Το πολιτικό power game και το απολογητικό υπόμνημα Τσακαλώτου

Ούτε η απολογητική επιστολη Τσακαλώτου φαίνεται να φτάνει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και για τον λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης μέσα στην ημέρα. Μάλιστα πρωτοβουλία για να λυθεί το ζήτημα σήμερα ​φέρεται να σχεδιάζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τις νέες επιφυλάξεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πρωινής τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group.

Υπό αυτές

τις συνθήκες, μεθοδεύεται η σύγκληση έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup σήμερα, Τετάρτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται καθώς το πρόβλημα υπερβαίνει την επιστολή. Πάντως κυβερνητικές πηγές παραμένουν καθησυχαστικές, υποστηρίζοντας ότι «με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group ή του Eurogroup. Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η διαβούλευση και οι επαφές ​βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν διακοπεί. Σε ό,τι αφορά στις γραπτές διαβεβαιώσεις​ που έχουν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την ύπαρξη της επιστολής Τσακαλώτου.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί, έπειτα από μία πρωτοβουλία του επικεφαλής του Euroworking Group Tόμας Bίζερ ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο χθες, ζητούσαν επιστολή από τον υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες απο τις Βρυξέλλες:

- Θα διαβεβαιώνει ότι το βοήθημα προς τους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και πως το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα είναι μόνο για το 2017.
- Θα επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
- Θα δεσμεύεται ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προϋπολογισμού και ενεργοποίησης του κόφτη, οι περικοπές θα εφαρμοστούν εκεί όπου έγιναν οι παροχές, δηλαδή στους συνταξιούχους.
- Θα δεσμεύεται ότι όταν στο μέλλον υπάρχει υπέρβαση του πλεονάσματος, θα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του μνημονίου, δηλαδή θα διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η προθεσμία που είχε δοθεί στον Έλληνα υπουργό ήταν για σήμερα το απόγευμα, πριν επαναληφθεί η συνεδρίαση του Euro Working Group.

Το ερώτημα βέβαια είναι εάν οι γραπτές δεσμεύσεις του κ. Τσακαλώτου θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές και απ' το γερμανικό μπλοκ με δεδομένο ότι οι πληροφορίες θέλουν τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπ. Οικονομικών Τόμας Στέφεν να υποβάλει χθες ένσταση στην συμβιβαστική πρόταση του επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ ζητώντας παράλληλα να συνδεθεί το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν πληροφορίες και για πολιτική διαφωνία μέσα στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τις εξελίξεις με δεδομένη την θέση που είχε διατυπώσει ο αναπλ. Υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ότι το πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού έπρεπε να είναι μικρότερο και σε συνεννόηση με τους δανειστές, εκφράζοντας την αντίθεση του στην εισήγηση του Ευ. Τσακαλώτου προς τον πρωθυπουργό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η διαφοροποίηση πιθανώς να μετρά και στο γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αποστείλει την επιστολή παρά την επίσημη γραμμή (Τσακαλώτου) ότι πρώτα θα “τεσταριστεί” η αντίδραση της Γερμανίας και εάν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός έστω επί της πρότασης του κ. Βίζερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα