Χάσμα... πέντε μέτρων μεταξύ Ελλάδας και τρόικας

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του κλιμακίκου της τρόικα, που βρίσκεται στην Αθήνα εδώ και μία εβδομάδα. Πρόοδος στις συζητήσεις έχει σημειωθεί, ωστόσο, παραμένει ακόμη ένα μεγάλο κενό για να πραγματοποιηθεί συμφωνία, το οποίο συνοψίζεται σε πέντε "καυτά ζητήματα".

Τα 600 εκατ. ευρώ του Δημοσιονομικού κενού. Η τρόικα θεωρεί

ότι o μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση προκαλεί υστέρηση 280 εκατ. ευρώ ετησίως στα έσοδα, έναντι 100 εκατ. ευρώ που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, η τρόικα εκτιμά ότι ο ενιαίος φόρος θα αποδώσει 2,3 δισ. ευρώ αντί των 2,65 δισ. που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2014

Όσον αφορά στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, η τρόικα θέλει να μην απαιτείται υπογραφή του υπουργού Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις. Το υπουργείο Εργασίας συμφωνεί, αλλά διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ και δύσκολα μια τέτοια ρύθμιση θα περάσει από τη Βουλή. Εξετάζονται εναλλακτικές, όπως να περάσει η ρύθμιση με πράξη υπουργικού συμβουλίου.

Η μείωση εργοδοτικών εισφορών, από την άλλη, είναι θέμα στο οποίο η συμφωνία είναι πιο κοντά, αφού η κυβέρνηση αν και δεν διαφωνεί επί της αρχή με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016, αλλά θέλει να αρχίσει η μείωση είτε από το 2015, είτε στη χειρότερη περίπτωση στο τέλος του 2014, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες για τα ταμεία. Η τρόικα το συζητάει, αλλά θέλει ρητή και σαφή δέσμευση από τώρα.

Η τρόικα θέλει την κατάργηση ή ένταξη στον προϋπολογισμό και των 200 φόρων υπέρ τρίτων. Οπως οι μισοί σχεδόν από αυτούς (93), που φέρνουν και τα μεγαλύτερα έσοδα, χρηματοδοτούν ασφαλιστικά ταμεία. Η κατάργηση ή η ένταξή τους στον προϋπολογισμό θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. Γι' αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να καταργήσει ένα σημαντικό αριθμό από αυτούς, αλλά όχι εκείνους που έχουν μεγάλα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία

Τέλος, μεγάλος "βραχνάς" οι αποκρατικοποιήσεις. Στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, το πρωί της Παρασκευής, οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν ισχυρές επιφυλάξεις για την δυνατότητα να υπάρξουν έσοδα 3,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2014, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων και των προβλημάτων που υπάρχουν σε πολλά σχέδια (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.α). Αυτή τη στιγμή κανένα ουσιαστικά σχέδιο αποκρατικοποίησης δεν κινείται εντός των χρονοδιαγραμμάτων για διάφορους λόγους.

Από την άλλη, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συμφωνία σε αμυντικά συστήματα και πλειστηριασμούς, καθώς η τρόικα δέχεται τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα