Eurovision: Οι δυο πιο πολυσυζητημένες συμμετοχές του Ισραήλ στην ιστορία του διαγωνισμού

16:46 16/5/2019 - Πηγή: People

Το Ισραήλ συμμετέχει στην Eurovision από το από το 1973 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να κερδίσει τον διαγωνισμό τέσσερις φόρες, με πιο πρόσφατη νίκη αυτή της Netta με το τραγούδι «Toy» το 2018.

Η πρώτη νίκη και το απρόοπτο

Το 1978 ο Cohen μαζί με το συγκρότημα Alphabeta και το τραγούδι «A Ba Ni Bi» συγκεντρώνουν 157 και κερδίζουν τον διαγωνισμό που διεξήχθη εκείνη τη χρονιά στο Παρίσι. Το συγκρότημα έφερε τη νίκη

στο Ισραήλ για πρώτη φόρα μετά την πρώτη του συμμετοχή.

Ωστόσο, αυτή η νίκη δεν έγινε αποδεκτή με χαρά από όλους τους συμμετέχοντες. Εκείνη τη χρόνια και, κατά τη διάρκεια που οι καλλιτέχνες ήταν επάνω στη σκηνή, ο ιορδανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός JRTV διέκοψε τη μετάδοση του διαγωνισμού και έδειχνε φωτογραφίες από λουλούδια, ενώ όταν ήταν πλέον φανερό από τη διαδικασία της ψηφοφορίας πως το Ισραήλ θα κερδίσει η JRTV τερμάτισε απότομα τη μετάδοση.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ιορδανίας δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν το γεγονός πως το Ισραήλ κέρδισε τον διαγωνισμό, ανακοινώνοντάς ως νικητήρια χώρα το Βέλγιο (το όποιο είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση).

Το περίεργο είναι πως ούτε το Ισραήλ δεν μετέδωσε τη νίκη καθώς η IBA, (ο τότε ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της χώρας) δεν είχε αγοράσει αρκετό χρόνο εκπομπής με αποτέλεσμα η είδηση να γίνει γνωστή μόνο από τις ραδιοφωνικές εκπομπές, και τον διαγωνισμό να μεταδίδεται ολόκληρος την επόμενη μέρα.

Dana International: Η πρώτη trans νικήτρια της Eurovision

Το πραγματικό όνομα της Dana International είναι Sharon Cohen, αλλά γεννήθηκε με το επίθετο Yaron στο Τελ Αβίβ.

Είναι η μικρότερη από τα τρία αδέλφια της οικογένειας και μεγάλωσε σε ένα μικρό σπίτι σε παραθαλάσσια πόλη του Ισραήλ.

Η πρώτη της ανάμνηση από τη Eurovision ήταν από τη νίκη του Ισραήλ το 1979 με τη τραγουδίστρια να δηλώνει: «Η Eurovision ήταν η μεγαλύτερη βραδιά. Περιμέναμε όλο τον χρόνο. Όλα φαίνονταν πανέμορφα. Ήταν ένα μεγάλο όνειρο να γίνεις τραγουδιστής της Eurovision. Όταν ήμουν 12 ετών, θα έλεγα βλακείες ότι ήξερα ότι μια μέρα θα γίνω κάποιος, αλλά αυτό δεν θα μπορούσα να το ονειρευτώ»

Tον Μάιο του 1998 έγινε ευρέως γνωστή, όταν κέρδισε στον διαγωνισμό. Το τραγούδι «Diva», με το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα, είχε άμεση σχέση με αυτό που ήθελε να πρεσβεύσει, ένα τραγούδι με έντονο ρυθμό και ένα ρεφρέν έτοιμο για καραόκε με τη δυνατότητα αυτοσχεδιασμού.

Η νίκη της προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις με τη Dana να δέχεται τα πυρά της Ορθόδοξης Εβραϊκής κοινότητα του Ισραήλ. Λίγο μετά, απευθύνθηκε στους επικριτές της λέγοντας τους: «Η νίκη μου αποδεικνύει ότι ο Θεός είναι στο πλευρό μου. Θέλω να στείλω στους επικριτές μου ένα μήνυμα συγχώρεσης, προσπαθήστε να με δεχτείτε. Είμαι αυτό που είμαι». Σήμερα ισχυρίζεται ότι απολάμβανε αυτές τις αντιδράσεις. «Δεν με νοιάζει τι λένε για μένα», λέει. «Πιστεύω στο Θεό, στην ελευθερία, ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να ζουν όπως επιλέγουν».


Keywords
Τυχαία Θέματα