Οι φασιανοί της Βοιωτίας

19:54 13/1/2023 - Πηγή: iHunt

Μην παρασύρεστε από τον τίτλο και βγείτε στην Βοιωτία για φασιανούς. Ούτε ορτύκι δεν θα βρείτε, αν δεν είστε τυχεροί !!
Δεν είναι όλα τα σκυλιά άχρηστα.. το θήραμα είναι λιγοστό !!

Πόσο αδικημένοι είναι οι κυνηγοί της πρωτεύουσας… και δεν είναι λίγοι. Είναι σχεδόν 50.000 κυνηγοί. Βγαίνουν μια ή δυο φορές την εβδομάδα, συχνά εδώ δίπλα, στην Βοιωτία, διότι τα οικονομικά και ο χρόνος δεν επιτρέπουν να πάνε στην Θεσσαλία και στην Μακεδονία που είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα. Όμως και 100 και 150 χιλιόμετρα πήγαινε

έλα είναι 200 και 300 στο σύνολο ανά έξοδο. Διόδια, βενζίνες, σκυλιά, έξοδα πολλά. Για το τίποτα. Πόσοι και πόσοι Αθηναίοι δεν άφησαν το κυνήγι για λόγους έλλειψης θηράματος.

Παρηγορήθηκαν μεταξύ τους για λίγα χρόνια με τη σκέψη « εμείς δεν πάμε για το θήραμα», «εμάς μας αρέσει ο περίπατος», όμως η σκληρή πραγματικότητα της έλλειψης θηράματος τους έκανε, την επόμενη ή μεθεπόμενη χρονιά να μη βγάλουν άδεια. Όταν πας για χόρτα και μανιτάρια, δεν χρειάζεσαι άδεια κυνηγίου.

Η μεγάλη απογοήτευση ήταν όταν προσπάθησαν να βγάλουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους στον κυνηγότοπο. Μεγάλη τους ελπίδα ήταν να αφήσουν το κινητό … και να βγουν στην ύπαιθρο για κυνήγι. Όταν όμως το παιδί ή το εγγόνι βγήκε δυο, τρεις, πέντε φορές για να απολαύσει τα σκυλιά φέρμας, ή τα λαγόσκυλα και γύρισε με άδεια χέρια, ή με δυο τσίχλες που τυχαία πέρασαν, είπε στον πατέρα ή τον παππού: «Εγώ τέλος. Δεν ξαναβγαίνω, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον». Και ο παππούς ή ο πατέρας τον επόμενο χρόνο σταμάτησε κι αυτός. Δεν είπε βέβαια στον κόσμο ότι σταματάει…. Όχι !! Είπε ότι φέτος δεν θα βγάλει άδεια γιατί έχει το γόνατό του και ότι θα βγάλει αν πέσουν πουλιά … δηλαδή ελπίζει σε κανα μεγάλο μπάσιμο για να βγάλει άδεια. Και του χρόνου μια άλλη δικαιολογία… μέχρι που γίνεται πρώην κυνηγός !!

Τα νούμερα είναι καθαρά και ποτέ δεν λένε ψέματα. Από 350.000 κυνηγούς πριν τρεις δεκαετίες περίπου, με μικρότερο πληθυσμό, έχουμε φτάσει να είμαστε κάτω από 140.000 πια.

Ποιος είναι ο λόγος; Πολύ απλά η ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΗΡΑΜΑΤΟΣ, κυρίως στην νότιο και κεντρική Ελλάδα. Όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι φορείς να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, η πραγματικότητα είναι ότι τα Βαλκάνια σφύζουν από θήραμα και κερδίζουν από κυνηγετικό τουρισμό, όμως στην Ελλάδα, πλην αγριόχοιρου, τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως στενά.

Στα Βαλκάνια μια βόλτα βγαίνεις κι όλο κάποιος λαγός θα πεταχτεί, χωρίς σκυλί. Αν έχεις και σκυλί, τότε βλέπεις πολλούς λαγούς. Το ίδιο και φασιανούς, το ίδιο και πεδινές πέρδικες, το ίδιο και υδρόβια. Γιατί; Μέλι έχουν τα Βαλκάνια; Όχι. Θηραματική πολιτική έχουν !! Θα μου πείτε, εκεί έχουν περισσότερα νερά. Ναι, εδώ όμως έχουμε πιο ήπιους χειμώνες και τα πουλιά δεν ψοφάνε από το κρύο. Γι αυτό άλλωστε έρχονται τα αποδημητικά εδώ τον χειμώνα και χαρίζουν κάποιες καλές στιγμές στο κυνήγι.

Η λύση είναι η ΘΗΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ !!

Η Βοιωτία για παράδειγμα, με τις γράνες, τα χωράφια, τους ποταμούς και παραπόταμους… θα ήταν παράδεισος για τον φασιανό. Ένα θήραμα μεγαλοπρεπές, εντυπωσιακό στο κυνήγι του και στο τραπέζι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Μελέτες έχουν δείξει τον δρόμο της εγκατάστασης του φασιανού στην Βοιωτία, ώστε κάθε Αθηναίος και Βοιωτός και Λαμιώτης να βρίσκουν έναν ωραίο κυνηγότοπο δίπλα τους.

Παρόμοιοι τόποι, τόσο για φασιανό, όσο και για άλλα θηράματα είναι κι αλλού στην Ελλάδα. Ο λαγός θα μπορούσε να είναι περισσότερος κατά 90% από όσο είναι σήμερα, στις περισσότερες περιοχές.

Αλλά, αντί της θηραματικής πολιτικής, για την οποία, σημειωτέον, πληρώνει ο κάθε κυνηγός μέσω των 170 περίπου ευρώ που δίνει για την ετήσια άδειά του, υπάρχει αφθονία αρπάγων (γεράκια, αλεπούδες, κουνάβια, τσακάλια), έλλειψη επαρκούς φύλαξης, και γενικώς έλλειψη βοήθειας στο θήραμα.

Είμαι σίγουρος ότι οι σύλλογοι και η Ομοσπονδίες κάνουν ό,τι μπορούν. Αλλά, σε τόσο εχθρικό και αντικυνηγετικό περιβάλλον, από άποψη κυβερνήσεων, τι να κάνουν; Αναλώνονται σε μελέτες, νομικά ζητήματα και θέματα άμεσης επιβίωσης του κυνηγίου. Όμως το κυνήγι σημαίνει πάνω απ όλα και θήραμα …

Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, διότι το κυνήγι στην Ελλάδα φθίνει, το ίδιο και τα έσοδα των συλλόγων, το ίδιο και η δύναμη των διεκδικήσεων του Έλληνα κυνηγού.

Η Πατριωτική Ένωση δεσμεύεται για μια πλήρη «ανάσταση» του κυνηγίου στην Ελλάδα, εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές και την οικολογική συνείδηση. Όπου κάθε κυνηγός θα χαίρεται τη δραστηριότητά του και η Ελλάδα θα κερδίζει από κάθε άποψη τους χειμερινούς μήνες.

Φίλοι κυνηγοί, είμαστε κοντά σας, όμως χρειαζόμαστε και την στήριξή σας για να προσφέρουμε αυτά που επιθυμούμε !!

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

The post Οι φασιανοί της Βοιωτίας appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα