Φιλοζωική Θεσσαλονίκης : “Ο νόμος της στείρωσης ζώων είναι για τα σκουπίδια”

19:21 7/11/2023 - Πηγή: iHunt
Φιλοζωική Θεσσαλονίκης : “Ο νόμος της στείρωσης ζώων είναι για τα σκουπίδια”

Ολοκληρώνονται οι προαπαιτούμενες διαδικασίες, 2 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να στειρώσουν το κατοικίδιό τους ή να αποστείλουν δείγμα DNA σε ειδικό εργαστήριο.

Το μέτρο παρέμενε “στον πάγο” από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και του ΕΦΑΓΥΖΣ. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του ζώου συντροφιάς

ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού, αρχίζει μετά την παρέλευση ενός μήνα από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ.

Η στείρωση γίνεται εντός 6 μηνών από την απόκτηση του ζώου, εφόσον αυτό είναι άνω του ενός έτους. Όσοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους, πρέπει να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου τους στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και μέχρι 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του γεννετικού υλικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : «Ξεπαγώνει» η υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή DNA των κατοικίδιων ζώων

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη παραχώρησε συνέντευξη η κα Εύη Καλαϊτζίδου, υπεύθυνη της φιλοζωϊκής οργάνωσης “Νοιάζομαι” στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι είναι “ενας νόμος που προτάθηκε από άσχετους ανθρώπους χωρίς καμία ευαισθησία για τα ζώα”.

Η κα Καλαϊτζίδου κατέστησε σαφές ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς θα θελήσουν να “ξεφορτωθούν” τα κατοικίδιά τους. “Δεχόμαστε τηλέφωνα από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι θα φύγουν στο εξωτερικό ή απέκτησαν αλλεργία ή νοσούν από κάποια ασθένεια, προκειμένου να απαλλαγούν από το κατοικίδιό τους, εν αναμονή της ισχύος του νόμου”. “Θα εγκαταλειφθεί μεγάλος αριθμός ζώων” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κα Καλαϊτζίδου πρόεταξε την παροχή κινήτρων για τη στείρωση των ζώων συντροφίας, την δωρεάν στείρωση σε χαμηλόμισθους καθώς και ενταντικούς ελέγχους σε κυνηγούς και σε βοσκούς.

Υπενθυμίζεται ότι για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου μετά από 3 μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Μασούρας – https://www.rthess.gr/

The post Φιλοζωική Θεσσαλονίκης : “Ο νόμος της στείρωσης ζώων είναι για τα σκουπίδια” appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα