Πτώση χωρίς υπερβολές στην Ασία μετά τη νέα πρόκληση του Κιμ

Απώλειες κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια έπειτα απ' το νέο επεισόδιο στην άπω Ανατολή με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να προχωρά στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία. Το γιεν εκτινάχθηκε σε υψηλά τεσσάρων μηνών και το δολάριο υποχωρεί καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγκ Γιανγκ.

Ο Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε ως και 0,9% για να περιορίσει τις απώλειες του

στο τέλος της συνεδρίασης στο -0,5%. Την ίδια ώρα ο Kospi στη Σεούλ κατέγραφε απώλειες 1,6% για να περιοριστούν στο τέλος της ημέρας στο -0,23%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,3% ενώ ο Shanghai Composite στη Σαγκάη ενισχύθηκε 0,1%. Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 έχασε 0,72%.

«Όλοι είναι οι κλάδοι είναι στο κόκκινο λόγω του κινδύνου που ελλοχεύει από τη Β. Κορέα», σχολιάζει ο Cho Byung-hyun», αναλυτής στη Σεούλ.

Το γιεν, κατεξοχήν νόμισμα για carry trade, ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 108,33 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα απ' τον περασμένο Απρίλιο. Το γιεν τείνει να επωφελείται σε στιγμές γεωπολιτική οικονομικής έντασης καθώς η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο και δημιουργείται η προσδοκία ότι οι Ιάπωνες επενδυτές θα επιστρέψουν στα κεφάλαια τους στη χώρα σε περίπτωση μίας κρίσης.

Το ελβετικό φράγκο που λειτουργεί ως επενδυτικό καταφύγιο ενισχύθηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα, στα 0,9498 φράγκα ανά δολάριο.

Το ευρώ επίσης διαπραγματεύεται σήμερα σε υψηλά 2,5 ετών, στα 1,1986 δολ. ακολουθώντας την ανοδική τροχιά στην οποία μπήκε απ' την περασμένη Παρασκευή όταν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι από το Τζάκσον Χολ απέφυγε να εκφράσει ανησυχία για την πρόσφατη άνοδο του νομίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα