Ξεκίνησε και φέτος το ετήσιο κυνήγι λύκου στην Νορβηγία και Σουηδία

20:10 2/1/2024 - Πηγή: iHunt
Ξεκίνησε και φέτος το ετήσιο κυνήγι λύκου στην Νορβηγία και Σουηδία

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νορβηγίας δίνει και φέτος το πράσινο φως για την έναρξη της κυνηγετικής σεζόν του λύκου για το 2024

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής διατηρεί την απόφαση των επιτροπών θήρας για τη θήρευση των λύκων στην πανορβηγική περιοχή Rafjellet και στις δύο παραμεθόριες περιοχές Rømskog και Fjornshöjden, αναφέρει σε δελτίο Τύπου την Πέμπτη.

Η αγέλη Rafjellet χρησιμοποιεί

περιοχές σε τμήματα των δήμων Kongsvinger και Grue. Η περιοχή Rømskog βρίσκεται κυρίως στους δήμους Aurskog-Høland και Marker, καθώς και στη Σουηδία. Η αγέλη Fjornshöjden έχει τη γνωστή χρήση γης βορειοανατολικότερα στο δήμο Aurskog-Høland και στη Σουηδία.

– Η κυβέρνηση ακολουθεί την απόφαση των Επιτροπών Θηραματολογίας, ώστε να επιτραπεί η θανάτωση των λύκων στην πανορβηγική περιοχή Rafjellet και στις δύο παραμεθόριες περιοχές Rømskog και Fjornshöjden. Νωρίτερα φέτος, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του κράτους σε υπόθεση που αφορούσε την αδειοδοτημένη θανάτωση λύκων στη ζώνη λύκων. Η φετινή απόφαση αποτελεί συνέχιση της ίδιας πρακτικής στην οποία βασίζονται οι αποφάσεις των προηγούμενων ετών, λέει ο υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Andreas Bjelland Eriksen.

Οι αρμόδιες επιτροπές αρπακτικών θηραμάτων στο Hedmark (περιφέρεια 5) και στο Όσλο, Akershus και Østfold (περιφέρεια 4) έλαβαν την απόφασή τους τον Σεπτέμβριο. Κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση στο Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος, το οποίο εξέτασε τώρα την έφεση.

Η περίοδος έκδοσης άδειας θήρευσης για τους λύκους εντός της ζώνης προστασίας των λύκων διαρκεί από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου. Εκτός της ζώνης λύκων, το κυνήγι με άδεια ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί δύο λύκοι. Εδώ, η περίοδος θήρευσης με άδεια διαρκεί μέχρι τον Μάιο.

Οι σουηδικές αρχές δεν έχουν ανοίξει την άδεια θήρευσης στη σουηδική πλευρά των παραμεθόριων περιοχών Rømskog και Fjornshöjden. Επομένως, προς το παρόν θα γίνει θανάτωση με άδεια μόνο στη νορβηγική πλευρά των περιοχών αυτών, συνεχίζει το δελτίο τύπου.

Το Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της κομητείας Värmland και τη Σουηδική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στις 7 Δεκεμβρίου 2023 σχετικά με την αδειοδοτημένη θανάτωση λύκων στα παραμεθόρια εδάφη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της κομητείας Värmland δεν είχε αντιρρήσεις για την θήρευση στη νορβηγική πλευρά των εδαφών.

Η σεζόν αρχικά ανοίγει επιτρέποντας τη θήρευση συνολικά δώδεκα λύκων στις τρεις σχετικές περιοχές. Ο αριθμός των ατόμων της ποσόστωσης βασίζεται στα προκαταρκτικά συμπεράσματα από την παρακολούθηση του φετινού χειμώνα.

Εάν υπάρξουν νέες πληροφορίες πριν ή μετά την έναρξη της θανάτωσης με άδεια που δείχνουν ότι υπάρχουν περισσότεροι ή λιγότεροι λύκοι που ανήκουν στις σχετικές περιοχές, η ποσόστωση μπορεί να αλλάξει από τον κρατικό διαχειριστή.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν όλα οι λύκοι στις σχετικές περιοχές. Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εσφαλμένης θανάτωσης λύκων που δεν ανήκουν στα σχετικά παραμεθόρια εδάφη.

– “Αυτό είναι το αναμενόμενο και είναι καλό που η πολιτική του Κοινοβουλίου όσον αφορά τους λύκους φαίνεται να λειτουργεί τελικά σταθερά, όπως προβλέπεται. Ευχόμαστε σε όσους βγαίνουν έξω κατά τη διάρκεια του νέου έτους καλό χιόνι για εντοπισμό και καλή τύχη, λέει ο Arve Sætra, πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk.

– Εδώ στην Ανατολική Νορβηγία, χιονίζει σταθερά σήμερα, οπότε οι συνθήκες εντοπισμού είναι καλές για την απόκτηση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας του αριθμού των ζώων στα εδάφη. Δεν αποκλείεται να φανταστούμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός ζώων στην ποσόστωση”, λέει.

Το 2016, το νορβηγικό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν τέσσερα έως έξι λυκόπουλα στη Νορβηγία κάθε χρόνο και ότι τρία από αυτά θα πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου νορβηγικά. Μια αναπαραγωγή είναι μια γέννα κουταβιών. Τα κουτάβια που γεννιούνται σε εδάφη που βρίσκονται και στις δύο πλευρές των εθνικών συνόρων, στις λεγόμενες συνοριακές περιοχές, προσμετρώνται στον στόχο του νορβηγικού πληθυσμού με συντελεστή 0,5.

Το χειμώνα του 2022-2023, καταγράφηκαν τρεις αμιγώς νορβηγικές αναπαραγωγές και έξι γέννες σε παραμεθόριες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν έξι αναπαραγωγές στη Νορβηγία κατά την τελευταία περίοδο καταγραφής. Έτσι, ο αριθμός των γεννήσεων το 2022 ήταν ίσος με τον πληθυσμιακό στόχο και όχι πάνω από αυτόν, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο από την περίοδο καταγραφής 2015/2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Θα ακολουθήσει ο κ. Σκυλακάκης τις οδηγίες της ΕΕ για μείωση του πληθυσμού των λύκων ή θα γίνει έρμαιο στις ορέξεις των ΜΚΟ;

Κατά την άποψη του Υπουργείου, η εκτίμηση ότι ο πληθυσμός διατηρείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πληθυσμιακό στόχο υποδηλώνει ότι φέτος το κυνήγι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός της ζώνης προστασίας των λύκων.

Χωρίς την διαχείριση και τον απαραίτητο έλεγχο του πληθυσμού τους μέσω της θήρας, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι την άνοιξη του 2024 θα υπάρξουν περισσότερες αναπαραγωγές από ό,τι δείχνει ο πληθυσμιακός στόχος, λόγω του ρυθμού αναπαραγωγής του ντόπιου λύκου αλλά και των λύκων που μεταναστεύουν από τη Σουηδία, γράφει το Υπουργείο στην ανακοίνωση τύπου.

Το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει αρχικά ορίσει την ποσόστωση σε 12 ζώα δεν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στον επικεφαλής Truls Gulowsen, της οικολογικής – περιβαλλοντικής Μ.Κ.Ο. Naturvernforbundet.

– Οι 18 λύκοι που θα πυροβοληθούν εντός της ζώνης προστασίας λύκων ζουν σε τρεις διαφορετικές, σταθερές και προβλέψιμες αγέλες λύκων. Η θανάτωση αυτών των ζώων είναι κρίσιμη για τον εξαιρετικά απειλούμενο πληθυσμό των λύκων, αναφέρει ο Gulowsen σε δελτίο τύπου που επικαλείται η NTB.

Κλείνοντας δυο λόγια για το κυνήγι λύκων στην Σκανδιναβία. Την 1η Ιανουαρίου αρχίζει το κυνήγι λύκων στη Νορβηγική ζώνη λύκων, συνολικά 18 λύκοι μπορούν να θηρευτούν σε 3 περιοχές. Το κυνήγι με άδεια εκτός της ζώνης ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και έχουν θηρευτεί 2 από τα 18 καθορισμένα ζώα.

Στη Σουηδία, το κυνήγι λύκων αρχίζει στις 2 Ιανουαρίου, συνολικά 36 λύκοι επιτρέπεται να θανατωθούν σε 6 επικράτειες.

του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr – Με πληροφορίες από το rovdyr.org/

The post Ξεκίνησε και φέτος το ετήσιο κυνήγι λύκου στην Νορβηγία και Σουηδία appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα