«Fake news» το δημοσίευμα για παρουσία αρκούδας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης

04:37 16/5/2024 - Πηγή: iHunt

Δελτίο Τύπου εξέδωσε το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης , με αφορμή δημοσίευμα ιστοσελίδας  (δυστυχώς κυνηγετικού ενδιαφέροντος ) για παρουσία αρκούδας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Το δελτίο τύπου συνυπογράφει η οργάνωση “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”

«Fake news» το δημοσίευμα για παρουσία αρκούδας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης

«Ψευδές αποδεικνύεται το δημοσίευμα του ιστότοπου kynigesia.gr, σύμφωνα με το οποίο «αρκούδα εμφανίστηκε και στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης», και το οποίο έτυχε ευρείας αναπαραγωγής από

άλλα Μέσα Ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Τα μονόβολα απορριπτομένου κελύφους…VIDEO

Στελέχη του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης ΚΥΑ 104180/433 (ΦΕΚ272/07-02-2014) που έχει συγκροτηθεί, βρέθηκαν στην περιοχή αναφοράς του δημοσιεύματος, την οποία και διερεύνησαν, ενώ συνομίλησαν με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Από την έρευνα των αρμοδίων δεν επιβεβαιώνεται η παρουσία αρκούδας στην περιοχή των Βασιλικών Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το εν λόγω δημοσίευμα περιέχει φωτογραφίες με πατημασιές ζώου, τις οποίες παρουσιάζει ως «πατημασιές αρκούδας», κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται.

Η διάδοση ψευδών ειδήσεων σε σχέση με την παρουσία άγριων ζώων κοντά σε κατοικημένες περιοχές δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός, ωστόσο οι δημοσιογράφοι και τα Μέσα Ενημέρωσης οφείλουν να διασταυρώνουν με τους αρμόδιους κρατικούς ή επιστημονικούς φορείς τέτοιου είδους ειδήσεις, πριν τις δημοσιεύσουν.

Τέτοιου είδους δημοσιεύματα προκαλούν σύγχυση στους πολίτες, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την πανίδα, η οποία πολλές φορές πέφτει θύμα ανθρώπινης αυτοδικίας/ εγκληματικής ενέργειας, π.χ. με δηλητηριασμένα δολώματα. Σε περίπτωση εμφάνισης/ παρουσίας αρκούδας κοντά σε κατοικημένη περιοχή οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν αμέσως με το Δασαρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Δασαρχείο Θεσσαλονίκης

Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ»

Το άρθρο «Fake news» το δημοσίευμα για παρουσία αρκούδας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε πρώτα στο iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα