Το φιάσκο των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ή όταν μας δούλευε ο Γιώργος Παπανδρέου

Όλοι θυμούνται πριν από 2 χρόνια τον αγώνα που έδινε η ελληνική κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να πείσει τους γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μάλιστα εκείνη την εποχή είχε επισκεφθεί την χώρα μας και ο τότε παντοδύναμος υπουργός Φ. Ρεσλερ ο οποίος συνοδευόταν από 50 γερμανούς επιχειρηματίες.

Λόγια , κουβέντες , συζητήσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια για την ενέργεια όλα έμειναν στα χαρτιά. Κάποιος

δούλευε κάποιον. Η η Μερκελ τον Παπανδρέου η ο Παπανδρέου εμάς. Προσωπικά εκτιμώ ότι ο Παπανδρέου δούλευε εμάς.

Ακόμα και για μια επενδυτική τράπεζα μας είχαν πει ότι θα δημιουργήσουν στα πρότυπα της Γερμανικής KFW η οποία θα έδινε δισ ευρω για την ελληνική ανάπτυξη. Στα χαρτιά μένουν τουλάχιστον μέχρι στιγμής και όλα όσα υπόσχεται ο γερμανός υφυπουργός για την Ελλάδα Φουχτελ.

Το μάλλον επίπλαστο ενδιαφέρον των Γερμανών είχε διαφανεί και πριν από αρκετούς μήνες όταν βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου είχε ρωτηθεί για να επιβεβαιώσει το μαζικό επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών επιχειρηματιών για την Ελλάδα: «Για φέτος, το κυρίως ζήτημα είναι να επισκεφτούν περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες την Ελλάδα», είχε απαντήσει μάλλον ειρωνικά.

Αντί αυτών λοιπόν η ισπανικών συμφερόντων, αλλά γερμανικής προέλευσης Hochtief αποχώρησε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. Είναι η μόνη είδηση που μας ήλθε από την Γερμανία. Βέβαια το σχέδιο της Χοχτιφ το ξέραμε εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Μέχρι τώρα λοιπόν στις αποκρατικοποιήσεις που έγιναν είχαμε τα εξής αποτελέσματα:
Κρατικά Λαχεία. Αγοράστηκαν από τον ΟΠΑΠ
Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου. Αγοράστηκε από την lamda Development του Ομίλου Λάτση
Mαρίνες. Aαγοράστηκαν από τουρκικές επιχειρήσεις
ΟΠΑΠ. Αγοράστηκε από το Emma Delta Fund με ελληνική –τσεχικη και Ιταλική συμμετοχή.

Επίσης στον Αστέρα της Βουλιαγμένης ενδιαφέρονται πολλοί εκτός από Γερμανούς , στην ενέργεια τον πρώτο ρόλο φαίνεται να τον παίζουν οι Ρώσοι, στον Ιππόδρομο Γάλλοι και Έλληνες , στην ΕΥΑΘ Γάλλοι και Ελληνες , ενώ στους τέσσερις υποψήφιους για την αξιοποίηση του Ελληνικού δεν υπάρχει κάποια γερμανική εταιρία (Lamda Development, Κατάρ, London Regional Properties και ο ισραηλίτικος όμιλος Elbit).

Ακόμα και η φήμη ότι κάποια γερμανική τράπεζα όπως η Deutsche Bank μπορεί να ενδιαφερθεί για την Εθνική Τράπεζα ακόμα και αυτό είναι ένα σενάριο ανύπαρκτο.

Φευ, αν στηρίξουμε τις ελπίδες μας στα γερμανικά κεφάλαια…

Blogger Γιώργος Δημητρομανωλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα