Μεγάλος ο πληθυσμός των αγριόγιδων στη χαράδρα του Αράχθου

16:23 10/12/2023 - Πηγή: iHunt
Μεγάλος ο πληθυσμός των αγριόγιδων στη χαράδρα του Αράχθου

Την παρουσία πληθυσμού άνω των 45 αγριόγιδων κατέγραψε μελέτη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Σύλλογο «Αγριόγιδο στο Βουνό» και τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων.

Σϋμφωνα με δημοσίευμα του agon.gr,  oι ολοένα αυξανόμενες αναφορές για την παρουσία του πανέμορφου και προστατευόμενου ζώου αποτέλεσαν την αφορμή για τη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε από τον βιολόγο Χαρητάκη Παπαϊωάννου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας,

στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου.

«Είναι ιδιαίτερη περίπτωση να βρίσκονται και να συγκροτούν πληθυσμό σε υψόμετρο από 250 έως 1000 μέτρα – καθώς το αγριόγιδο συναντάται σε ψηλά βουνά όπως ο Όλυμπος, η Τύμφη και οι Άλπεις – άρα να ζει σε μεσογειακά και παραμεσογειακά οικοσυστήματα με πουρνάρια κλπ. Δεν περιμένει δηλαδή κανείς να δει εκεί αγριόγιδα», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε.

Ολόκληρη η περιοχή χωρίστηκε σε 21 τετράγωνα, εμβαδού 2X2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και σε κάθε ένα τοποθετήθηκαν καταγραφικές μηχανές. Σε οκτώ από τα 21 τετράγωνα καταγράφηκε η παρουσία των αγριόγιδων, σε κάποια εκ των οποίων με μεγαλύτερη συχνότητα. Η έρευνα συνεχίστηκε τον Οκτώβριο με κιάλια και τηλεσκόπια, όπου επιβεβαιώθηκε η παρουσία τους σε εννέα περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Τα αγριόγιδα του Ολύμπου…VIDEO

Η αρχική καταμέτρηση εκτιμά ότι πρόκειται για έναν πληθυσμό γύρω στα 45 άτομα. «Δεν είναι πολλά, αν σκεφτούμε ότι από αυτά περίπου τα 20-25 είναι θηλυκά, τα οποία εξασφαλίζουν το μέλλον του πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας τη χαρά του για το αποτέλεσμα της μελέτης και ευχόμενος να φανεί χρήσιμη στη Μονάδα Διαχείρισης με στόχο τη μελλοντική προστασία και διαχείριση του πληθυσμού.

The post Μεγάλος ο πληθυσμός των αγριόγιδων στη χαράδρα του Αράχθου appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα