Αβραμόπουλος: Πολύ στενή και ουσιαστική η αμυντική συνεργασία με το Μαυροβούνιο

Οι διμερείς αμυντικές σχέσεις με έμφαση την εκπαίδευση στι παραγωγικές σχολές ων Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνεργασία μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών κυριάρχησαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργύ Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου με την Μαυροβούνιο συνάδελφό του κυρία Milica Pejanovic – Djurisic, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφαλείας, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας καθώς και η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί

στην Ουκρανία. Οι δύο υπουργοί είχαν τόσο διμερή προσωπική συνεργασία, στο γραφείο του του Δ.Αβραμόπουλου, παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, όσο και σε επίπεδο αντιπροσωπειών, μετά το πέρας των οποίων ακολούθησαν δηλώσεις.

Από πλευράς του κ.Αβραμόπουλου εκφράστηκε η σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος προς την ευρωατλαντική προοπτική του Μαυροβουνίου, καθώς και η ελπίδα να δούμε συντόμως το Μαυροβούνιο τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και πλήρες μέλος της ΕΕ. Παραλλήλως, εκφράστηκε η ελληνική πρόθεση συνεργασίας με τη φίλη Βαλκανική χώρα, στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, "με σκοπό να ενισχύσουμε το περιφερειακό πλέγμα σταθερότητας και συνεργασίας", όπως τονίστηκε χαρακτηριστικώς, ενώ διατυπώθηκε από ελληνικής πλευράς πρόσκληση για φοίτηση Μαυροβούνιων νέων στις παραγωγικές σχολές των Ελληνικών ΕΔ ("οι πόρτες των Ελληνικών Στρατιωτικών Σχολών είναι ανοιχτές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου").
Ο Έλληνας ΥΕΘΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διοργάνωση,στην Αθήνα, στα τέλη Απριλίου, μιας έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, "προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια μιας πιο στενής και βαθιάς συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής μας στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας", όπως σημείωσε.

Από την πλευρά της η κυρία Pejanovic – Djurisic αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία ως προεδρεύουσας του συμβουλίου υπουργών της ΕΕ "για να υπάρξει μία ενιαία αμυντική πολιτική σε υψηλό επίπεδο", και στην πλήρη στήριξη της Ελλάδος για ένταξη του Μαυροβουνίου σε ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Σε διμερές επίπεδο η ΥΠΑΜ του Μαυροβουνίου αναφέρθηκε στην ανάγκη "να γίνει πιο ποιοτική η βοήθεια που μας παρέχει η Ελλάδα, όπως η επιμόρφωση των νεαρών αξιωματικών μας", κάνοντας λόγο για:

--Αύξηση του αριθμού των Μαυροβούνιων μαθητών στις παραγωγικές σχολές των Ελληνικών ΕΔ.

--Ανταπόκριση στις διεθνείς υποχρεώσεις του Μαυροβουνίου σε διάφορες επιχειρήσεις. Ήδη συμμετέχει ως παρατηρητής αξιωματικός του Μαυροβουνιακού Ναυτικού στη φρεγάτα "ΨΑΡΑ" στην επιχείρηση "ΑΤΑΛΑΝΤΑ" της ΕΕ.

--Ιδιαίτερη προσοχή στη συνεργασία των Πολεμικών ΝΑυτικών των δύο χωρών, "που βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξης της συνεργασίας μας", όπως τόνισε.

--Έκφραση βουλήσεως συμμετοχής στους σχηματισμούς του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Ελλάδα και την παρουσία των Μαυροβούνιων αξιωματικών σε αυτούς.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα