Αναδομήσεις και στις ΔΕΚΟ!

Του Γιώργου Σιαδήμα, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Tον σαρωτικό ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, που έκρυβε πολλές εκπλήξεις, ακολουθεί τσουνάμι αλλαγών και στον κρατικό μηχανισμό. Σε υπουργεία πρώτης γραμμής, που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και την καθημερινότητα, αλλά και σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε βαθιά τομή, αφού έχουν διαπιστωθεί δυσλειτουργίες και αδικαιολόγητες

καθυστερήσεις. Ωστόσο θα γίνουν και αναγκαστικές αλλαγές, λόγω αποχωρήσεων-παραιτήσεων γενικών γραμματέων, που θα πολιτευθούν, καθώς και στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ., που έχουν μείνει από την εποχή της τρικομματικής.

Βέβαια, η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει ούτε αυτή τη φορά την πεπατημένη, που θέλει να καταλαμβάνουν αυτές τις θέσεις αποτυχόντες βουλευτές, πολιτευτές, κομματικά στελέχη, αλλά και συνεργάτες υπουργών. Πάντως, στις νέες τοποθετήσεις υπάρχει εισήγηση να αξιοποιηθούν και στελέχη που θα αποτυπώνουν τη λογική της αμφίπλευρης διεύρυνσης, που διαμορφώνεται από τις νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Η λίστα με τα νέα ονόματα βρίσκεται ήδη στο γραφείο του Δημήτρη Σταμάτη και διαμορφώνεται για να πάρει την τελική της μορφή, με τον μοναδικό εταίρο της κυβέρνησης να ζητά μεγαλύτερο μερτικό, όπως στον ανασχηματισμό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Στο Αγροτικής Ανάπτυξης, που πέρασε σε «γαλάζια» χέρια, ο «πράσινος» γ.γ. Μόσχος Κορασίδης θα απομακρυνθεί, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις να συγχωνευθούν κάποιες γραμματείες. Σε αυτή την περίπτωση, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου και πολιτικός φίλος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, Δημήτρης Ιατρίδης, έχει προβάδισμα. Για το συγκεκριμένο υπουργείο ακούγονται και τα ονόματα του αντιπροέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρώην γραμματέα του υπουργείου, Κώστα Σκιαδά, καθώς και του Θεσσαλονικιού αγροτοσυνδικαλιστή Βασίλη Κανάκα.

Αλλά και ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Θανάσης Κυριαζής, φαίνεται πως θα αντικατασταθεί, όπως και η γενική γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, για τη θέση της οποίας ακούγεται ο σημερινός διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Σε αυτή την περίπτωση, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο «γαλάζιος» υποδιοικητής του οργανισμού, Κώστας Παπαθανασίου, θα αναλάβει επικεφαλής του Ιδρύματος.

Αλλαγές όμως θα υπάρξουν και σε άλλους οργανισμούς του υπουργείου, όπως στον ΟΑΕΕ και στην πρόεδρο Γεωργία Κωτίδου. Μάλιστα, το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην οποία συζητήθηκαν και τα νέα ονόματα.

Ανακατατάξεις θα υπάρξουν και στα υπουργεία Ανάπτυξης και Μεταφορών. Ολα δείχνουν πως ο σημερινός γραμματέας του Δημοσίας Τάξεως, συνταξιούχος δικαστικός και αδερφός του πρώην υφυπουργού Απόστολου Ανδρεουλάκου, Θανάσης Ανδρεουλάκος, θα ακολουθήσει τον Νίκο Δένδια. Ο πρώην γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Ζαγορίτης, θα αναλάβει Συνήγορος του Καταναλωτή.

Αλλαγές ενδέχεται να υπάρξουν και στις Αστικές Συγκοινωνίες, επικεφαλής των οποίων είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, πρώην γραμματέας της ΔΗ.ΣΥ. και πρώην γ.γ. Καταναλωτή, Γιάννης Οικονόμου, αλλά και στη ΣΤΑΣΥ, της οποίας προΐσταται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των ΗΣΑΠ, πρώην πρόεδρος του ΚΕΔΕΟ, Νίκος Παπαθανάσης. Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως και οι δύο είναι πολιτικοί φίλοι του Κωστή Χατζηδάκη.

ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ

Ακόμα και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο όμως μπορεί να υπάρξουν αντικαταστάσεις στελεχών που εκλέχτηκαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές κάλπες. Τη θέση του Πελοπίδα Καλλίρη στο Υγείας, που αναλαμβάνει αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου, φαίνεται πως έχει κλειδώσει ο σημερινός διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αν και τα τελευταία 24ωρα για την ίδια θέση γενικού γραμματέα δείχνουν ενδιαφέρον τόσο ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πλεύρης όσο ο πολιτευτής Μπάμπης Καραθάνος. Αν όμως τελικά επιλεγεί ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, τότε για τη θέση του στη ΔΥΠΕ, μεταξύ άλλων, ακούγεται και πρόσωπο-έκπληξη, που προωθεί ο Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ενα 24ωρο μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, τοποθέτησε τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής Γιάννη Διακογιάννη στη θέση του Γιάννη Δαραβίγκα ως αντιπροέδρου στον ΟΚΑΝΑ.

Και η θέση του επικεφαλής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων «χηρεύει» μετά την εκλογή του Παναγιώτη Κατσίβελα ως δημάρχου Τριφυλίας. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη θέση δείχνει ενδιαφέρον ο σημερινός διοικητής του Νοσοκομείου Αρτας, πρώην ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ επί Β. Μαγγίνα και πολιτικός φίλος του Κώστα Καραγκούνη, Νίκος Κατσακιώρης. Εν τω μεταξύ, βολιδοσκοπήσεις δέχεται και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας και γιατρός Ανδρέας Μαζαράκης.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ…

Μια ομάδα γενικών γραμματέων της κυβέρνησης αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα πόστα τους σταδιακά, αφού μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είναι υποχρεωμένοι να έχουν παραιτηθεί για να πολιτευθούν (δηλαδή 18 μήνες πριν συμπληρωθεί η 4ετία). Πρώτος-πρώτος ο γ.γ. Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που θα πολιτευθεί στη Β’ Θεσσαλονίκης και όλα δείχνουν ότι θα τον διαδεχθεί ο Δημήτρης Πτωχός.

Στη συνέχεια, ο γ.γ. Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος, που θα διεκδικήσει εκ νέου μια έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπως και ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκκόρης, που θα πολιτευθεί στην ίδια περιφέρεια, αν τελικά δεν καταθέσει αίτηση για τη θέση του Χάρη Θεοχάρη.

Αλλά και ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης, αυτή τη φορά φαίνεται πως θα είναι υποψήφιος στη Λακωνία, ενώ και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας, Ανδρέας Κατσανιώτης, θα έχει μια θέση στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στην Αχαΐα.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιοι θα είναι η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας και σημερινή γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος, Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και ο γ.γ. του Εσωτερικών και γιος του «πράσινου» πρώην βουλευτή Λασιθίου Φοίβου Ιωαννίδη, Γιάννης Ιωαννίδης.

Η ΔΗΜ.ΑΡ ακόμα κυβερνούσε

Την πόρτα της εξόδου θα δουν αυτή τη φορά μια σειρά από στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., που έχουν μείνει στον κρατικό μηχανισμό, παρ’ όλο που το κόμμα του Φώτη Κουβέλη έχει αποχωρήσει από την τρικομματική εδώ και έναν χρόνο. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛ.ΤΑ. Κώστας Μελαχροινός θα φύγει, όπως και ο Γιάννης Τσάλτας από τον ΕΦΕΤ. Ο Γιώργος Θεοτοκάς θα αντικατασταθεί στο ΝΑΤ, καθώς και ο Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο προερχόμενος από τη ΔΗΜ.ΑΡ. πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Θανάσης Σχίζας, φαίνεται πως θα απομακρυνθεί, όπως και ο Θεμιστοκλής Καλπακτσόγλου από πρόεδρος στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει πολλά στελέχη και σε Δ.Σ. οργανισμών και φορέων που πρόκειται να αντικατασταθούν, όπως ο Αρης Καλλιπολίτης, που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές θα γίνουν και στην ΕΤΑΔ, με τον Γρηγόρη Δούνη όμως να παραμένει λόγω της καλής δουλειάς που κάνει. Στην τελική λίστα του Μαξίμου προς αξιοποίηση είναι, μεταξύ άλλων, η Νίκη Τζαβέλλα, ο Δημήτρης Μαραβέλιας και ο Βασίλης Κορομάντζος, που επιστρατεύτηκαν για την Περιφέρεια Αττικής, η Νατάσα Ράγιου, ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, ο Δημήτρης Κοντός, ο Τάσος Δημοσχάκης κ.ά.

Keywords
ΔΕΚΟ, περιφέρεια αττικής, σαμαρας, νέα, συγκεκριμένο, πασεγεσ, αννα, ικα, οαεε, συγκοινωνιες, οννεδ, ησαπ, χατζηδακης, δυπε, οκανα, ελλαδα, σεπε, νοδε, θεσσαλονικη, ΠΑΣΟΚ, εφετ, νατ, αρης, Αντωνης Σαμαρας, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, στρατος, νεα κυβερνηση, θανασης γιαννακοπουλος, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βουλευτες, υπουργειο εργασιας, περιφέρεια αττικής, αιτηση, δυπε, εδρα, εφετ, ηγεσια, νατ, οκανα, ονοματα, σαρωτικο, σεπε, σημερινη, τα νεα, αννα, βοριδης, βρισκεται, γεωργια, δασκαλακης, δειχνει, διοικητης, εγινε, υπαρχει, εποχη, εσωτερικων, εφημεριδα, ζητα, ιδια, ιωαννιδης, κυβερνηση, κομμα, κρατικο, λακωνια, μαξιμου, μηνες, μορφη, νικη, νικο, νοδε, ομαδα, οννεδ, πασεγεσ, πλευρης, πορτα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σχιζας, τασος, τομη, τσουναμι, φορα, κωνσταντινος, δημητρης, φιλοι, υπουργειο, κωστας, μεινει, πληροφοριες, σπυροπουλος, θανασης, θεσεις, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα