ΡΑΕ: Ουρά αιτήσεων για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Της Μαριάννας Τζάννε

Στην εποχή της καθαρής ενέργειας, προετοιμάζεται εντατικά να εισέλθει η χώρα μας, κορυφώνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στην ΡΑΕ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για ΑΠΕ 10.917 μεγαβάτ (704 αιτήσεις) ενώ υπάρχουν περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν κορεστεί από το 2012.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πελοποννήσου, για την οποία όπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση της Αρχής, η διευθύντρια

αδειοδοτήσεων και μητρώων κ. Αδαμαντία Βέρρα λόγω κορεσμού του ηλεκτρικού δικτύου η ΡΑΕ, έχει απαγορεύσει την υποβολή νέων αδειών παραγωγής.

Προέβλεψε όμως ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν αξιολογηθεί όλες τις αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα.

Από την πλευρά των επιχειρηματιών και στελεχών του κλάδου, βασική προτεραιότητα είναι να επιλυθεί η γραφειοκρατία για να αυξηθούν οι ρυθμοί για νέα έργα αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ελληνικές τράπεζες αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εμφανίζονται να στηρίζουν τις “πράσινες” επενδύσεις, παρότι το κόστος ενέργειας θεωρείται πολύ ακριβό και αποθαρρύνει όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ίδια εκδήλωση της ΡΑΕ, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσημες κ. Ηλίας Μοναχολιάς, η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα για να απλουστευτεί το αδειοδοτικό πλαίσιο και να υπάρξουν ρεαλιστικοί χωροταξικοί περιορισμοί.

“Για τα φωτοβολταϊκά είναι ανεπαρκή τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης αλλά και της υψηλής τάσης και έτσι αυξάνεται το κόστος των εγκαταστάσεων. Πρέπει να αυξηθούν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, μέσω χρηματοδότησης (auctions, net metering κλπ.)”.

Όπως ανέφερε, η σοβαρή επιτάχυνση των διαδικασιών στα αιολικά, τα μικρά υδροηλεκτρικά και τους γεωθερμικούς από τη ΡΑΕ θα βοηθήσει να υπάρξουν περισσότερα έργα. Ακόμη, πρέπει να υπάρξουν περισσότερες άδειες για τα νησιά (διασυνδεδεμένα ή μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο)», σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗΑΝ. Όπως τόνισε η θυγατρική της ΔΕΗ, εφαρμόζει ένα φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο με νέες δράσεις σε μονάδες γεωθερμίας, βιομάζας και υβριδικές, όπως είναι το έργο στην Ικαρία.

Στη σημασία των νέων διασυνδέσεων μεταξύ των νησιών, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με cluster αιολικών πάρκων, αναφέρθηκε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο γενικός διευθυντής της Renewable Energy Sources του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Σωκράτης Κωνσταντινίδης. Το κέρδος σε ετήσια βάση, όπως δήλωσε, θα μπορούσε να φθάσει και τα 800 εκατ. ευρώ χάρη στις νέες διασυνδέσεις. Σε ότι αφορά τους δεσμευτικούς στόχους για την αιολική ενέργεια το 2020, επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να επιτευχθούν εξαιτίας ενός ελλείμματος ύψους 4.500 μεγαβάτ στη δυναμικότητα.

Για τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, πρότεινε την ίδρυση ενός οργανισμού «one stop shop» με επαρκές προσωπικό από όλους τους εμπλεκόμενους τομείς (περιβαλλοντικός, δασικός, πολεοδομικός, αρχαιολογικός κλπ.), ο οποίος θα έχει μια κεντρική διοίκηση και θα διαθέτει πλήρη δικαιοδοσία για τις τελικές αδειοδοτήσεις. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να απλουστευτεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων και να γίνει πιο αποτελεσματική.

Το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη από τη ΡΑΕ του διαγωνισμού για τη μετατροπή της Σύμης, της Αστυπάλαιας και του Καστελόριζου σε "Έξυπνα Νησιά". Η διάρκεια ολοκλήρωσης κάθε έργου, σύμφωνα με το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργεια, θα είναι 12 μήνες. Το 2021 αναμένεται ότι το πρώτο πιλοτικό έργο θα μπορεί να λειτουργήσει. Στόχος είναι να επιτευχθεί διείσδυση ΑΠΕ άνω του 55% με 60%. Σήμερα, καινοτόμα ενεργειακά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε Κύθνο, Ικαρία, Τήλο, Άγιο Ευστράτιο, Σύμη, Μεγίστη και Αστυπάλαια.

Η ΡΑΕ φαίρεται να βρίσκεται στην έναρξη μιας διαδικασίας απλοποίησης της αδειοδότησης των ΑΠΕ, προκειμένου να ενθαρρύνει τις νέες επενδύσεις και να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και τις “τρύπες” του ηλεκτρικού συστήματος. Ο λόγος είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις σε θέματα διασυνδέσεων με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Κρήτης, για την οποία υπάρχουν φόβοι ότι η σύνδεση με την Αττική δεν θα είναι έτοιμη ούτε το 2022. Η αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την λήψη και άλλων μέτρων, είναι αναγκαία για να προγραμματιστεί η επόμενη μέρα στο νησί, όταν μετά το 2020 θα αποσυρθούν οι ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα