Πώς ο OPEC προσπαθεί να σώσει το πετρέλαιο

Ο OPEC ενισχύει τις προσπάθειές του προκειμένου τόσο τα μέλη του όσο και οι παραγωγοί εκτός καρτέλ να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την παραγωγή, κίνηση η οποία μπορεί να ανακόψει την ελεύθερη πτώση των πετρελαϊκών τιμών.

Βέβαια η επιθυμία ή ή απροθυμία για μία τέτοια συμφωνία συζητείται εδώ και ένα χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο φλερτάρει εκ νέου με το χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών και μάλλον δυσκολεύει ακόμη και τις πιο ισχυρές χώρες του OPEC.

Οι

ελπίδες για συμφωνία ενισχύθηκαν την Τρίτη, όταν ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου υποστήριξε ότι Σ. Αραβία και Ρωσία βρίσκονται πολύ κοντά σε μία συμφωνία για την παραγωγή. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας θα ξεκινήσει μία «εκστρατεία» προκειμένου να έρθουν πιο κοντά τα κράτη-μέλη του OPEC και οι χώρες παραγωγής εκτός του οργανισμού.

«Κάτι ψήνεται αλλά όχι αρκετά γρήγορα. Υπάρχουν επικοινωνίες αλλά οι μεγαλύτερες δυσκολίες έγκειται σε Ιράν και Ρωσία», δηλώνει, ανώνυμα, στέλεχος του OPEC στο Reuters.

Η Ρωσία μοιάζει, πλέον, πιο πρόθυμη να συμφωνήσει με τον OPEC, με δεδομένο και το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία της λόγω του εξαιρετικά φθηνού πετρελαίου.

Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το εάν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία μεταξύ μελών και μη μελών του OPEC ή εάν αυτή θα επέλθει εγκαίρως ούτως ώστε να «σώσει» το πετρέλαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα