Στο ραντάρ των επενδυτών πρώην κτίρια γραφείων στην Αθήνα

Της Στεφανίας Σούκη

Αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές για τη μετατροπή πρώην κτιρίων γραφείων στην Αθήνα σε ξενοδοχεία βλέπουν μεγαλομεσίτες και εταιρείες συμβούλων ακινήτων.

«Η ενισχυμένη δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο βάζει στο ...ραντάρ των ενδιαφερομένων επενδυτών κεντρικά κτίρια στην Αθήνα για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία», αναφέρει χαρακτηριστικά στην τελευταία της ανάλυση για την αγορά γραφείων κατά

το πρώτο τρίμηνο του 2017 η εταιρεία συμβούλων Proprius, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με το διεθνή οίκο Cushman & Wakefield.

Οσον αφορά γενικότερα την ελληνική αγορά γραφείων, η εταιρεία προβλέπει σταθερότητα στις τιμές των ενοικίων με ελαφρώς ανοδικές τάσεις, λόγω της έλλειψης καινούριων χώρων υψηλών προδιαγραφών. Δεδομένης μάλιστα και της περιορισμένης διαθεσιμότητας σε καινούρια κτίρια, από την πλευρά τους, οι εταιρείες που θέλουν να μισθώσουν χώρους αυτή την περίοδο, θα πρέπει να υπολογίσουν ότι μπορεί να επωμιστούν επιπλέον κόστη για μετατροπές σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Σε σχέση με τη ζήτηση, η ανάλυση της Proprius αναμένει, σταδιακά, βελτίωση, αλλά με αργούς ρυθμούς έως ότου αποκατασταθεί κλίμα μεγαλύτερης οικονομικής σταθερότητας. Πάντως, αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Κεντρικό Επιχειρηματικό Αξονα, τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και τη λεωφόρο Κηφισίας, αφού οι υποψήφιοι μισθωτές εξακολουθούν να αξιοποιούν την ευκαιρία των χαμηλών ενοικίων προκειμένου να αναβαθμίσουν το εργασιακό τους περιβάλλον. Ετσι, στην περιοχή του Συντάγματος, οι τιμές διαμορφώνονται κατά μέσο όρο κοντά στα 17 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα έχοντας παραμείνει σταθερά τον τελευταίο χρόνο έως το Μάρτιο του 2017, ενώ στη λεωφόρο Κηφισίας φθάνουν τα 15 ευρώ ανά τ.μ., έχοντας πάντως σημειώσει άνοδο κατά 7,1% σε σχέση με πέρυσι. Σημαντική άνοδο έχουν σημειώσει τα μισθώματα στον Πειραιά, φθάνοντας τα 11 ευρώ ανά τ.μ. (+22,2% σύμφωνα με την έρευνα), λόγω του αυξημένου, συνολικά, επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ως προς τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε αγορές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία είναι αυτές που επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και σε αυτή την περίπτωση και ειδικότερα η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ και η Trastor AEEAΠ, που ανακοίνωσαν νέες επενδύσεις εντός του πρώτου τριμήνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα