Θεόδωρος Τζώρτζης - Η τελευταία πράξη στο δράμα της Αλκο Ελλάς

του Στέλιου Μορφίδη

Με την έναρξη της κρίσης η Αλκο Ελλάς, γνωστή στο ευρύ κοινό για τα συστήματα αλουμινίου Alousystem, ήταν μία από τις εταιρείες που έμοιαζαν να είχαν τις καλύτερες προοπτικές επιβίωσης στον χώρο του αλουμινίου, εν μέσω μιας οικονομίας που κλυδωνιζόταν. Οχι τόσο επειδή είχε δυνατές βάσεις στην ελληνική αγορά, αφού η τελευταία βούλιαζε μαζί με την οικοδομή, αλλά γιατί είχε καταφέρει τα χρόνια των παχιών αγελάδων να επεκταθεί στη γερμανική αγορά με την εξαγορά, το 2002, του 51% της

Hermann Gutmann Werke AG, μιας εταιρείας προφίλ αλουμινίου, που στα «πέτρινα χρόνια» εξελίχθηκε σε χρυσοτόκο όρνιθα. Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2013, όταν ο βασικός μέτοχός της Θεόδωρος Τζώρτζης και η οικογένεια του, με μια διαδικασία και ένα τίμημα που προκάλεσε πολλά ερωτήματα, άρπαξε την κότα με τα χρυσά αυγά, αφήνοντας την άλλοτε κραταιά Αλκο να βουλιάζει στις ζημίες και τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί από τις καλές εποχές και τις εξαγορές καταδικάζοντάς τη σε αργό θάνατο. Κοινώς, όπως λέγεται στην αγορά, ο κ. Τζώρτζης, κάνοντας συναλλαγές με τον εαυτό του, άφησε πίσω του τα χρέη στην Ελλάδα (φρόντισε να φύγει και από το Δ.Σ. το 2015), καβάλησε ένα νέο άρμα που αναπτύσσεται και συνεχίζει τις δραστηριότητές του εκτός συνόρων. Κάτι που σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές το πράττει νόμιμα, αφού δεν τίθεται θέμα καταδολίευσης πιστωτών και εξαπάτησης επενδυτών.

Ο πλειστηριασμός

Για την Αλκο πάλι, μια εταιρεία που συνέδεσε το όνομά της με την κατασκευαστική άνθηση της χώρας τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, αποτελώντας μάλιστα αγαπημένη μετοχή για τους ριψοκίνδυνους προ ’99 και έχοντας κάποια στιγμή στο Δ.Σ. της ως μη εκτελεστικό μέλος και τον σημερινό πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση, πλέον φαίνεται πως ξεκινά η τελευταία πράξη του δράματος. Σε δέκα μέρες από τώρα, την Τετάρτη 31 του μήνα, το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο (κτιριακές υποδομές και αγροτεμάχιο 43.218 τ.μ.) βγαίνει στο σφυρί με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία τον περασμένο Απρίλιο προχώρησε στην αναγκαστική κατάσχεσή του σε μία προσπάθεια να κατοχυρώσει τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ από τις συνολικές απαιτήσεις της που, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνουν τα 30 εκατ. ευρώ, αν και επισήμως στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για 13,5 εκατ. ευρώ. Για το ίδιο εργοστάσιο έχουν κινήσει τις διαδικασίες κατάσχεσης τόσο το Δημόσιο όσο και ο ΕΦΚΑ. Σημειώνεται ότι η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 5,81 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει νέο πλειστηριασμό με χαμηλότερη τιμή εκκίνησης και για το εργοστάσιο της θυγατρικής Αλουμίνιον Θράκης, καθώς ο πρώτος κηρύχθηκε άγονος.

Κινήσεις κάνει και η Alpha Bank, η οποία τον περασμένο Μάρτιο κατέσχεσε ακίνητο στην Κάτω Κηφισιά, το οποίο ήταν εκθετήριο της Αλκο Ελλάς. Η κατάσχεση έγινε για 300.000 ευρώ έναντι απαίτησης 712.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δημόσιο έχει προχωρήσει στην κατάσχεση οικοπέδου 1.994 τ.μ. με κτίρια 827,4 τ.μ. στη θέση Κολοκυνθού του Δήμου Αθηναίων.

Οπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη οικονομική έκθεση, επί των ακινήτων της υπάρχουν εγγεγραμμένα εμπράγματα βάρη ύψους 12,49 εκατ. ευρώ υπέρ των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες έχουν καταστήσει απαιτητά τα δάνεια και 1,85 εκατ. ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας προς τα τραπεζικά ιδρύματα, το Ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς την 30ή Ιουνίου 2018 ανέρχονταν σε 31,42 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εμφανίζει αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, με αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 45.000 ευρώ. Και όλα αυτά όταν τα έσοδα του ομίλου το α’ εξάμηνο ήταν μόνο 1,28 εκατ. ευρώ, οι καθαρές ζημίες πάνω από 500.000 ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα μόλις 65.000 ευρώ και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια να ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ! Η πορεία προς το τέλος φαίνεται και από τους εργαζόμενους του ομίλου που από 1.000 και πλέον για τους οποίους περηφανευόταν στις αρχές της δεκαετίας η τότε διοίκηση, έφτασαν στις 30 Ιουνίου 2018 να είναι μόλις 20...

Η... γερμανική ανάπτυξη

Την ίδια ώρα αντίστροφη είναι η πορεία του γερμανικού ομίλου Gutmann AG, όπως μετονομάστηκε το 2010, του οποίου τη διοίκηση ασκεί ο κ. Θεόδωρος Τζώρτζης με τον γιο του Ρήγα. Ο όμιλος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, απασχολεί 1.300 εργαζόμενους σε τρία εργοστάσια που είναι διασκορπισμένα στη Γερμανία. Στις εταιρείες του ομίλου περιλαμβάνονται οι: Gutmann Building Systems GmbH, Gartner Extrusion GmbH, NordAlu GmbH και Gutmann Aluminum Draht GmbH. Παράλληλα διαθέτει θυγατρικές σε Ελβετία (Gutmann Aluswiss AG) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Gutmann Middle East LLC).

Τα κεντρικά γραφεία αλλά και η βασική μονάδα παραγωγής βρίσκονται στο Βάισενμπουργκ της Βαυαρίας, μια μικρή πόλη 17.000 περίπου κατοίκων. Οι πωλήσεις του φέρονται να ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια με την Αλκο Ελάς, η διοίκηση Τζώρτζη στην Gutmann, όπως γράφει η ιστοσελίδα της εταιρείας, ακολουθεί «ολιστική προσέγγιση» στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε υπεύθυνοι για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την κοινωνία [...] Πιστεύουμε ότι η επικοινωνία και η πληροφόρηση προάγουν την εμπιστοσύνη, την υπευθυνότητα και κινητοποιούν τους εργαζομένους μας».

Το μεγάλο κόλπο

Μόνο που πληροφόρηση για τους εργαζομένους της Αλκο Ελλάς για το σχέδιο του βασικού μετόχου που οδηγεί στον θάνατο της εταιρείας ουδέποτε υπήρξε. Ούτε καν οι υπόλοιποι μέτοχοι, αλλά και οι πιστώτριες τράπεζες αντιλήφθηκαν πώς μεθοδεύθηκε όλο αυτό όταν στα τέλη του 2012 συστήνεται θυγατρική στη Γερμανία με τον τίτλο Alco Deutschland, στην οποία πλέον μεταφέρεται η Gutmann AG. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013, η διοίκηση Τζώρτζη ανακοίνωνε την πώληση του 55% της θυγατρικής Alco Deutschland στην εταιρεία GSI German Service International αντί 8,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το τίμημα της πώλησης θεωρήθηκε από τη διοίκηση εύλογο παρότι για την ελληνική εισηγμένη μεταφράστηκε σε ζημία 9 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της.

Ωστόσο, η τότε η διοίκηση της Αλκο Ελλάς είχε ξεχάσει να αναφέρει ότι η εξαγοράζουσα εταιρεία ανήκε στην οικογένεια Τζώρτζη, δηλαδή στους βασικούς μετόχους της Αλκο Ελλάς. Κάτι που αναγκάστηκε να κάνει λίγες μέρες μετά σε απάντησή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και υπό το βάρος των αποκαλύψεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί, η μετοχική-εταιρική σύνθεση της GSI German Service International ήταν: Ρήγας Τζώρτζης 35%, Παναγιώτης Τζώρτζης 35% και Θεόδωρος Τζώρτζης 30%. Ως διαχειριστής εμφανιζόταν ο κ. Ρήγας Τζώρτζης.

Στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Θεόδωρος Τζώρτζης είχε πάρει δάνειο από το 2011 ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από την Gutmann AG από την οποία, μέχρι τη μεταβίβαση του 55%, το δάνειο δεν είχε πληρωθεί στην ώρα του και είχε δοθεί παράταση. Και μετά ουδείς γνωρίζει αν αποπληρώθηκε.

Παράλληλα ξεκινά ένα απίστευτο γαϊτανάκι δανείων της εισηγμένης Αλκο Ελλάς από τη γερμανική θυγατρική με ενέχυρο τις μετοχές της θυγατρικής που κατείχε ο όμιλος.

Τα δάνεια αυτά δεν πληρώνονται με συνέπεια να εκποιούνται οι μετοχές και σιγά-σιγά η Αλκο να χάνει ποσοστό στη θυγατρική, η οποία βρίσκεται στον έλεγχο της οικογένειας Τζώρτζη. Η τελευταία αναφορά που γίνεται γι’ αυτά τα δάνεια είναι στις οικονομικές καταστάσεις του 2016, όπου σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Για εξασφάλιση δανείου που έχει λάβει η μητρική εταιρεία από την ALCO DEUTSCLAND αρχικού ποσού ποσού ευρώ 1.880.816,66 είχαν ενεχυριαστεί υπέρ της ALCO DEUTSCLAND μετοχές που κατέχει η μητρική ως επένδυση. Το υπόλοιπο ενεχύρου 1.386.130 μετοχών αξίας 859.400,60 συμψηφίστηκε από την ALCO DEUTSCLAND AG με ισόποσης αξίας δάνειο που όφειλε η εταιρεία προς αυτήν.

Μετά από τον παραπάνω συμψηφισμό δεν υπάρχουν πλέον μετοχές της ALCO DEUTSCLAND AG στην κυριότητα της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο του δανείου που οφείλει η εταιρεία προς την ALCO DEUTSCLAND AG ανέρχεται 31/12/2016 στο ποσό των € 206.979,71».

Στο μεταξύ, ήδη από το 2015 όταν η εισηγμένη εισέρχεται σε καθεστώς επιτήρησης από τις χρηματιστηριακές αρχές, έχει ξεσπάσει επιδημία παραιτήσεων στο Δ.Σ. του ομίλου μεταξύ των οποίων και του βασικού μετόχου Θεόδωρου Τζώρτζη.

Την αρχή θα κάνει ο τότε διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, ο οποίος θα υποβάλει στις 2 Φεβρουαρίου την παραίτησή του. Δέκα μέρες νωρίτερα ο όμιλος είχε απολέσει το δικαίωμα επιρροής στην Alco Deutschland, καθώς δεν αντιπροσωπεύεται πλέον στο διοικητικό συμβούλιο ή άλλο ισοδύναμο διοικητικό όργανό της και δεν συμμετέχει στις διαδικασίες χάραξης της πολιτικής.

Οι λόγοι αποχώρησης ήταν κατά σύμπτωση για όλους όσοι αποχώρησαν «προσωπικοί» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εκτοτε υπήρξαν αρκετές αλλαγές στη σύνθεση του Δ.Σ. και των ρόλων, ωστόσο η πορεία της εταιρείας ήταν προδιαγεγραμμένη. Θα ακολουθήσουν πωλήσεις και κλείσιμο θυγατρικών με παραγωγικές μονάδες.

Τελευταία, συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο, θα γίνουν και οι τελευταίες ανακατατάξεις στο μετοχολόγιο της εταιρείας, μια και ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης της Neon Energy, που από το 2013 είχε λάβει μερίδιο 10,2% στο πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της διοίκησης, θα πουλήσει εξωχρηματιστηριακά το μερίδιό του στην εταιρεία Paritzo. Η τελευταία ανήκει στην οικογένεια Τζώρτζη, με βασικό μέτοχο την κυρία Αθανασία Τζώρτζη, και η συναλλαγή θα γίνει προς 0,0002 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 100 ευρώ! Κάτι που αποτιμά το σύνολο της εταιρείας στα… 1.000 ευρώ!

Εκτός της Paritzo σήμερα βασικοί μέτοχοι της εταιρείας εμφανίζονται η Angel Τουριστική Ξενοδοχειακή Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Τζώρτζη με 20,74%, ο κ. Θεόδωρος Τζώρτζης με 17,663%, και η Medihall Ανώνυμη Ιατρική Εταιρεία συμφερόντων επίσης της οικογένειας Τζώρτζη με 8,138%.

Για την ιστορία, η Αλκο ιδρύθηκε το 1990 ως προέκταση της ατομικής επιχείρησης που είχε μέχρι τότε ο κ. Θεόδωρος Τζώρτζης. Εχει έδρα στον Ασπρόπυργο, με τις εγκαταστάσεις της μονάδας να είναι 12.300 τ.μ. με δύο πρέσες ετήσιας παραγωγής 18.000 τόνων, ένα υπερσύγχρονο χυτήριο ανακύκλωσης σκραπ και μια μονάδα κάθετης ηλεκτροστατικής βαφής, μεταξύ άλλων. Το 1997 εισήχθη στο Χ.Α., όμως από τον Μάρτιο του 2015 η διαπραγμάτευση των μετοχών της έχει ανασταλεί.

Keywords
δραμα, αλκο, αλκο, alpha bank, βασεις, ελλαδα, εταιρεία, τραπεζες, εφκα, προσφορες, alpha, ιουνίου, building, systems, gmbh, llc, θυγατρική, alco, gsi, διευκρινίσεις, energy, ήτοι, angel, παραταση φορολογικων δηλωσεων, βασεις 2011, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητων, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα πειραιως, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, ήτοι, γερμανια, δανεια, εδρα, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, θεμα, ιατρικη, κηφισια, πειραιως, πλαισιο, ρηγας, ωρα, alpha, gsi, αυγα, αγορα, αθανασια, απιστευτο, αραβικα, βγαινει, βρισκεται, γινει, γινεται, γραφεια, δανειο, δημοσιο, διευκρινίσεις, διοικηση, δοθει, εγινε, ευρω, εκθεση, ελβετια, επικοινωνια, εποχες, εταιρεία, ευθυνη, ζημια, ιδια, ιδιο, θυγατρική, κυρια, κτιρια, μηνες, ομιλος, οικογενεια, ονομα, περιβαλλον, πωλησεις, ρηγα, συγκεκριμενα, σφυρι, σχεδιο, τιμη, τρια, κωνσταντινος, alco, ανηκει, angel, building, δικαιωμα, energy, gmbh, ιουνίου, πληροφοριες, πωληση, systems, τραπεζα
Τυχαία Θέματα