Ποιο πευκόμελο;

To Mānuka honey το γνωρίζετε; Το γνωρίζετε, δεν το γνωρίζετε πρόκειται για ένα μοναδικό μέλι από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία που κάνει θραύση στη παγκόσμια αγορά χάρις στις ιδιότητες του αλλά και στο στρατηγικής έμπνευσης μάρκετινγκ.

Η διείσδυση αλλά και η κατάκτηση θέσεων στην αγορά δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά αποτέλεσμα πολύχρονων συστηματικών προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή κάτι εντελώς άγνωστο στα δικά μας μέρη. Και όμως όπως βεβαιώνουν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και ερευνητές αλλά και μελισσοκόμοι της πράξης και η

Ελλάδα έχει το δικό της ... Mānuka honey.

Πρόκειται για το μέλι από πεύκο, μοναδικό προϊόν της ελληνικής φύσης ή για να μην ευλογούμε τα εθνικιστικά μας γένια είναι ένα προϊόν του Αιγαίου Πελάγους. Πάντως, η από εδώ μεριά του Αιγαίου έχει το μεγαλύτερο μερτικό αν και οι γείτονες με λιγότερα μέσα έχουν καταφέρει να οργανώσουν πολύ πιο αποτελεσματικές καμπάνιες κερδίζοντας πόντους σε μια μάχη που θα κριθεί στα σημεία...

To Mānuka honey, το μέλι από πεύκο, η Νέα Ζηλανδία, η Ελλάδα, η Τουρκία – χώρες προέλευσης και προϊόντα που ανταγωνίζονται με ανοικτά και κλειστά χαρτιά σε όλα τα μέτωπα. Έτσι είναι ο κόσμος και όποιος το κατάλαβε κερδίζει ... όλοι οι άλλοι κάνουν δηλώσεις και γράφουν εκθέσεις ιδεών! Όλα αυτά μου ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας στην Διαύγεια για μια πρόσφατη απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Η απόφαση αναφέρει τα εξής: «Επιχορηγούµε τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισµό - ∆ΗΜΗΤΡΑ µε το ποσό των δυο εκατοµµυρίων οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (2.800.000,00€) σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισµού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων του Φ.29/110, Κ.Α. 2893 «Επιχορήγηση για µισθοδοσία προσωπικού του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισµού - ∆ΗΜΗΤΡΑ», προκειµένου να καλύψει την µισθοδοσία του προσωπικού του για το µήνα Ιούνιο και Ιούλιο τρέχοντος έτους».

Προσέτρεξα στο site του δημόσιου οργανισμού για να μάθω και εγώ το τι ακριβώς κάνει. Βρήκα τα συνήθη που φιλοξενούνται σε τέτοια sites – γενικότητες δίχως άλλο. «Κύριο αντικείμενο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η ανάπτυξη ή/και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων & τροφίμων, την καθιέρωση και πιστοποίηση ορθών γεωργικών πρακτικών και τους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής-διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα».
Μην θέλοντας να αδικήσω κανέναν κάθισα και διάβασα και άρθρα στο περιοδικό του οργανισμού με την επωνυμία ΔΗΜΗΤΡΑ. Ένα από αυτό αναφερόταν στην αγροτική επιχειρηματικότητα ... αλλά αντί για συγκεκριμένα θετικά παραδείγματα από το νέο κύμα της καινοτόμου και εξωστρεφούς αγροτικής επιχειρηματικότητα έπεσα πάνω σε ανάλυση για βαθειά χασμουρητά! Κρίμα γιατί τα 2 και τόσα εκατομμύρια ευρώ για μισθούς 2 μηνών θα έπιαναν τόπο αν πήγαιναν στην πραγματική παραγωγή στην ελληνική περιφέρεια – έστω και για ένα ελληνικό προϊόν στα ράφια ενός delicatessen σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή μητρόπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα