Πώς διοικεί μια δράκα κατεστημένων συμφερόντων στη ΔΕΗ και η τιμή ρεύματος

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς με δηλώσεις του, στήριξε δημόσια τη βιομηχανία προκειμένου να δοθεί χαμηλή τιμή ρεύματος.

Τα κατεστημένα, όμως, συμφέροντα εντός της ΔΕΗ ( συνδικαλιστές, δικηγόροι και ΣΙΑ) δεν θέλουν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και έχουν παγιδέψει αριστοτεχνικά και την διοίκηση της. Ισχυριζόμενη η ΔΕΗ πως έχει

κόστος 59 ευρώ/mwh στους λιγνίτες αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές- αγοραστές - παρόλο που στην γειτονική Βουλγαρία η τιμή σε δημοπρασίες είναι 37,5 ευρώ/mwh Τι επιτυγχάνουν τα συμφέροντα μ αυτό το τέχνασμα ; Το τίμημα που θα δοθεί θα είναι χαμηλό καθώς με τέτοιο κόστος οποιοσδήποτε επενδυτής δεν θα δώσει υψηλό τίμημα.

Έτσι η ΔΕΗ δεν πωλείται και όλοι παραμένουν στις θέσεις τους. (σ. σ Η μείωση προσωπικού της σ έναν χρόνο είναι μόλις 840 άτομα σε σύνολο 20.000 εργαζομένων).

Η ΓΕΝΟΠΔΕΗ παραμένει λοιπόν και συνεχίζει την διοίκηση της ΔΕΗ - Διότι δεν διοικεί ο διευθύνων σύμβουλος όταν τον απειλούν ότι θα πάει φυλακή αν υπογράψει την απόφαση της διαιτησίας; Παραμένουν και τα υπόλοιπα συμφέροντα σε ΛΑΓΗΕ (λειτουργός της αγοράς) – ΑΔΜΗΕ ( μεταφορά και σύστημα διανομής ενέργειας).

Η κατάληξη: Η χώρα δεν μπορεί να έχει φθηνό κόστος ενέργειας και η βιομηχανία δεν μπορεί να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα.

Για ποιους λόγους 11 εκατομμύρια Έλληνες πρέπει να ανέχονται τα συμφέροντα μιας κάστας στη ΔΕΗ; Πρέπει επιτέλους να διαλέξουμε όλοι. Αν θέλουμε να συνεχιστεί η ιδιότυπη Σοβιετία ή να “σπάσει”. Τα πρώτα ρήγματα στο σπάσιμο ξεκίνησαν χθες με το χρέος, αν και η λύση που διέρρευσε στο Βloomberg είναι μια προσπάθεια προβοκάτσιας αφού η λύση στο χρέος θα δοθεί σταδιακά.

Blogger Δημήτρης Παφίλας
Keywords
Τυχαία Θέματα