Θετική εκκίνηση της εβδομάδας στις ευρωπαϊκές αγορές – Στα «πράσινα» οι δείκτες

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εστιάζοντας στην σημαντική πτώση του πληθωρισμού στη Γερμανία που εκτιμάται πως ανοίγει το δρόμο για πτώση του δείκτη συνολικά στην Ευρωζώνη. Το στοιχείο αυτό σε σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία της Ευρωζώνης δικαιώνει την απόφαση της ΕΚΤ να αποφύγει να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, με τους επενδυτές να ελπίζουν προφανώς πως δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει και σε άλλη αύξηση.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx

600 σημείωσε άνοδο ύψους 0,36% στις 431 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Πάντως, παρά την αύξηση αυτή η συνολική αρνητική επίδοση του δείκτη για αυτό το μήνα δεν θα αλλάξει. Ο Οκτώβριος θα «κλείσει» με απώλειες της τάξεως του 4,6%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 14.716 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,44% στις 6.825 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,50% στις 7.327 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο κατά 0,19% στις 27.339 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.013 μονάδες αυξημένος κατά 1,07%.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός υποχώρησε άνω του αναμενόμενου από το 4,3% στο 3%, πέφτοντας έτσι στο χαμηλότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 2021. Οι δε, προβλέψεις των αναλυτών για τα στοιχεία της Ευρωζώνης, που θα ανακοινωθούν την Τρίτη, κινούνται στην ίδια πτωτική κατεύθυνση λόγω κυρίως της αποκλιμάκωσης του ενεργειακού κόστους το τρίτο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει αδύναμη, υπό το βάρος των παρατεταμένων υψηλών επιτοκίων. Μάλιστα, στη Γερμανία το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα ανακοινωθούν επίσης την Τρίτη.

Με τον τρόπο αυτό δικαιώνεται η απόφαση της ΕΚΤ να πατήσει το κουμπί της παύσης στη συνεδρίαση της, την περασμένη εβδομάδα, στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων πριν τα τέλη της χρονιάς, αν οι συνθήκες στην αγορά το απαιτήσουν.

Αστάθμητος παράγοντας παραμένει η πορεία των ενεργειακών τιμών, με φόντο τον πόλεμο στο Ισραήλ και δεδομένης της έναρξης της χειμερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι πετρελαϊκές τιμές επιδόθηκαν σε ένα νέο ράλι την Παρασκευή, καθώς το Ισραήλ έβαλε τον πόλεμο στην επόμενη φάση του με την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα. Όμως, οι τιμές αποκλιμακώθηκαν και πάλι σήμερα, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Μέσης εξακολουθούν να μένουν μακριά από τη σύρραξη. Συγκεκριμένα το Brent επανήλθε πολύ κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι στα 87,93 με πτώση ύψους 2,82%, ενώ και το αμερικανικό WTI σημείωσε μεγάλη πτώση κατά 3,48% στα 82,56 δολάρια.

Πάντως, ο χρυσός από την μεριά του παρέμεινε και σήμερα πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων, στα 2.007 δολάρια αυξημένος κατά 0,42%, λειτουργώντας ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε σε ποσοστό 0,41% με την ισοτιμία να κινείται στο 1.0607. O δείκτης δολαρίου έχασε έδαφος στα 106,26 με πτώση 0,28%.

Διαβάστε ακόμα

Steve Forbes: Το comeback της ελληνικής οικονομίας παράδειγμα για τις άλλες χώρες (tweet)

Τα υψηλά επιτόκια «βαρίδι» για δανειολήπτες & επενδυτές – Από ποια «δεξαμενή» θα προκύψουν νέα NPLs

Χαμηλό 28 μηνών για τον πληθωρισμό στη Γερμανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα