Τα καλύτερα Πολίτικα εστιατόρια της Αθήνας

Έντεκα μαγαζιά της Αθήνας όπου η Πολίτικη κουζίνα παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τα μπαχάρια ευφραίνουν την ψυχή μας.

Φάτσιο

Στο Παγκράτι, στην οδό Ευφρονίου 5, υπάρχει ένα πολίτικο εστιατόριο που γράφει ιστορία από το 1948. Από τη λιτή και φιλόξενη σάλα του με το ζωγραφισμένο ταβάνι, τις γκραβούρες στους τοίχους και τα στρωμένα με κόκκινα τραπεζομάντιλα τραπέζια, έχουν περάσει προσωπικότητες, όπως ο Σεφέρης, ο Χατζιδάκις, ο Φασιανός και πολλοί ακόμα. Άλλωστε υπήρχε μια από τις πιο

ιστορικές κοσμικές πολίτικες ταβέρνες. Σήμερα, συνεχίζει την ιστορία του κρατώντας όμως την ίδια φιλοσοφία. Καθημερινά στη βιτρίνα του θα βρεις σπιτικά μαγειρευτά, όπως μοσχαράκι τυλιγμένο στη μελιτζάνα, ρεβίθια μικρασιατικά, σαρδέλα και γαύρο λαδορίγανη. Όσο για το τέλος, ασουρέ, καζάν ντιπί και εκμέκ με καϊμάκι σπιτικής παραγωγής.

Ευφρονίου 5-7, Παγκράτι, τηλ. 210 7217421.

Aladdin

Μπορεί να μην έχει λυχνάρι, έχει όμως μεζέδες, ζουμερά κεμπάπ και πολλές ακόμα ανατολίτικες νοστιμιές. Δοκίμασε το πολίτικο σαγανάκι με παστουρμά, σουτζούκι, κασέρι και κόκκινη σπιτική σάλτσα, πεϊνιρλί που ψήνονται σε ξυλόφουρνο, εζμελί κεμπάπ με καπνιστή μελιτζάνα, χιουνκιάρ μπεγιεντί αλλά και ανάμεικτο καρισίκ με σις κεμπάμ και σις κοτόπουλο. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες και η ατμόσφαιρα χαλαρή και φιλόξενη.

Λεωφ. Αμφιθέας 104, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9850328.

Mutfak

Στη Γλυφάδα, ανάμεσα στα εμπορικά κέντρα, υπάρχει ένα μαγαζί που έχει μυρωδιές από την Πόλη. Το Mutfak, όπου στα τούρκικα σημαίνει κουζίνα γεμίζει με μπαχάρια καθημερινά όλη την περιοχή. Βελί Ναζίκ, τσοπ σις, λαχματζούν, γιουμουρταλί, ούφρα κεμπάπ και πολλά ακόμα νόστιμα πιάτα θα παρελάσουν από το τραπέζι σου, αρκεί να τα ζητήσεις. Και φυσικά στο τέλος θα κλείσεις με ένα κιουνεφέ ή ένα μπακλαβά μέσα στα σιρόπια ή με ένα σιμιγδαλένιο ζηλευτό χαλβά.

Λαοδίκης 38, Γλυφάδα, τηλ. 210 8949060.

Παπαγεωργίου

Κρατά από το 1923 και συνεχίζει. Με πέτρινους τοίχους, παλιά αντικείμενα να κοσμούν την όμορφη και ζεστή σάλα και κουζίνα με πολίτικες αλλά και ποντιακές αναφορές. Εδώ θα δοκιμάσεις γιαουρτλού με άδανα κεμπάπ -ζουμερό και ελαφρώς πικάντικο-, την κλασική εκδοχή του χιουνκιάρ μπεγεντί με νόστιμο πουρέ ψητής μελιτζάνας και σκόρδου, επίσης γιουφκάδες, γκιουζλεμέδες και σουτζουκάκια. Και όλα αυτά μπορείς να τα συνοδεύσεις με χύμα κρασί από τα Μεσόγεια αλλά και τσίπουρο.

Λεωφ. Μεσογείων 376, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210 6008885.

Διαβάστε περισσότερα στο olivemagazine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα