Μπεκάτσα: Μια χρονιά τελειώνει πριν καν αρχίσει;

15:51 11/12/2022 - Πηγή: iHunt

Της Αγίας Αικατερίνης οι μπεκάτσες εγκαθίστανται στα μπεκατσοτόπια τους….Στα ΝικολοΒάρβαρα προς πίσω….28η Οκτωβρίου να περιμένεις τις πρώτες

Αυτές είναι φράσεις που μας έμαθαν οι παλιοί και εμείς με τη σειρά μας τις μαθαίνουμε στους νεότερους. Όμως φέτος δεν ισχύει τίποτα από αυτό για τις μπεκάτσες. Οι μπεκάτσες που μπήκαν στη χώρα μας ήταν πολύ λίγες και οι περισσότερες από αυτές ήταν παλιές μπεκάτσες που μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που έρχονται εδώ. Τα Νικολοβάρβαρα πέρασαν αλλά οι μπεκάτσες δεν ήρθαν και από ότι φαίνεται μια μπεκατσοχρονιά τελειώνει πριν καν καλά-καλά αρχίσει.

Διαβάστε

ακόμη  6 fun facts για την μπεκάτσα που ίσως δεν ήξερες

Τι σημαίνει καλή χρονιά

Ποια είναι άραγε μια καλή χρονιά στη μπεκάτσα; Μια καλή χρονιά είναι αυτή που όλοι ή σχεδόν όλοι οι κυνηγοί μπορούν να βρουν μπεκάτσες. Δεν μιλάμε για νούμερα μεγάλα. Οι περισσότεροι κυνηγοί δεν είναι «ψώνια» του facebook να ηδονίζονται με μια φωτό με πολλά πουλιά. Στους περισσότερους αρκούν μερικές φέρμες και μια μικρή κάρπωση για να γυρίσουν με γεμάτες τις μπαταρίες στο σπίτι. Αυτό φέτος δεν έγινε και όχι μόνο δεν έγινε αλλά είμαστε και πολύ μακριά από αυτό.

Διαβάστε ακόμη Ο πληθυσμός της μπεκάτσας σε Αγγλία και Ιρλανδία

Γιατί δεν είναι καλή η χρονιά

Ο καθένας μας προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση αλλά μην γελιόμαστε μια τέτοια εξήγηση δεν μπορούν να δώσουν ούτε οι επιστήμονες. Για αυτό εξάλλου η μετανάστευση είναι ακόμη ένα μυστήριο. Αυτό πάντως που ισχύει είναι ότι στην Τουρκία μιλάνε για μια από τις καλύτερες μπεκατσοχρονιές. Το ίδιο και στη Γαλλία. Τυχαίο; Μπορεί όμως και όχι. Με αυτά τα δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχει μείωση στον πληθυσμό αν και αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά. Ένα άλλο δεδομένο είναι ότι όλο το Νοέμβριο έπνεαν νότιοι άνεμοι σε όλη τη βόρεια Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λιθουανία που είχε νοτιά για περισσότερες από 14 ημέρες.

Διαβάστε ακόμη Επαναστατικο φυσιγγι για την μπεκατσα

Δεν τους άρεσε η γη….

Σε πολλές περιοχές, τα πουλιά μπήκαν αλλά δεν βρήκαν αυτό που ήθελαν και έφευγαν. Μπορεί να έφταιγε η ανομβρία του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου; Μπορεί….

Τι περιμένουμε

Η μπεκάτσα είναι απρόβλεπτη για αυτό και μας τρελαίνει το κυνήγι της και όλα αυτά που γίνονται φέτος μας τρελαίνουν ακόμη πιο πολύ. Τώρα αυτό που περιμένουμε είναι να «ζορίσει» λίγο ο καιρός για να κατέβουν πιο χαμηλά τα πουλιά που έμειναν στις χώρες βορειότερα ή ανατολικότερα από εμάς. Βέβαια δεν θέλουμε και τις μεγάλες κακοκαιρίες που δημιουργούν «σφαγές» από τους ανόητους.

Διαβάστε ακόμη Συλλήψεις για καρτέρι μπεκάτσας στον Ταρζάν από τη θηροφυλακή της Δ’ΚΟΣΕ

Υπομονή και επιμονή

Με ρωτάνε πολλοί τι να κάνουν. Η απάντηση είναι μια. Κυνήγι. Να βγαίνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε και να μην χάνουμε τις ελπίδες μας, όχι μόνο γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία αλλά γιατί αυτό το πουλί είναι τόσο απρόβλεπτο που μπορεί όλα αυτά που είπαμε σε μερικές ημέρες να είναι μπούρδες……

Κώστας Λουρής για το iHunt.gr

The post Μπεκάτσα: Μια χρονιά τελειώνει πριν καν αρχίσει; appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα