Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρό προβάδισμα στους πωλητές – Υπό πίεση ο ΟΤΕ (upd)

(last update 13.30) Επιφυλακτικότητα επικρατεί την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διαθέτουν μικρό προβάδισμα έναντι των αγοραστών, συνεχίζοντας την αφομοίωση των πρόσφατων κερδών.

Τα εταιρικά αποτελέσματα, αναμφίβολα, παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ και η πορεία των διεθνών αγορών επίσης επηρεάζει την ψυχολογία στο εσωτερικό, εν μέσω

των στοιχημάτων για την πορεία των επιτοκίων.

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΤΕ κατρακυλά κατά 3% εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών μεγεθών, τα οποία αποδείχθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Από την άλλη πλευρά, η Jumbo ενισχύεται άνω του 1%, ενώ η Intralot δίνει συνέχεια στο χθεσινό ράλι του +10%.Μίνι ράλι, επίσης, πραγματοποιούν οι κατασκευαστικές Ελλάκτωρ και ΕΚΤΕΡ. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,34% και διαμορφώνεται στις 1.223,16 μονάδες, χάνοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.227,27 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.222,42 έως 1.230,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 25 εκατ. ευρώ.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος για 3η διαδοχική ημέρα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,40% και τις 979 μονάδες, παρά τα άκρως ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη.

Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, υποχωρεί ήπια στο -1,1% και το 1,54 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο -0,3% και τo 1,45 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,1% και τα 5,49 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,5% και τα 2,87 ευρώ.

Alpha Bank -0,34% 1,455 ευρώEurobank -1,09% 1,541 ευρώΕθνική Τράπεζα -0,15% 5,496 ευρώΠειραιώς +0,56% 2,874 ευρώΤι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,48% και 2.978 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ περιορίζεται στο -3,1% και τα 13,1 ευρώ, καθώς τα μεγέθη του γ’ τριμήνου δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές. Απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ – Mytilineos, ενώ η Motor Oil αναδιπλώνεται κατά 2,5%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του Titan κερδίζει 0,6%, χάρη στα ικανοποιητικά τριμηνιαία αποτελέσματα, ενώ στο +1,1% και τα 26,8 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Jumbo. H μετοχή της Ελλάκτωρ, δε, διευρύνεται στο +2,8% και τα 2,14 ευρώ, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της πώλησης της ΑΚΤΩΡ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,48% και 2.006 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ ξεχωρίζει στο +4,2% και τα 2,6 ευρώ, με τις μετοχές των ΑΒΑΞ, Κρι Κρι και Παπουτσάνη να ενισχύονται πέριξ του 1%. ΕΧΑΕ, Intracom, Ideal και Fourlis, αντίθετα, περιορίζονται άνω του 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intralot, η οποία ενισχύεται στο +0,6% και το 0,80 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο +10,4% της Τετάρτης, στην επιστροφή της στην Κύρια Αγορά (βρισκόταν επί τρία χρόνια στην Επιτήρηση). Η ΕΚΤΕΡ, επίσης, κάνει μίνι ράλι στο +3% και τα 3,4 ευρώ, στο υψηλότερο σημείο από το 2001.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 82,9 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουνΗ μετοχή του ΟΤΕ βυθίζεται στο -3% και τα 13,1 ευρώ, καθώς τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων. Στα 5 εκατ. ευρώ ο τζίρος των συναλλαγών. Απώλειες άνω του 7% από τις αρχές του έτους.Η μετοχή της Jumbo ενισχύεται κατά 1% και διευρύνεται στα 26,7 ευρώ, έχοντας διακινήσει 135.000 τεμάχια. Στο +66% η μεταβολή του 2023, ενόσω η εισηγμένη έχει χρηματιστηριακή αξία 3,6 δισ. ευρώ.Η μετοχή της Motor Oil υποχωρεί κατά 2,5% και αναδιπλώνεται στα 22,6 ευρώ, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 500.000 ευρώ. Μόλις στο +6% τα συνολικά κέρδη του 2023, στις 21 Νοεμβρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου.Η μετοχή της Intralot παραμένει σε θετικό έδαφος, μετά το +10,4% της Τετάρτης, φθάνοντας αισίως στο 0,80 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021. Στο 1,3 εκατ. ευρώ η αξία των σημερινών συναλλαγών, στα 483 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης.Η μετοχή της ΕΚΤΕΡ σκαρφαλώνει στα 3,40 ευρώ, για πρώτη φορά από το μακρινό 2001, δίνοντας συνέχεια στο ράλι των τελευταίων μηνών. Στα 108 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο, μετά το νέο έργο στο ΚΑΤ. Άνοδος 114% για την εισηγμένη το 2023, με την κεφαλαιοποίηση να προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ.Συσσώρευση δυνάμεων

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει τη συσσώρευση δυνάμεων πέριξ των 1.220 – 1.240 μονάδων, με τους επενδυτές να ακολουθούν την τάση των ξένων αγορών, εν μέσω της συνεχούς ροής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου.

ΟΤΕ και Titan, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ανακοίνωσαν τα τριμηνιαία τους κέρδη, με τον πρώτο να παρουσιάζει επιδόσεις ελαφρώς χαμηλότερες των εκτιμήσεων και τον δεύτερο να υπερβαίνει με άνεση τους στόχους των αναλυτών.

Το απόγευμα θα ακολουθήσει η ΔΕΗ, με το πρόσημο στις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις να είναι κάτι παραπάνω από θετικό, παρέχοντας επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό. Μην ξεχνάμε ότι τις προηγούμενες ημέρες εξαιρετικά μεγέθη δημοσίευσαν οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΟΛΠ, Coca – Cola και ΕΛΠΕ.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διάθεση του 9% της Alpha Bank στην UniCredit. Μέσα στον Νοέμβριο θα ακολουθήσει το πρώτο πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (έως 25%), ενώ την άνοιξη η διαδικασία θα κλείσει με το 27% της Πειραιώς.

Στο εξωτερικό, οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ αξιολογούν τους κινδύνους σε πληθωρισμό και οικονομία, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, η οποία από το 2021 βρίσκεται σε σταθερή πορεία σύσφιγξης.

Οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι η περίοδος των υψηλότερων επιτοκίων είτε έχει ήδη παρέλθει είτε βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της, κάτι το οποίο αναμφίβολα βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, ιδίως ενόσω μια σειρά προκλήσεων (πόλεμος στη Μέση Ανατολή) ρίχνει… βαριά σκιά στις προοπτικές. Την ίδια στιγμή, ο φόβος περί ύφεσης στην Ευρωζώνη επίσης επηρεάζει το κλίμα στις αγορές.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 444 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το +/- 0,30%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,84% και τα 75,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +,84% και τα 80,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,24% και τα 1.953 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Τα μπλεξίματα με τους… Απάτσι, ο Stefanos στις Βρυξέλλες (prima volta), το ευρωμπλόκο του Νίκου Α και ο ξενοδόχος που πήρε οικόπεδο δίπλα στις φυλακές Κασσάνδρας

«Γυάλινο Μουσικό Θέατρο»: Οδηγείται στη «σκηνή» των πλειστηριασμών (pics)

BIMCO: Αυτό είναι το Top 10 των Ελλήνων εφοπλιστών (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
αθηνα, οτε, χρηματιστηριο, πιεση, μικρο, χρηματιστηριο αθηνων, alpha bank, κρι κρι, εθνικη τραπεζα, eurobank alpha, top 10, update, επηρεάζει, jumbo, eurobank, alpha, τραπεζες, ευδαπ, motor, titan, ακτωρ, αβαξ, εχαε, intracom, ideal, fourlis, δεη, ολπ, ελπε, ηπα, dax, πετρελαιο, βρυξέλλες, θεατρο, top, θεμα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, alpha eurobank, τραπεζα της ανατολης, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, φωτια, 600 δις, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, αποτελεσματα, αβαξ, ακτωρ, εθνικη, ευδαπ, εχαε, ηπα, οικονομια, ολπ, ουγγια, πειραιως, περιοδος, ψυχολογια, alpha, eurobank, ideal, jumbo, αγορα, αλουμυλ, ανοιξη, ανοδος, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δευτερο, εδαφος, ευρω, ελπε, επηρεάζει, ευρωπη, ιδια, θετικο, εικονα, κυρια, κλιμα, κρι κρι, μινι, μνεια, μπορειτε, οκτω, πεμπτη, συνεχεια, σειρα, ταση, τερνα, τζιρος, τιμη, τοξο, τρια, φοβος, φορα, χερι, αγορες, απατσι, βηματα, dax, φυλακες, fourlis, intracom, πακετο, titan, top 10, τραπεζα, top, update, motor
Τυχαία Θέματα