Η NASA μας προσφέρει για πρώτη φορά οπτική επαφή σε μαύρη τρύπα που «καταπίνει» αστέρα

18:56 27/9/2019 - Πηγή: People

Βρισκόμαστε σε έναν γαλαξία πέρα μακριά. Περίπου 375 εκατομμύρια έτη φωτός για την ακρίβεια. Στον γαλαξία 2MASX J07001137-6602251. Όχι, δεν είναι η αρχή κάποιας ιστορίας από το Star Wars, αλλά το σημείο όπου ο δορυφόρος TESS της Nasa κατέγραψε για πρώτη φορά ένα σπάνιο πλανητικό φαινόμενο.

Συμβαίνει μια φορά στα 10.000 με 100.000 χρόνια σε κάθε γαλαξία. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε η επιστημονική κοινότητα μέχρι να φτάσει στο σημείο να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 40 γαλαξιακά συστήματα.

Πρόκειται

για μια παλιρροϊκή διάσπαση, ένα φαινόμενο κατά το οποίο ένα αστέρι περνάει δίπλα από μια μαύρη τρύπα και αρχίζει να τεντώνεται με τέτοιο τρόπο, του ασκείται τέτοια έλξη, ώστε διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη, με ένα μεγάλο μέρος του να γίνεται τροφή για την τρύπα κι ένα άλλο να περιστρέφεται και να εκτοξεύεται σε τροχιά χάους.

Στις 29 Ιανουαρίου ο δορυφόρος κατέγραψε το συγκεκριμένο φαινόμενο και η Nasa μας δείχνει για πρώτη φορά το πώς γίνεται αυτή η τερατώδης διαδικασία που είναι εντυπωσιακή στο μάτι, αλλά ένα από τα πιο αδυσώπητα φαινόμενα του διαστήματος.

Από το υλικό οι επιστήμονες είδαν να ανατρέπεται και η πεποίθησή τους ότι η παλιρροϊκή διάσπαση είναι ίδια κάθε φορά, αφού απέχει από τα στοιχεία που είχαν για παλαιότερα τέτοια περιστατικά.

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφορά στο μέγεθος του αστέρα που είναι πολύ κοντά στο μέγεθος του ήλιου!


Σύμφωνα με το νόμο της παγκόσμιας έλξης που διατυπώθηκε από τον Νεύτωνα, η βαρυτική έλξη είναι αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης. Αυτό σημαίνει ότι η πλευρά του άστρου που κοιτάζει τη μαύρη τρύπα, βρίσκεται δηλαδή πιο κοντά της, δέχεται μεγαλύτερη έλξη από ό,τι η αντίθετη πλευρά.

Δεδομένου ότι το βαρυτικό πεδίο της τρύπας είναι τόσο ισχυρό, οι ασύμμετρες παλιρροϊκές δυνάμεις που ασκούνται στις δύο πλευρές του άστρου προκαλούν την επιμήκυνσή του, ένα φαινόμενο που αποκαλείται συχνά «σπαγγετοποίηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα