Πώς τα μέτρα για την ανάπτυξη μπορεί τελικά να βολέψουν τον κ. Σόιμπλε

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ που επισκέπτεται την Αθήνα κομίζει συμβιβαστική πρόταση για να ληφθεί απόφαση στο επόμενο Eurogroup, η οποία έχει ως βασική συνιστώσα την οικονομική ανάπτυξη.

Προτείνει, δηλαδή, να συνδεθεί η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και εφόσον αυτή δεν ξεπερνά ένα ποσοστό, οι πληρωμές για το χρέος να περιορίζονται και η διαφορά να μεταφέρεται

στο μέλλον. Επίσης, στο ίδιο πνεύμα και με στόχο να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, συζητούνται διάφορα μέτρα ενίσχυσης των επενδύσεων, με διευκολύνσεις για τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και με χρήματα από το περίφημο επενδυτικό πακέτο Γιουνκέρ.

Η γαλλική πρόταση όμως έχει έναν κίνδυνο, ο οποίος έχει να κάνει με την πιθανότητα τα όποια μέτρα για την ανάπτυξη να λειτουργήσουν ενισχυτικά στη βασική επιχειρηματολογία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, διότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και επομένως θα μπορεί να παράγει άνετα τα πρωτογενή πλεονάσματα που χρειάζονται για την αποπληρωμή των δανείων της.

Εκεί άλλωστε βρίσκεται και η βασική διαφορά του κ. Σόιμπλε με το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας μακροχρόνια θα είναι χαμηλότεροι από εκείνους που προβλέπει η γερμανική πλευρά και επομένως η ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη. (Άλλο βέβαια, εάν το ΔΝΤ αποφάσισε να παρακάμψει τις εκτιμήσεις του -κοινώς να τις κάνει γαργάρα- για να διευκολύνει πολιτικά τον κ. Σόιμπλε ενόψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου).

Επομένως, τα μέτρα για την ανάπτυξη είναι ασφαλώς χρήσιμα και καλοδεχούμενα, αρκεί να μην αποτελέσουν τη βάση για άλλη μια πολιτική ακροβασία του κ. Σόιμπλε προκειμένου να αποφευχθεί η δέσμευση για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία το Eurogroup έχει αναλάβει εδώ και χρόνια.

Γ. ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα