσεις κατά μέσο όρο.

«Στα νοικοκυριά της Δανίας υπάρχει μια δυναμική που τους επιτρέπει και να αυξάνουν την κατανάλωση και να μειώνουν το χρέος τους και να αυξάνουν τον πλούτο τους», αναφέρει ο Stramer.

Υπάρχουν επίσης σημάδια ότι τα επίπεδα ρεκόρ στον πλούτο των Δανών τους ενθαρρύνουν να αρχίσουν να αποπληρώνουν το μεγαλύτερο ακαθάριστο χρέος του αναπτυγμένου κόσμου σε σχέση με τα διαθέσιμα έσοδα.

Για πρώτη φορά από το 2009, το ποσοστό των ιδιοκτητών κατοικιών που πληρώνει το ίδιο το δάνειο υπερβαίνει το ποσοστό εκείνων που πληρώνουν μόνο τους τόκους.

Keywords
Τυχαία Θέματα