Την επιστροφή επιχορηγήσεων €49 εκατ. ζητά η Κομισιόν από επτά ισπανικές ομάδες

Την επιστροφή των παράνομων κρατικών χορηγήσεων αποφάσισε, όπως αναμενόταν, η Κομισιόν, για επτά μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ισπανίας.

Όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκρετ Βεστάγκερ, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Βαλένθια, η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικ Μπιλμπάο, η Ατλέτικ Οσασούνα, η Έλτσε και η Χέρκουλες, πρέπει να επιστρέψουν συνολικά επιχορηγήσεις ύψους 49 εκατ. ευρώ στο ισπανικό κράτος.

Ενδεικτικά, η Ρεάλ Μαδρίτης θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 18,4 εκατ. ευρώ, η Βαλένθια 20,4 εκατ. ευρώ, η Χέρκουλες 6,1 εκατ. ευρώ και η Έλτσε 3,7 εκατ. ευρώ.

«Η

χρήση κρατικού χρήματος για τη χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών ομάδων μπορεί να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μια εμπορική δραστηριότητα όπου εμπλέκονται πολλά χρήματα και οι συναλλαγές κρατικών κεφαλαίων θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες περί ανταγωνισμού. Οι οντότητες που ερευνήσαμε σε αυτές τις περιπτώσεις δεν συμμορφώνονται» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βεστάγκερ.

Η έρευνα της Κομισιόν υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων στην Ισπανία και τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Για παράδειγμα, η έρευνα για τη Ρεάλ Μαδρίτης, αποκάλυψε μια παράνομη αγοραπωλησία της ομάδας με τον δήμο της Μαδρίτης, κατά την οποία ο δήμος αγόρασε με κρυφή προσαύξηση το ακίνητο της ομάδας.

Επιπλέον, η Επίτροπος ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση επιπρόσθετη φορολογία από τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικ Μπιλμπάο και Ατλέτικ Οσασούνα, οι οποίες για χρόνια, λειτουργούσαν ως μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, πληρώνοντας φόρο 5% χαμηλότερο από τον εταιρικό, που πλήρωναν οι άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες.

Από τη μείωση αυτή, οι ομάδες, σύμφωνα με την Κομισιόν, γλίτωσαν περίπου 5 εκατ. ευρώ έκαστη.

Εκτός από την Ισπανία, η Κομισιόν είχε ξεκινήσει έρευνα για επιχορηγήσεις ομάδων και στην Ολλανδία, όπου όμως, απεφάνθη ότι οι χορηγήσεις των τοπικών Αρχών σε πέντε ολλανδικές ομάδες, συγκεκριμένα τις FC Den Bosch, PSV Eindhoven, MVV Maastricht, NEC Nijmegen και Willem II, Tilburg, έγιναν με βάση τους κοινοτικούς νόμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα