Λύση «εδώ και τώρα» για τα ελάφια απαιτούν οι αγρότες της Ρόδου

08:27 15/2/2024 - Πηγή: iHunt
Λύση «εδώ και τώρα» για τα ελάφια απαιτούν οι αγρότες της Ρόδου

Λύση «εδώ και τώρα» στο τεράστιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών απαιτούν οι αγρότες της Ρόδου καθώς, όπως αναδείχθηκε κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο, οι διαστάσεις που έχει πάρει είναι τόσο μεγάλες που απειλεί να «αφανίσει» τον αγροτικό κόσμο της Ρόδου και κατά συνέπεια τα χωριά!

Για περισσότερες από τρεις ώρες βρίσκονταν χθες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (σ.σ. αφού αυτή της εθιμοτυπίας αποδείχθηκε

πολύ μικρή) οι αγρότες που από προχθές το μεσημέρι έχουν στρατοπεδεύσει στην πλατεία Δημαρχείου με τα τρακτέρ τους, μαζί με εκπρόσωπους των τοπικών Αρχών και φορέων καθώς και βουλευτές… αναζητώντας λύση στον «γόρδιο δεσμό» που, όπως φαίνεται έχει αναδειχθεί το πρόβλημα αυτό, ειδικά μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών της Νότιας Ρόδου, κ. Γιώργος Σαββίδης, και στη σύσκεψη μετείχαν βέβαια ο οικοδεσπότης δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, η βουλευτής Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη ενώ σε κάποιο σημείο, ευρισκόμενος στη Ρόδο, ήρθε και τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Νίκος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα κ. Θωμάς Κώστας καθώς και άλλοι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) κ.κ. Παναγιώτης Εγγλέζος και Γιώργος Φραντζολάκης αντίστοιχα, η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» κα Χρύσα Καραγιάννη, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Παναγιώτης Κουνάκης, η Διευθύντρια της διεύθυνσης Δασών κα Καίτη Μπαλατσούκα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Κλεόβουλος Παπακωνσταντίνου, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κα Μαρία Χατζηγιάννη, ο κ. Χρήστος Παπουτσής από την «Ελληνική Λύση» κ.ά.

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από τους αγρότες, οι οποίοι διατράνωσαν προς τους εκπροσώπους των Αρχών και των φορέων ότι πλέον «δεν πάει άλλο», εκφράζοντας την αγανάκτηση και τη δυσπιστία τους, ακόμα και με έντονο τρόπο, καθώς το θέμα των ελαφιών έχει να κάνει πλέον με την επιβίωσή τους.

Όπως έκανε γνωστό αρχικά ο κ. Σαββίδης, το υπόμνημα με τα αιτήματά τους έχει σταλεί και στον πρωθυπουργό και ζητούν να το στηρίξουν όλοι οι βουλευτές του νομού μας και «αν δεν μπορούν, να παραιτηθούν».

Αυτή η τελευταία είναι και μία φράση που ειπώθηκε ή μάλλον τη φώναξαν επανειλημμένα κατά τη σύσκεψη οι αγρότες, με τους βουλευτές να γίνονται αποδέκτες του μεγαλύτερου μέρους της δυσαρέσκειάς τους.

Κι αυτό γιατί, εκείνο που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι, ότι η λύση θα δοθεί από την Κεντρική Διοίκηση.

Οι αγρότες… «στα κάγκελα»!

Εκείνο πάντως που έγινε σαφές χθες από τους αγρότες της Ρόδου και δη της Νότιας Ρόδου είναι ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί καθώς ήδη έχουν παρέλθει δεκαπέντε χρόνια από τότε που το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των ελαφιών άρχισε να γίνεται πιεστικό και όπως είπαν χθες προς όλους, αισθάνονται πλέον ότι τους κοροϊδεύουν.

Ακόμη, αντέκρουσαν κάθε μία από τις προτάσεις που έχουν ριχτεί στο τραπέζι κατά καιρούς αλλά και χθες, δηλαδή από το να βρίσκονται τα ελάφια σε περιφραγμένο χώρο διότι χρειάζεται έλεγχος του πληθυσμού τους, να περιφράξουν τα κτήματά τους διότι στη συνέχεια θα ξεχυθούν στις αυλές τους (σ.σ. κάτι που, όπως είπαν, ήδη γίνεται) αλλά ούτε και να τα ταΐζουν.

Διεμήνυσαν ακόμη, ότι ούτε επιδοτήσεις επιθυμούν αλλά θέλουν έλεγχο του πληθυσμού των ελαφιών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτά που τους προτείνουν κατά καιρούς θα μπορούσαν να αποτελούν λύσεις δεκαπέντε χρόνια πριν, όταν τα ελάφια ήταν μόλις 1400 ενώ σήμερα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, ο αριθμός τους έχει ανέλθει σε μερικές δεκάδες χιλιάδες!

Για τους ίδιους, τουλάχιστον όπως εκφράστηκε χθες, η λύση είναι η μείωση του πληθυσμού τους.

Οι αγρότες ρωτούσαν ακόμη επίμονα ποιος είναι ο αρμόδιος, θέμα το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο, με την Κεντρική Διοίκηση πάντως να λαμβάνει τις αποφάσεις.

Κατά τη σύσκεψη, αγρότες πήραν τον λόγο και με δραματικούς τόνους προσπάθησαν να εξηγήσουν στη βουλευτή και τους εκπροσώπους των φορέων αυτό που βιώνουν καθημερινά, καταλήγοντας στο γεγονός ότι πλέον δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους.

Περιέγραψαν την ερημοποίηση των χωριών τους λόγω του ελαφιού, όπως η φωνή απόγνωσης αγρότη από την Κατταβιά, λέγοντας, ότι πλέον έχουν μείνει μόνο ηλικιωμένοι.

Ακόμη, οι αγρότες, σε υψηλούς τόνους, ζητούσαν επίμονα να δουν τη μελέτη για την οποία ακούνε εδώ και χρόνια. Μίλησαν για τα τροχαία ατυχήματα που γίνονται αλλά ότι φοβούνται ακόμη και να κυκλοφορήσουν σε κάποια χρονιά ενώ τόνισαν, ότι αν συνεχιστεί αυτό, θα είναι το τέλος του Πρωτογενούς Τομέα στη Ρόδο.

Χαρακτηριστικά είπε ο αγρότης κ. Κλήμης Παπασταμάτης: «Δεν είμαστε κατά, δεν φταίει το ελάφι, φταίνε αυτοί που πρέπει να διαχειριστούν το ελάφι»…

Οι εκπρόσωποι των φορέων

«Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις», είπε προς τους αγρότες, αρκετές φορές, η κα Ιατρίδη, αναγνωρίζοντας ευθύς εξ αρχής ότι το πρόβλημα με τα ελάφια είναι σοβαρό. Όπως είπε, θα ενημερωθεί πρώτα αναλυτικά από την υπηρεσία. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί και στις εξαγγελίες που έκανε χθες ο πρωθυπουργός για τη στήριξη των αγροτών.

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος, είπε καταρχάς ότι την τιμά την κα Ιατρίδη το γεγονός, ότι ήρθε στη σύσκεψη, ανέφερε όμως, ότι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα.

Ο κ. Κολιάδης από την αρχή είπε, ότι θα πρέπει να δουν τη διαχειριστική μελέτη καθώς και ότι «κανένας δεν πρέπει να πει ότι είναι αναρμόδιος», δηλώνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή του να ασκηθεί πίεση προς την Κεντρική Διοίκηση για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να δοθεί λύση.

Ο κ. Φάμελλος αφού μίλησε για την υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, είπε ακόμη, ότι σ’ αυτό το θέμα αρμοδιότητα δεν έχει ο δήμος αλλά ούτε η περιφέρεια ούτε και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών αλλά το υπουργείο θα πρέπει να εγκρίνει μία διαχειριστική μελέτη για να παρακολουθεί τον πληθυσμό ενός είδους της άγριας ζωής το οποίο έχει σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες, στην ασφάλεια, στην κυκλοφορία, στο οικοσύστημα, λόγω του υπερπληθυσμού του.

Γνωρίζουν το πρόβλημα, όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος χθες, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως να ενταχθούν οι αγρότες σε ένα ειδικό πρόγραμμα επιδότησης για την περίφραξη των εκτάσεών τους που δηλώνουν. Είπε, ακόμη, ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις και να μεταβούν στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αθήνα για να πιέσουν.

Σε μία απαρίθμηση των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα προχώρησε ο κ. Ζαννετίδης, ο οποίος ως γνωστόν, έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα λόγω της θέσης του όλα αυτά τα χρόνια στην περιφέρεια.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι και μελέτες και προτάσεις υπάρχουν, αναφέρθηκε στις επισκέψεις τους όλα αυτά τα χρόνια στα υπουργεία, με την τελευταία εξαγγελία ότι το υπουργείο δεν συζητάει το μέτρο της μείωσης του πληθυσμού των ελαφιών και πρότεινε τη δημιουργία των πέντε περιφραγμένων πάρκων, την επιδότηση των περιφράξεων και τις αποζημιώσεις στους αγρότες.

«Θα συνεργαστούμε και…με τον διάβολο για να λυθεί το πρόβλημα γιατί είναι ζήτημα ζωής για τη Ρόδο!», κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης για να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα οι αγρότες εντός της αιθούσης.

Η κα Καραγιάννη συνέδεσε το θέμα με άλλα προβλήματα, όπως η υποστελέχωση υπηρεσιών όπως της Διεύθυνσης Δασών και τόνισε ότι αυτό που έκανε ακόμη χειρότερο το πρόβλημα ήταν οι πυρκαγιές.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγει από την κυβέρνηση είχε δρομολογήσει προσλήψεις που όμως πάγωσαν. Επίσης, ότι κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και έκανε ό,τι μπορούσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από ποιος είναι ο πληθυσμός των ελαφιών που θα πρέπει να το πει κάποιος αρμόδιος ενώ περιμένουμε και τη διαχειριστική μελέτη.

Ο κ. Εγγλέζος, μεταξύ άλλων, κάλεσε όλους να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι ό,τι έχει απομείνει από τους αγρότες του νησιού και παλεύουν για ένα μεροκάματο.

Θύμισε, ακόμη, ότι, επανειλημμένα έχουν ζητήσει από τους επιχειρηματίες του τουρισμού και τους ξενοδόχους να τους στηρίξουν βάζοντας στο πρωινό τους τα ντόπια προϊόντα. Εξέφρασε τη χαρά τους που βλέπουν νέους σε ηλικία αγρότες που, όμως και αυτοί είναι πλέον στα πρόθυρα να εγκαταλείψουν την αγροτιά και να ασχοληθούν με τον τουρισμό.

Είπε, ακόμη, ότι αυτό που συμβαίνει στη Νότια Ρόδο έχει επεκταθεί πλέον στις ορεινές περιοχές του νησιού, μέχρι τ’ Απόλλωνα και τον Έμπωνα και είναι καταστροφικό.

Ο κ. Κουνάκης, δεσμεύτηκε ότι δεν θα το αφήσουν το θέμα και ότι προτίθεται να κάνουν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το ελάφι και θα το έχουν πρώτο θέμα στην ατζέντα. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει κοινοβουλευτικό «κενό» αφού η παρουσία των βουλευτών δεν είναι δυναμική.

Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ της άγριας φύσης και του ανθρώπου, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε και εκείνος μία σειρά από προτάσεις, όπως οι περιφράξεις, οι αποζημιώσεις κ.λπ. τα οποία περιλαμβάνονται σε επιστημονικές μελέτες, για να εισπράξει όμως την άρνηση των αγροτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Θηροφυλακή Δ’ ΚΟΣΕ : Μηνύσεις και διοικητικά πρόστιμα σε πατέρα και γιο για καρτέρι μπεκάτσαςΗ διευθύντρια Δασών

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι περίμεναν χθες την τοποθέτηση της κας Μπαλατσούκα, η οποία αρκετές φορές εισέπραξε τη δυσπιστία των αγροτών που βρίσκονταν εντός της αιθούσης.

Η ίδια, δεν παρέλειψε να τους ξεκαθαρίσει ότι το γεγονός ότι είναι διευθύντρια μίας κρατικής υπηρεσίας, δεν σημαίνει ότι είναι εναντίον των αγροτών και ότι συμπάσχουν και εκείνοι ωστόσο δεν είναι και οι μόνοι αρμόδιοι.

«Το ελάφι είναι ένα πολύ πολύπλευρο ζήτημα, το οποίο απαιτεί τη συνεργασία πολλών υπηρεσιών», είπε ενώ η δική τους υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την προστασία της άγριας ζωής.

Διευκρίνισε, όμως, ότι για τις ζημιές στις καλλιέργειες και τα τροχαία που προκαλούν τα ελάφια δεν είναι οι μόνοι αρμόδιοι. Όπως είπε, θα συνεργαστούν και με τον δήμο και με την περιφέρεια ώστε να βρουν μια λύση.

Ήταν, όμως, η αναφορά της διευθύντριας Δασών ότι βάσει μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2022-που προφανώς είναι και η πιο επικαιροποιημένη που υπάρχει-ο αριθμός των ελαφιών στη Ρόδο ανέρχεται στα 6.500, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αγροτών.

Όπως είπε η ίδια, κατ’ επανάληψη, αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να μετρήσουμε πόσα ζώα (σ.σ. κατσίκια, πρόβατα, ελάφια) «σηκώνει» το νησί, δηλαδή μπορούν να σιτίζονται και να επιβιώσουν.

Είπε, λοιπόν, ότι θα ξαναγίνει η μελέτη από την αρχή, σε συνεργασία με τον κ. Ζαννετίδη και τον κ. Τσουκαλά.

«Μην μας θεωρείτε εχθρούς», είπε προς τους αγρότες, οι οποίοι όμως αντέδρασαν εκ νέου όταν ρώτησαν ποιο είναι το ποσοστό ασφαλείας για το ελάφι, με την κα Μπαλατσούκα να λέει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοιο ποσοστό γιατί το ελάφι δεν θηρεύεται και αυτό λέει ο Δασικός Κώδικας.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν μελέτες παρά μόνο εκείνη του κ. Θεοδωρίδη με τον Μασέτι και ότι πρόκειται για σχέδια διαχειριστικά που είναι προτάσεις.

Στο δια ταύτα

Συνοψίζοντας, ο δήμαρχος μίλησε για ένα πρόβλημα που μαστίζει το νησί, που είναι πρόβλημα δεκαετίας πλέον, και ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν λύση. Είπε, ακόμη, ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε να δηλώσει αναρμόδιος και τους κάλεσε να έρθουν να μας πουν ποιος είναι αρμόδιος.

«Όλοι είμαστε αρμόδιοι», είπε ενώ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να τους πει ψέματα και ότι «λύση σήμερα δεν θα βρεθεί» και θα πρέπει να «περάσουν» προς την Κεντρική Διοίκηση ότι το πρόβλημα πλέον είναι βιοποριστικό.

«Σοβαρότητα πλέον», ζήτησε ο κ. Κολιάδης και πρότεινε να δημιουργηθεί μία επιτροπή από τον δήμο, την περιφέρεια και να μεταβεί στο κέντρο ή «να έρθουν αυτοί κάτω» ώστε να τεθεί το θέμα επί τάπητος, ξεκινώντας από το ποιος είναι ο πραγματικός πληθυσμός των ελαφιών.

Θέλησε, ακόμη, ο δήμαρχος να ξεκαθαρίσει ότι «εσείς-εμείς δεν είμαστε κατά του ελαφιού. Δεν φταίει το ζώο. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε το ελάφι φθάνει να προστατέψουμε και τις περιοχές μας. Θέλουμε μείωση του υπερπληθυσμού του. Θέλει να επιβιώσει κι αυτό. Εκεί πρέπει να βρούμε τη λύση».

Σημείωσε, ακόμη, ότι στο Κέντρο δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα και το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Αν δεν θέλουν να το καταλάβουν τότε θα πρέπει να λάβουμε μέτρα.

Δήλωσε, ακόμη, ότι σήμερα και αύριο που θα βρίσκεται στην Αθήνα για τις εκλογές της ΠΕΔ θα το θέσει όπου βρεθεί ενώ θα το προτάξει μόλις αναλάβει και η νέα Διοίκησή της». Το θέμα πρέπει να μπει όσο ψηλότερα γίνεται», είπε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι αγρότες απηύθυναν πρόσκληση για συνάντηση στους πέντε βουλευτές του νομού μας ενώ ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος (σ.σ. ο οποίος απουσίαζε για τις εκλογές στην ΕΝ.ΠΕ.) χθες στις 10:00 το βράδυ τους κάλεσε σε συνάντηση στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου.

Πηγή :https://www.rodiaki.gr/

The post Λύση «εδώ και τώρα» για τα ελάφια απαιτούν οι αγρότες της Ρόδου appeared first on iHunt.

Keywords
λύση, λύση, το νησι, αιγαιο, ΚΚΕ, χατζηγιαννης, ερημοποίηση, αθηνα, συριζα, βουλη, κας, σημαίνει, θεσσαλονικη, εκλογες, νέα, https, κινηση στους δρομους, μετρο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, πυρκαγιες, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, βουλευτες, επιδοτησεις, το θεμα, ζωα, θεμα, νησι, οριζοντες, πιεση, πρωτο θεμα, προγραμμα, σωκρατης, ψεματα, ατζεντα, ατυχηματα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δημος, διοικηση, δικη, δοθει, εγινε, ευκολα, αιθουσα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελαφι, ερημοποίηση, ζωης, ζωο, ιδια, η δικη, ηλικια, υπηρεσια, υπομονη, η φωνη, θωμας, ισορροπια, κας, κυβερνηση, λογο, μειωση, μαρια, παπακωνσταντινου, προβατα, προβληματα, προσληψεις, πρωινο, σαββιδης, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σχεδια, τρακτερ, τροχαια, φαμελλος, φταιει, φωνη, χρηστος, χαρα, ωρες, ασφαλεια, αυλες, ιδιαιτερα, υπουργειο, κτηματα, κωστας, μεινει, μελετη, ροδο, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα
Λύση, Ρόδου,lysi, rodou