«Πόρτα» για χαλάρωση μέτρων, πλεονασμάτων και capital controls από Μοσκοβισί

Του Κωστή Πλάντζου

Μηνύματα προς όλους και για όλα έστειλε από την Αθήνα ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους συναρμόδιους για το Μνημόνιο υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο, Σταθάκη,Χουλιαράκη και Κατρούγκαλο, ο κύριος Μοσκοβισί όρισε ως χρόνο εξέτασης της λύσης για το χρέος

στα τέλη του χρόνου, εφόσον πρώτα κλείσει η α΄και η β΄αξιολόγηση.

Μέχρι τότε απέκλεισε κάθε άλλη συζήτηση, και για το χρέος, και για το ενδεχομένο χαλάρωσης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα ενώ ζήτησε εμφατικά πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Συγκεκριμένα ο κύριος Μοσκοβισί ζήτησε:

- να κλείσει η α΄αξιολόγηση με πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων του Ιουνίου.

- να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η β΄αξιολόγηση, με έμφαση στα Εργασιακά. «Όλα θα μπουν στο τραπέζι. Δεν θέλουμε να χάσουν δικαιώματα οι Ελληνες εργαζόμενοι, αλλά να βρούνε πολλοί δουλειά που τώρα αποκλείονται».

- να μην γίνεται πια κουβέντα για χαλάρωση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα. «Θα εξαρτηθεί και από την λύση που θα βρεθεί για το χρέος» ανέφερε ενισχυτικά ο κύριος Τσακαλώτος.

- Οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το φθινόπωρο, εφόσον κλείσει η β΄αξιολόγηση. Και ο κύιος Τσακαλώτος επίσης συνέδεσε την συζήτηση αυτή με τον κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2016-2020, κάτι που δείχνει πως δεν θα κατατεθεί πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το χρέος, στα τέλη του χρόνου στην καλύτερη περίπτωση.

Για τα capital controls ο κύριος Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει αν δέχτηκε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και πότε θα γίνει το επόμενο βήμα χαλάρωσης, δηλώνοντας ... αναρμόδιος και παραπέμποντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ξέκοψε όμως κάθε συζήτηση για χαλάρωση μέτρων, όπως οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών ή στο ΕΚΑΣ. «Ναι» σε κοινωνικά μέτρα αν βρεθούν ισοδύναμα, ανέφερε, αλλά απάντησε αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για αλλαγές στον νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι «το συζητήσαμε, πρέπει να βρεθεί λύση, αλλά με γνώση ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε πρόσφατα».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι «πρέπει να κλείσουν γρήγορα» το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν «ουρές» της α΄ αξιολόγησης. Στη β΄ αξιολόγηση περιέλαβε, μεταξύ άλλων, τα εργασιακά, την αναπτυξιακή στρατηγική, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση στην εισπραξιμότητα των φόρων κ.ά. Ειδικά για τα εργασιακά, δήλωσε ότι «οι χώρες που απελευθέρωσαν την αγορά εργασίας, μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

«Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα» είπε ο Επίτροπος Μοσκοβισί , «ήρθε η ώρα της εφαρμογής» όπως ανέφερε, συνοδεύοντας τη φράση του με υποσχέσεις για επενδυτική στήριξη και επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ως προϋπόθεση όμως για να επανακάμψει η Ελλάδα, εκτός από πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και μια αξιόπιστη λύση για το χρέος, ανέφερε ότι χρειάζεται και πολιτική ενότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα