Οι σκύλοι καταλαβαίνουν έννοιες ουσιαστικών

10:01 31/3/2024 - Πηγή: iHunt
Οι σκύλοι καταλαβαίνουν έννοιες ουσιαστικών

Τα σκυλιά καταλαβαίνουν τι σημαίνουν ορισμένες λέξεις, σύμφωνα με ερευνητές που παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητά τους ενώ τους έδειχναν μπάλες, παντόφλες, λουριά και άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα αντικείμενα για τον κόσμο των κατοικίδιων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ :Σύλληψη για εμπρησμό εκ προθέσεως στον Υμηττό

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος του σκύλου μπορεί να κατανοήσει, πέρα από εντολές όπως «κάτσε κάτω», «φέρε» και «βόλτα», και να αντιληφθεί την έννοια των ουσιαστικών, ή τουλάχιστον εκείνων που αφορούν αντικείμενα τα οποία

ενδιαφέρουν τα ζώα. 

«Νομίζω ότι η ικανότητα αυτή υπάρχει σε όλα τα σκυλιά» είπε στον Guardian η Μαριάνα Μπόρος, η οποία βοήθησε στα πειράματα, που έγιναν σε πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας. «Αυτό αλλάζει την κατανόησή μας για την εξέλιξη της γλώσσας και την αίσθηση ότι πρόκειται για  αποκλειστικά ανθρώπινη ιδιότητα» επεσήμανε. 

Παλαιότερες έρευνες Επιστήμονες εδώ και καιρό νιώθουν ενθουσιασμένοι με την ιδέα ότι τα σκυλιά μπορούν πραγματικά να μάθουν τις έννοιες των λέξεων και έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για να στηρίξουν τη θεωρία τους. Ερευνα του 2022 διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων πίστευαν πως οι τετράποδοι σύντροφοί τους ανταποκρίνονταν σε 15 έως 215 λέξεις. 

Οι μέχρι σήμερα μελέτες δεν έχουν δώσει επαρκή στοιχεία για το τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο των σκύλων (REUTERS/Phil Noble) Αποδείξεις για τη γνωστική ικανότητα του σκύλου ήρθαν το 2011, όταν ψυχολόγοι στη Νότια Καρολίνα ανέφεραν ότι ύστερα από τρία χρόνια εντατικής εκπαίδευσης, ένα κόλεϊ με το όνομα Τσέισερ είχε μάθει τα ονόματα περισσότερων από 1.000 αντικείμενα, όπως 800 υφασμάτινα παιχνίδια, 116 μπάλες και 26 φρίσμπι. 

Τα πειράματα Ωστόσο, οι μελέτες δεν δίνουν επαρκή στοιχεία για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του σκύλου όταν επεξεργάζεται λέξεις. Για να λύσουν το μυστήριο, η Μπόρος και οι συνεργάτες της κάλεσαν 18 ιδιοκτήτες σκύλων να φέρουν τα κατοικίδιά τους στο εργαστήριο μαζί με πέντε αντικείμενα που τα ζώα γνώριζαν καλά. Αυτά περιλάμβαναν μπάλες, παντόφλες, φρίσμπι, λαστιχένια παιχνίδια, καλώδια κ.ά. Στο εργαστήριο οι ιδιοκτήτες έλαβαν οδηγίες να λένε λέξεις για αντικείμενα πριν δείξουν στον σκύλο τους το σωστό αντικείμενο ή κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης μπορούσε να πει «κοίτα, εδώ είναι η μπάλα», αλλά να κρατάει ψηλά ένα φρίσμπι.

Τα πειράματα επαναλήφθηκαν πολλές φορές με διάφορα αντικείμενα.  Ωστόσο, η μελέτη εγείρει το ερώτημα γιατί, εφόσον οι σκύλοι κατανοούν ορισμένα ουσιαστικά, οι περισσότεροι από αυτούς δεν το δείχνουν.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ένας σκύλος ξέρει σε τι αναφέρεται μια λέξη, αλλά δεν ενδιαφέρεται να το δείξει ή να δράσει σχετικά με αυτήν. Για παράδειγμα, είπε η Μπόρος, «ο σκύλος μου νοιάζεται μόνο για την μπάλα του. Αν του φέρω άλλο παιχνίδι, δεν τον νοιάζει καθόλου». 

Πηγή: Protagon.gr

Το άρθρο Οι σκύλοι καταλαβαίνουν έννοιες ουσιαστικών εμφανίστηκε πρώτα στο iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι σκύλοι καταλαβαίνουν έννοιες ουσιαστικών,