Σε κλοιό πιέσεων η Wall Street – Ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη

Η επιστροφή των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την επανάκαμψη του φόβου για τις συνέπειες του Brexit οδηγεί πτωτικά τις αμερικανικές εκλογές, στην πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας.

Πτώση άνω των 100 μονάδων με το «άνοιγμα» για τον Dow Jones, ο οποίος αυτή τη στιγμή υποχωρεί κατά 121 μονάδες ή 0,68% στις 17.828 μονάδες, με τις μετοχές των 3Μ και Goldman Sachs να καταγράφουν τις υψηλότερες

απώλειες. Απώλειες 0,82% για τον S&P 500 στις 2.085 μονάδες, ενώ κατά 1% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq στις 4.810 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις και για τον ενεργειακό κλάδο, ο οποίος υποχωρεί άνω του 3%, ακολουθώντας την πορεία του πετρελαίου.

«Όλα μπορούν να στα αποκαλύψουν οι αγορές συναλλάγματος και οι αποδόσεις των ομολόγων. Κοιτώντας αυτές τις δύο αγορές κατανοείς ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας», εκτιμά ο Jack Ablin, επικεφαλής επενδύσεων στην BMO Private Bank.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μακροχρόνιας ωρίμανσης, με αυτή του 10ετούς να φθάνει έως τι 1,3770% και του 30ετούς στο 2,16%.

Οριακές μεταβολές για τον δείκτη δολαρίου, με το ευρώ να διατηρείται κοντά στο 1,116 δολ. και το δολαρίο να αγγίζει τα 101,6 γεν. Σε νέο χαμηλό 31 ετών διολισθαίνει η στερλίνα στα 1,307 δολάρια.

Αρνητικές οι ειδήσεις και σε μακροοικονομικό επίπεδο, με τις εργοστασιακές παραγγελίες να υποχωρούν στις ΗΠΑ τον Μάιο κατά 1%, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα αποδυναμώνονταν το πολύ 0,5%.

Στο ένα προς τρία το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών με τον δείκτη «φόβου» VIX να διαπραγματεύεται άνω του 16.

Keywords
Τυχαία Θέματα