Ενα ευρωπαϊκό εργαλείο διαχείρισης των λύκων που θα συζητηθεί

18:06 4/3/2024 - Πηγή: iHunt
Ενα ευρωπαϊκό εργαλείο διαχείρισης των λύκων που θα συζητηθείΗ πρόκληση της αυστηρής προστασίας:

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι λύκοι τελούν υπό αυστηρή προστασία στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης και στο Παράρτημα IV της Οδηγίας για τους οικοτόπους της ΕΕ. Το καθεστώς αυτό έχει περιορίσει σημαντικά την ευελιξία των κρατών μελών να προσαρμόσουν τις διαχειριστικές τους πρακτικές στον αυξανόμενο πληθυσμό των λύκων, οδηγώντας σε διοικητικές και νομικές προκλήσεις. Οι περιορισμοί αυτοί δεν έχουν επιβαρύνει μόνο τα κράτη

μέλη, αλλά έχουν επηρεάσει την αποδοχή και ανοχή πλέον της τοπικής κοινωνίας, σε βάρος των λύκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Κατέβηκαν οι λύκοι … στην Ιόνια Οδό – Αναστάτωση και θέαμα για τους διερχόμενους…VIDEOΒασικά σημεία της πρότασης:

– Αλληλεγγύη και επιλογή: Τα κράτη μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να αλλάξουν το καθεστώς προστασίας τους. Όμως, όσα κράτη έχουν τους λύκους σε ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης και ενδιαφέρονται για αλλαγή του καθεστώτος, ανοίγεται τώρα ένας δρόμος προς μεγαλύτερη ευελιξία – δημιουργώντας τη δυνατότητα αλλαγής του καθεστώτος προστασίας ενδεχομένως στο μέλλον.

– Πράξη εξισορρόπησης: Αποσκοπεί στην εξισορρόπηση της διατήρησης με τις πρακτικές ανάγκες διαχείρισης, διευκολύνοντας την επίλυση συγκρούσεων σε αγροτικές περιοχές χωρίς να διακυβεύονται οι στόχοι διατήρησης.

– Εκτιμήσεις για το καθεστώς διατήρησης: Παρά τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού, η πρόταση σημειώνει ότι αυτό δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης, καθώς πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη το ενδιαίτημα και οι απειλές του είδους. Με απλά λόγια, καθώς ο πληθυσμός του λύκου επεκτείνεται στην Ευρώπη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες αξιολογήσεις σε δυσμενές καθεστώς διατήρησης.

– Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των λύκων σε ολόκληρη την Ευρώπη, προσφέροντας μια ισορροπημένη προσέγγιση που σέβεται τους υφιστάμενους στόχους διατήρησης και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τις πρακτικές προκλήσεις συνύπαρξης.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης: Με γνώμονα την προστασία της Ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας και αποσκοπώντας στη διασφάλιση της επιτυχούς συνύπαρξης των αυξανόμενων πληθυσμών των λύκων με τις αγροτικές κοινότητες.

Απόδοση στα Ελληνικά Αλέξανδρος Παλαιολόγος – face.eu

The post Ενα ευρωπαϊκό εργαλείο διαχείρισης των λύκων που θα συζητηθεί appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μια ευρωπαϊκό εργαλείο διαχείρισης των λύκων που θα σηζητηθεί,