Πέτρος Τατσόπουλος: Τι είναι ο διαχωρισμός αορτής που αντιμετωπίζει;

09:55 2/10/2019 - Πηγή: People

Αναστάτωση προκάλεσε χθες η ξαφνική λιποθυμία του Πέτρου Τατσόπουλου ενώ βρισκόταν στον αέρα εκπομπής. Όπως αποδείχθηκε από τη μεταφορά του στο νοσοκομείο τα πράγματα δεν ήταν απλά αφου διαγνώστηκε με διαχωρισμό αορτής και οδηγήθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο.

Τι είναι όμως ο διαχωρισμός αορτής.

Προκειται για μια από τις πιο πολύπλοκες και σοβαρές παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.

Κατά τον αορτικό διαχωρισμό, η αορτή σχίζεται στα δύο στο μέσο χιτώνα της. Αίμα από ένα ή περισσότερα σχισίματα του έσω χιτώνα εισέρχεται από τον αυλό της αορτής στο μέσο χιτώνα που είναι παθολογικός

και έτσι δημιουργείται ο ψευδής αυλός της αορτής.Ο αληθής αυλός και ο ψευδής αυλός χωρίζονται από μια μεμβράνη, που περιέχει τον έσω χιτώνα και το 70% του μέσου χιτώνα. Το παθολογικό αορτικό τοίχωμα που καλύπτει τον ψευδή αυλό, είναι πολύ αδύναμο και αποτελείται από το 30% του μέσου χιτώνα και από τον έξω χιτώνα. Η φυσική εξέλιξη του αορτικού διαχωρισμού είναι η ανευρυσματική διάταση, δηλαδή η δημιουργία διαχωριστικού ανευρύσματος, και η ρήξη.

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι ο οξύς εγγύς διαχωρισμός είναι επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται άμεση χειρουργική αποκατάσταση. Αντίθετα, η θεραπεία εκλογής μη επιπλεχθέντος οξέος άπω διαχωρισμού είναι συντηρητική (αντιυπερτασική αγωγή).

Οι ενδείξεις εγχειρητικής αντιμετώπισης του άπω διαχωρισμού περιορίζονται στην πρόληψη ή αντιμετώπιση επιπλοκών όπως η ρήξη της αορτής αν η διάμετρός της υπερβεί τα 5 cm, η ισχαιμία κάτω άκρων ή οργάνων, η δημιουργία νέου διαχωρισμού, η νευρολογική συνδρομή από ισχαιμία του νωτιαίου μυελού, ο επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος υπό μέγιστη φαρμακευτική αγωγή, η επέκταση του διαχωρισμού ή η συγκεκαλυμμένη ρήξη.

επεμβάσεις, εφαρμόστηκε ήπια υποθερμία (34οC) και συνεχής παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ώστε η πίεσή του να διατηρείται συνεχώς μικρότερη από 10 mm Hg.
Τα αποτελέσματα

Να αναφέρουμε πως μετά το χειρουργείο ο Πέτρος Τατσόπουλος βρίσκεται στην Εντατική ενώ τα πρώτα 24ωρα θεωρούνται αρκετά κρίσιμα καθώς υπάρχει και ο κίνδυνος λοίμωξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα