Στο «κόκκινο» η Ευρώπη υπό τον φόβο των αμερικανικών δασμών

Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ ότι από την επόμενη εβδομάδα επιβάλλονται δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκειμένου να προστατευτούν οι αμερικανικές βιομηχανίες. Μια πρωτοβουλία που αυξάνει τους φόβους για το ξέσπασμα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με απώλειες 0,7% ενώ μισή ώρα μετά το άνοιγμα έχανε 0,9%, με όλους τους κλάδους σε αρνητικό πρόσημο.

Με απώλειες οι μεγαλύτεροι δείκτες: FTSE100 -0,47%, DAX -1,33%, CAC40 -1,05%, FTSE

MIB -1,25%, IBEX35 -0,95%

Selloff σημειώθηκε στις ασιατικές αγορές, με τις μεγαλύτερες απώλειες στο Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei έχασε 2,5%.

Πάντως, κάποιοι αναλυτές αναφέρουν πως οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να συνεχίζουν να εισάγουν υλικά όπως χάλυβα και αλουμίνιο, κάτι που δυνητικά σημαίνει υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν, με επίσημη ανακοίνωση - δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προαναγγέλλει την επιβολή αντίμετρων - συμβατών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ εναντίον των ΗΠΑ προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν διεργασίες όχι μόνο για την επιβολή αντιμέτρων συμβατών με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά εξετάζεται ακόμη και η προσφυγή στον Οργανισμό με καταγγελία εναντίον των ΗΠΑ.

Η απόφαση του Τραμπ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει άλλες χώρες να αυξήσουν τους δασμούς σε άλλα προϊόντα που καταναλώνουν οι Αμερικανοί πολίτες, όπως τα αγροτικά προϊόντα.

Χθες, στη Wall Street, οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών αλουμινίου και χάλυβα σημείωσαν ράλι, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχονταν πιέσεις εν μέσω φόβων για αύξηση του κόστους πρώτων υλών. Αλλά και οι εταιρείες πετρελαίου, εξέφρασαν ανησυχίες όχι μόνο για τις επιπτώσεις στις εξαγωγές τους αλλά και για τα κόστη κατασκευής πετρελαιαγωγών και αγωγών φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ προέρχονται πρωτίστως από τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Γερμανία ενώ σε σχέση με το αλουμίνιο, εισαγωγές γίνονται από Καναδά, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κίνα.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας προκάλεσαν την πτώση των μετοχών, καθώς οι επενδυτές βεβαιώνονται όλο και περισσότερο ότι θα έρθει ταχύτερη αύξηση επιτοκίων εντός του 2018.

Πίσω στην Ευρώπη, αποτελέσματα ανακοινώνουν σήμερα οι Novartis, LSE και LafargeHolcim.

Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους και στις δηλώσεις της Βρετανής πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, το μεσημέρι στις 3.30 ώρα Ελλάδος, η οποία αναμένεται να σκιαγραφήσει το όραμά της για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ μετά το Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα