Αναβολή στην αύξηση των αντικειμενικών στα ακίνητα!

Τελικά το ξανασκέφτηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών και αποφάσισαν να αναβάλουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Μάλιστα σε αυτό συμφωνεί και η τρόικα, αν και το μέτρο αποτελούσε «μνημονιακή» υποχρέωση (προαπαιτούμενο) για την δόση του Ιουλίου . Τώρα τι τους έκανε να αλλάξουν γνώμη; Φυσικά η εφαρμογή του νέου συστήματος αυτόματης προσαρμογής των τιμών , η οποία βασίζεται σε real time

στοιχεία των φορέων της αγοράς.

Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή κατέδειξε ότι στις παρούσες αρνητικές συνθήκες της κτηματαγοράς τα στοιχεία του νέου μηχανισμού ήταν παντελώς αναξιόπιστα.

Και αυτό γιατί προέκυπταν μεγάλες αυξήσεις – έως 60% - σε λαϊκές όπως είναι το Πέραμα, η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι.

Όμως και σε ακριβές περιοχές όπως για παράδειγμα η Βουλιαγμένη, η απόκλιση μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας έχει αγγίξει το 80% περίπου καθώς η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 4.000 ευρώ το τετραγωνικό ενώ η αντικειμενική αξία στα 5.675 ευρώ το τετραγωνικό.

Ετσι αν είχαμε σήμερα αύξηση των αντικειμενικών στη Γλυφάδα, η απόκλιση υπέρ των αντικειμενικών αξιών (σε σχέση με τις εμπορικές) θα διαμορφωνόταν σε 60%, στο Π. Ψυχικό στο 50%, στο Χαλάνδρι 30%, στην Αγία Παρασκευή 40% στην Καλλιθέα σε 30%, στην Ηλιούπολη σε 28% και στο Μαρούσι σε 25%.

Keywords
Τυχαία Θέματα