Θα ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο η Ιρλανδία;

Ο Έντα Κένι είναι, πλέον, υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, καθώς έχασε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της χώρας, κάτι που απειλεί να οδηγήσει το Δουβλίνο σε πολιτικό αδιέξοδο.

Ο κ. Κένι κέρδισε μόλις 57 ψήφους στο 158 εδρών κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας βουλής που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές. Περί των 94 βουλευτών

καταψήφισαν την υποψηφιότητά του για μία νέα θητεία. Παρά ταύτα η ιρλανδική οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Κένι παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Όμως κανένας πολιτικός ηγέτης δεν είναι ικανός να κερδίσει την πλειοψηφία της βουλής και επομένως ο Κένι παραμένει στον πρωθυπουργικό θώκο. Το κόμμα του υποστήριξε ότι ο κ. Κένι είναι «ανοικτός» σε διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού, ακόμη και με τους παραδοσιακούς «εχθρούς» του Fianna Fail.

Σύμφωνα, όμως, με τα ιρλανδικά ΜΜΕ υπάρχουν αρκετά προβλήματα στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Άλλωστε κατά την προεκλογική εκστρατεία τα δύο μεγαλύτερα κόμματα απέρριψαν το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας.

Τρεις είναι οι εναλλακτικές για την Ιρλανδία:

Δημιουργία μίας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, μεταξύ των Fianna Fail και Fine Gael, κάτι που θα οδηγήσει σε μία σταθερή κυβέρνηση.Σχηματισμός μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία, όμως, θα έχει βραχύβια θητεία.Πραγματοποίηση νέων εκλογών.

Κατά τους «Irish Times» η δημιουργία μίας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό το Fine Gael είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, ενώ η «Irish Examiner» εκτιμά ότι νέες εκλογές είναι αναπόφευκτες.

Πάντως οι επενδυτές παραμένουν ήρεμοι, με τις αποδόσεις των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων να υποχωρούν. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει, όπως τόνισε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

Keywords
Τυχαία Θέματα