Πέθανε ο σκύλος που είχε εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει 1022 αντικείμενα

18:14 29/7/2019 - Πηγή: People

Ο κυνηγός, που συχνά περιγράφεται ως «το εξυπνότερο σκυλί του κόσμου», έκανε πρωτοσέλιδα παγκοσμίως για να μπορεί να εντοπίζει αντικείμενα με τα ονόματά τους.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων μπορεί να πασχίζουν να μάθουν στα αγαπημένα τους κατοικίδια να αναγνωρίζουν τις βασικές εντολές όπως το να κάθονται, να τους φέρνουν πράγματα και να γαβγίζουν όμως ο John W. Pilley, ένας επίτιμος καθηγητής της ψυχολογίας στο κολλέγιο Wofford, κατάφερε να διδάξει το κόλεϋ του

με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να κατανοεί περισσότερα από 1.000 ουσιαστικά.

Ο Δρ Πίλλεϊ διεξήγαγε για τρια περίπου χρόνια το δικό του πείραμα διδάσκοντας στον σκύλου του τα ονόματα των αντικειμένων. Συγκεκριμένα  εκπαίδευε τον σκύλο του για  τέσσερις με πέντε ώρες την ημέρα δείχνοντάς του ένα αντικείμενο. Στη συνέχεια έλεγε το όνομα του αντικειμένου για περίπου 40 φορές, και μετά το έκρυβε ζητώντας από τον τετράποδο φίλο του να το βρει. Μάλιστα για το συγκεκριμένο πείραμα χρησιμοποίησε 800 υφάσματα για ζώα, 116 μπάλες, 26 φρίσμπυ και μια ποικιλία πλαστικών αντικειμένων.

Το 2013, ο Πίλλεϊ δημοσίευσε τα αποτελέσματα του πειράματός τους δείχνοντας πως ο σκύλος του είναι ικανός να κατανοεί τις προτάσεις που περιείχαν ρήμα,  άμεσο και έμμεσο  αντικείμενο.

Ο αγαπημένος σκύλος του Δρ ΠίλλεΪ έφυγε από τη ζωή την Τρίτη στις 15 Ιουλίου από φυσικά αίτια αφού ήταν πλέον αρκετά μεγάλος..

Η κόρη του Πίλλεϊ, που βοήθησε τον πατέρα της να εκπαιδεύσει τον σκύλο, είπε πως είχε υποστεί βελονισμό για αρθρίτιδα, αλλά δεν είχε άλλες γνωστές ασθένειες.

Το αγαπημένο σκυλί της οικογένειας θάφτηκε στην αυλή μαζί με τα υπόλοιπα σκυλιά που είχαν στο παρελθόν.

Ο «κυνηγός» όπως έγινε ευρέως γνωστός ο συγκεκριμένος σκύλος, κατάλαβε σύμφωνα με την κυρία Μπιάνκι ότι οι λέξεις έχουν ανεξάρτητο νόημα. Μάλιστα η κυρία Μπιάνκι ανέφερε πως αν ο κυνηγός είχε 30 μπάλες θα μπορούσε να αναγνωρίσει το καθένα με το σωστό όνομα και επίσης ως μέρος μιας ομάδας αντικειμένων. «Έμαθε τη θεωρία ενός προς πολλούς και πολλών προς έναν, η οποία μαθαίνει ότι ένα αντικείμενο μπορεί να έχει πολλά ονόματα και πολλά ονόματα μπορούν να ισχύουν για ένα αντικείμενο ή ένα άτομο».

Αλλά «έχουν μια γλώσσα μεταξύ τους, ομιλούμενες και ανείπωτες», πρόσθεσε. «Και είναι φανερό ότι να κατανοήσουν την ανθρώπινη γλώσσα πιθανώς με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα