Κάποια ζώα φοβούνται περισσότερο τους ανθρώπους από τα λιοντάρια

06:37 8/10/2023 - Πηγή: iHunt
Κάποια ζώα φοβούνται περισσότερο τους ανθρώπους από τα λιοντάρια

Μια νέα μελέτη, από το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ στη Νότια Αφρική, αποκάλυψε ότι η ανθρώπινη ομιλία προκαλεί πολύ περισσότερο φόβο στα άγρια ζώα συγκριτικά με τους ήχους που βγάζουν τα λιοντάρια.

Οι επιστήμονες έπαιξαν μέσω ηχείων ηχογραφήσεις ανθρώπων που απλά μιλούσαν. Τα ηχεία ήταν κρυμμένα μέσα σε λάκκους στο Εθνικό Πάρκο. Η ανθρώπινη ομιλία που ακουγόταν από τα ηχεία περιελάμβανε τοπικές γλώσσες που ομιλούνται στη Νότια Αφρική. Περίπου το

95% των ζώων φοβήθηκαν υπερβολικά και έτρεξαν γρήγορα μακριά. Αντίθετα, οι ηχογραφήσεις λιονταριών που βρυχώνται και γρυλίζουν προκάλεσαν σημαντικά λιγότερο φόβο στα άγρια θηλαστικά. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πειράματος με τους ήχους των λιονταριών, ορισμένοι ελέφαντες επιχείρησαν να επιτεθούν στα ηχεία.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα άγρια ζώα, στα οποία περιλαμβάνονταν αντιλόπες, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, λεοπαρδάλεις και αγριόχοιροι, έχουν μάθει ότι η επαφή με τον άνθρωπο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω του κυνηγιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ :Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα πρότυπα μετανάστευσης πολλών πουλιών

Στο πλαίσιο αυτό, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι τα φοβισμένα ζώα αποτελούν πρόκληση για περιοχές που βασίζονται στον τουρισμό άγριας ζωής επειδή οι επισκέπτες που τα πλησιάζουν, τα τρομάζουν ακούσια. Μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η καθηγήτρια Λιάνα Ζανέτ δήλωσε στο BBC ότι η έρευνα επικεντρώνεται στην «οικολογία του φόβου», έννοια που έχει να κάνει με τον αντίκτυπο που έχει η αλληλεπίδραση θηρευτών (μεταξύ άλλων και οι άνθρωποι) και θηραμάτων.

«Τα αρπακτικά σκοτώνουν το θήραμα και αυτό προφανώς μειώνει τον αριθμό των θηραμάτων, αλλά αυτό που έχουμε αποδείξει σε άλλες μελέτες είναι ότι ο φόβος που εμπνέουν τα αρπακτικά μπορεί από μόνος του να μειώσει τον αριθμό των θηραμάτων», δήλωσε η καθηγήτρια. Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία ευάλωτων ειδών. Για παράδειγμα, αν οι ανθρώπινοι ήχοι χρησιμοποιηθούν κατάλληλα, θα μπορούσαν να προστατέψουν τα ζώα από την παράνομη λαθροθηρία.

Πηγή :https://www.kathimerini.gr/

The post Κάποια ζώα φοβούνται περισσότερο τους ανθρώπους από τα λιοντάρια appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα