Στο έλεος των αγριογούρουνων αγρότες και καλλιέργειες

15:33 25/7/2022 - Πηγή: iHunt

Έχουν ρημάξει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών κι έχουν εμφανιστεί σε περιοχές που είχαν να φανούν δεκαετίες.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες εξελίσσονται οι επιθέσεις από αγριογούρουνα, τα οποία βγαίνουν κυρίως το βράδυ σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια καταστρέφοντας τις σοδειές των αγροτών. Καλαμπόκια, κηπευτικά και πλήθος άλλων προϊόντων γίνονται στόχος από τους πληθυσμούς αγριογούρουνων τα οποία γυροφέρνουν και εντός πεδινών, κατοικημένων περιοχών ακόμα. Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου οι αγρότες προσπαθούν να προφυλάξουν

τα προϊόντα τους με κάθε μέσο, όπως ηλεκτροφόρους φράκτες, ακόμα και ειδικές συσκευές κρότου, που κάνουν θόρυβο όλο το βράδυ, για να τρομάζουν τα ζώα.

Αίτημα για προστασία καλλιεργειών από αγριογούρουνα

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των αγριογούρουνων που- εκτός από τροχαία- προκαλούν ζημίες και καλλιέργειες ζητά με ανακοίνωσή του ο επιστολή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει «καθημερινά κοπάδια αγριόχοιρων όχι μόνο καταστρέφουν την παραγωγή αλλά κάνουν επιδρομές σε αυλές και λαχανόκηπους σπιτιών». Τέλος προτείνει να επιτραπεί χωρίς περιορισμούς το κυνήγι αγριόχοιρων για όλο το έτος, να ενισχυθούν οι περίπολοι των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και να αποζημιώνεται η καταστροφή της παραγωγής από τον ΕΛΓΑ.

Στο Μεσολόγγι έχουν ρημάξει τα καλαμπόκια

Σύμφωνα με αγρότες από τις Οινιάδες Μεσολογγίου έχει εξαντληθεί η υπομονή τους με τις ζημιές από τα αγριογούρουνα που καταστρέφουν κάθε βράδυ τα πάντα στο πέρασμά τους και… κόβουν βόλτες εντός οικισμών.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στην περιοχή της κοιλάδας του Σπερχειού, όπως μας είπε ο Γιώργος Παπακώστας, καρυδοπαραγωγός από τον Άγιο Σώστη Φθιώτιδας.

Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τις αγέλες των αγριόχοιρων, φέρνει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:

«Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων αποτελεί μείζον πρόβλημα και στην Π.Ε. Ιωαννίνων, καθώς προκαλούνται μεγάλες καταστροφές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Το πρόβλημα έγινε εντονότερο τα τελευταία χρόνια, με την επιμειξία των αγριόχοιρων με οικόσιτους χοίρους και την αναπαραγωγή υβριδίων να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, ενώ τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του κορονοϊού, η αναστολή της κυνηγετικής δραστηριότητας όξυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.Ειδικότερα, αγέλες αγριόχοιρων προκαλούν ζημιές σε κηπευτικές και κάθε είδους καλλιέργειες (αμπελοκαλλιέργειες, καλλιέργειες σιταριού, καλαμποκιού, τριφυλλιού, πατάτας) και σε θερμοκήπια, θέτοντας σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή και οδηγώντας τους καλλιεργητές σε οικονομική καταστροφή.

Βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, η ασφαλιστική κάλυψη του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) για ζημιές που προκαλούνται από αγριόχοιρους, καλύπτει τις περιοχές, οι οποίες προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR. Η ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από αγριόχοιρους σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών δεν υφίσταται, συνεπώς οι αγρότες δεν δύνανται να αποζημιωθούν.

Ύστερα από έρευνα για το κόστος τοποθέτησης ηλεκτρικής περίφραξης, διαπιστώθηκε ότι το κοστολόγιο, συμπεριλαμβανομένων φωτοβολταϊκού σταθμού και μπαταριών, εκτιμάται σε γενικές γραμμές, ως εξής:

• Για περίφραξη 10 στρεμμάτων (400μ), το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 650-700€ (65€/στρ).

• Για περίφραξη 20 στρεμμάτων (600μ) το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 800-900€ (45€/στρ).

• Για περίφραξη 30 στρεμμάτων (750μ) το κόστος είναι χαμηλότερο, κυμαίνεται μεταξύ 900-1000€ (30€/στρ).»

Με δεδομένο ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει έμπρακτατους αγρότες τα τελευταία χρόνια, ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά το αρμόδιο Υπουργείο αν προτίθεται να επανεξετάσει τους όρους ασφάλισης των αγροτών, εισάγοντας ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν και τις ζημιές από αγριόχοιρους σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών, καθώς και το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών για την τοποθέτηση προστατευτικής ηλεκτρικής περίφραξης με φωτοβολταϊκόσταθμό σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

The post Στο έλεος των αγριογούρουνων αγρότες και καλλιέργειες appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα