Joker: Τελικά, τι κρύβεται πίσω από το χαμόγελό του;

08:13 13/10/2019 - Πηγή: People

Σε μια κοινωνία με εκτεταμένες προκαταλήψεις και ανισορροπίες, σε μια κοινωνία-ζούγκλα, ο ήρωας αισθάνεται συχνά να απειλείται. Κυριευμένος από ανεξέλεγκτη τρέλα, μετά και την περιφρόνηση που δέχεται, καταφέρνει να στρέψει το μίσος του προς πάσα κατεύθυνση. Ένα ψυχόδραμα και μια μελέτη πάνω σε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που εξελίσσεται σε έναν κατά συρροή δολοφόνο.

Aπό τη Γεωργία Χαλκιά

«Το χειρότερο όλων όταν έχεις μια ψυχική ασθένεια είναι ότι οι γύρω σου έχουν την απαίτηση να συμπεριφέρεσαι σαν να μην την έχεις». Σε αυτά τα λόγια του σεναρίου καθρεφτίζονται απαξιωτικά βιώματα,

οδυνηρά και μη επουλώσιμα τραύματα που δεσπόζουν με φόντο τη σκοτεινή Gotham City και σκιαγραφούν τον ήρωά της, ονόματι Arthur Fleck. Θύμα μιας σαθρής και υποχθόνιας κοινωνίας, ο Fleck είναι ένας απροσάρμοστος, μοναχικός και ψυχικά ασταθής άντρας. Ζει με την αδύναμη μητέρα του, που τον φωνάζει Happy, παρατσούκλι που του καλλιεργεί ένα μόνιμο, σπασμωδικό χαμόγελο πίσω από το οποίο κρύβει τον πόνο της ψυχής του. Το γέλιο του προέρχεται από εγκεφαλική βλάβη, καθώς μικρός κακοποιήθηκε βάναυσα από την ίδια.

Ο σκηνοθέτης Todd Phillips μας μεταφέρει σε ένα υπαρξιακό δράμα, με το υστερικό γέλιο του Joker να αποτελεί την επιβεβαίωση της τραυματισμένης φύσης του. Ακόμη και ο ίδιος ο Joaquin Phoenix οδηγήθηκε στην τρέλα από την πίεση που ένιωθε στην προσπάθειά του να γίνει ένα με τον χαρακτήρα που ενσαρκώνει, να γίνει αυτός ο χαρακτήρας που προκαλεί ανατριχίλα και γοητεία μαζί.

«Όταν ήμουν μικρός και έλεγα ότι θα γίνω κωμικός, όλοι γελούσαν μαζί μου, τώρα όμως δεν γελάει κανείς» τα χαρακτηριστικά λόγια του. Ο πρωταγωνιστής φοράει δύο μάσκες. Τη μία την βάφει ο ίδιος στο πρόσωπο εργαζόμενος ως κλόουν. Η δεύτερη είναι το προσωπείο που καλύπτει τη μάταιη προσπάθειά του να γίνει μέρος του κόσμου και όχι ένας παρείσακτος. Μέσα από το ψυχολογικό αυτό θρίλερ, το αιματηρό χαμόγελο του Joker ακτινογραφεί το αδιέξοδο της κοινωνίας μας, ενώ ο ρεαλισμός στην ερμηνεία του Joaquin Phoenix καταφέρνει να διχάσει και να προβληματίσει τον θεατή.

Το αμύθητο ρεκόρ πωλήσεων των 234 εκατομμύριων δολαρίων

Εκτός συναγωνισμού και δικαιολογημένα είναι η ταινία Joker, την οποία υπογράφει ο Todd Phillips και πρωταγωνιστεί ο Joaquin Phoenix, αφού απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στο 76ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Η πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας την 4η Οκτωβρίου έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ εισπράξεων στις ΗΠΑ, με κέρδη μέχρι και 93,5 εκατ. δολάρια μέσω της προβολής σε 4.374 αίθουσες. Στην Ελλάδα 160.000 θεατές έζησαν μέχρι σήμερα αυτή την κινηματογραφική εμπειρία. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Media, ο Joker έφτασε το αστρονομικό ποσό των 234 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως.

Πανικός για τον αντίκτυπο του ψυχικά ασταθούς Joker

2012, Κολοράντο. Δώδεκα ανθρώπινες ψυχές έχασαν τη ζωή τους μέσα σε κινηματογραφική αίθουσα στην προβολή του The Dark Knight Rises. Τις τραγικές στιγμές της ένοπλης αυτής επίθεσης φοβούνται να μην ξαναζήσουν οι συγγενείς των θυμάτων ενόψει της βραβευμένης και συνάμα αμφιλεγόμενης ταινίας Joker, εκφράζοντας σφοδρές αντιδράσεις για το βίαιο περιεχόμενο που ξυπνά άγρια, ζωώδη, πέρα από τα όρια της λογικής, ένστικτα.

Στη Νέα Υόρκη, προκλήθηκε πανικός όταν θεατής, που φέρεται να ήταν μεθυσμένος, άρχισε να χειροκροτεί σε κάθε φόνο του Joker, φτύνοντας το πλήθος, το οποίο τρομαγμένο δεν μπορούσε να προβλέψει την αψυχολόγητη τροπή. H Warner Bros εξήγησε ότι η ταινία δεν υποστηρίζει τη βία στην πραγματική ζωή. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Joaquin Phoenix: «Δεν είναι υποχρέωση του δημιουργού να διδάξει στο κοινό τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού. Αν έχεις κάποιον με αυτό το επίπεδο της συναισθηματικής διαταραχής, αυτός μπορεί να βρει “υλικό” παντού».

Τζόκερ: Τα προβλήματα για την ταινία μόλις άρχισαν – Τι αναφέρεται σε επιστολή διαμαρτυρίας

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας αναλύει τον Joker

«Ψυχολογικό θρίλερ δοσμένο με “μαύρο’’ τρόπο. Έχοντας δει την ταινία δύο φορές, θα έβαζα ως τίτλο “o ήρωας του κακού’’. Ο Joker είναι ψυχικά άρρωστος. Μεγάλωσε μέσα σε μια κατάσταση λούμπεν με κακουχίες και ψέμα, με την έμφυτη βία να κυριαρχεί στη ζωή του. Στην ταινία το διαρκές γέλιο το οποίο ενοχλεί τους γύρω του δεν είναι μια πάθηση, αλλά ένα σύμπτωμα, μια άρρωστη ψυχική συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα μας δηλώνεται άρρωστος με φάρμακα και μέσα στην ταινία ξετυλίγεται η ζωή στην οποία πιθανώς να οφείλεται η αρρώστια του. Τα φάρμακα δεν βοηθούν ώστε να φανεί ο πραγματικός του χαρακτήρας ώστε να τον αναλύσουμε. Πολλοί προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν εμπαίζοντάς τον, με χαρακτηριστική την περιφρονητική συμπεριφορά του Robert De Niro μέσα από τον ρόλο που ενσαρκώνει ως τηλεπαρουσιαστής, ο οποίος καταλήγει δολοφονημένος από τον Joker.

Τα μηνύματα που εισπράττουμε από την ταινία αντικατοπτρίζουν τη δική μας κοινωνία. Με την αρρώστια δεν παίζεις. Αν δεν μπορείς να προσφέρεις αγάπη και βοήθεια σε έναν ψυχικά ασθενή, είναι προτιμότερο να αδιαφορήσεις. Ο “ήρωας του κακού” περνά τα παραδείγματα της ζωής του, που κυμαίνονται μεταξύ φυσιολογικού και άρρωστου. Οι “ήρωες του κακού’’ μας παρασύρουν και μας ξεγελούν. Αλλά σε καμία περίπτωση η ψυχωτική συμπεριφορά τους δεν μπορεί να δράσει ανεξέλεγκτα» λέει στο People.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα