Δύο Ελληνοϊσραηλινές αεροπορικές συνεκπαιδεύσεις στο Αιγαίο

Ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα από το ΓΕΑ η υλοποίηση του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ 2013, για το μήνα Οκτώβριο, που αφορά δύο συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες από τις οποίες η μία, η πρώτη ξεκινά – συμπτωματικώς βεβαίως – την ίδια ημέρα που στο Ισραήλ πραγματοποιείται η πρώτη σύνοδος ανωτάτου επιπέδου των κυβερνήσεων των δύο χωρών, συμπροεδρευόντων των πρωθυπουργών Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Αντώνη Σαμαρά.

Πιο συγκεκριμένα.

Την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013, στην περιοχή του Κεντρικού και Νότιου FIR Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεκπαίδευση, με συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-15 καθώς και με δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013, στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου, στο Μυρτώο πέλαγος η δεύτερη, με συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ και Ισραηλινού αεροσκάφους τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σενάριο της πρώτης συνεκπαιδεύσεως των δύο αεροποριών, της 8-9 του μηνός, περιλαμβάνει απογείωση των Ισραηλινών μαχητικών από τις βάσεις τους, συνάντηση με αεροσκάφη-τάνκερ για τον εναέριο ανεφοδιασμό τους στα Νοτιοανατολικά της Κρήτης και ακολούθως θα συναντηθούν με τα μαχητικά της ΠΑ, όπου θα σχηματίσουν το COMMAO για την εκτέλεση της σχεδιασθείσας κοινής εκπαιδευτικής αποστολής τους.

Ελληνικά και Ισραηλινά μαχητικά θα περάσουν από την Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, θα «στρίψουν» και θα «βγουν» στο Κεντρικό Αιγαίο, εν συνεχεία θα πετάξουν προς το Νότιο Αιγαίο και θα βγουν από το στενό της Ανατολικής Κρήτης, μεταξύ Ανατολικής ακτής και των νήσων Κάσου – Καρπάθου και θα εξέλθουν από το Ελληνικό FIR Αθηνών. Το σενάριο της συνεκπαιδεύσεως και της επόμενης ημέρας θα είναι το ίδιο. Αμφότερα τα σενάρια θα έχουν μόνο ημερήσιες και όχι νυχτερινές πτήσεις, ενώ δεν πρόκειται να γίνει χρήση οποιουδήποτε είδους πυρομαχικών με εκπαιδευτικές βολές.

Στο Μηρτώο πέλαγος οι αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών θα συνεκπαιδευτούν με πολεμικά πλοία του Ελληνικού Στόλου, δύο φρεγάτες και μία κανονιοφόρο για διπλή εκπαίδευση, τόσο των πιλότων έναντι μεγάλων θαλάσσιων στόχων επιφανείας, όσο και των ναυτικών έναντι αεροπορικής προσβολής από δύο – κατά κοινή ομολογία – εκ των κορυφαίων Πολεμικών Αεροποριών παγκοσμίως.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα