Ευάγγελος Μυτιληναίος: Αισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση

Στο αμερικανό δίκτυο CNBC, φιλοξενούμενος της εκπομπής Closing Bell, ήταν εχθές το απόγευμα ο Πρόεδρος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Πέραν των αναμενόμενων ερωτήσεων για το πώς ο Όμιλος κατάφερε να επιβιώσει εν μέσω της χειρότερης κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα και να διατηρήσει τη θέση του ως ο μεγαλύτερος μεταλλουργικός και ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς Ομίλους της

χώρας, επιτυχία την οποία ο Πρόεδρος του Ομίλου απέδωσε κυρίως στον έγκαιρο προσανατολισμό της εταιρείας στο εξωτερικό και στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του Ομίλου, η συζήτηση εστίασε έντονα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και στο αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ.Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση, με έμφαση στη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αλλά και στο γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και «σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ωστόσο οι δυνατότητες χρηματοδότησης που έχουν εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένες. Περιμένουμε ότι η χρηματοδότηση αυτή θα αυξηθεί και βεβαίως περιμένουμε ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν επιτέλους να μειώνονται, επειδή εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά.»

Στην ερώτηση για το αν η ελληνική οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει, ο Πρόεδρος του Ομίλου αναφέρθηκε στη βελτίωση των επίσημων μεγεθών που αντανακλούν τη δημοσιονομική εξυγίανση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, αν και ακόμα η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι δυσχερής, λόγω της συρρίκνωσης της κατά περισσότερο από 25% τα τελευταία 4 χρόνια.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

CNBC: Περνάμε τώρα σε μια από τις σημαντικές ειδήσεις μας. Η Ελλάδα προβλέπει ότι θα βγει από την ύφεση τον επόμενο χρόνο. Πώς όμως αισθάνονται σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις; Μαζί μας στο στούντιο βρίσκεται το αφεντικό της κορυφαίας μεταλλευτικής εταιρείας στην Ελλάδα - ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Καλωσορίσατε, Ευάγγελε. Χαιρόμαστε που σας βλέπουμε.

EM: Κι εγώ χαίρομαι που σας βλέπω, Λουΐζα.

CNBC: Πρώτα απ' όλα, πείτε μας λίγα πράγματα για την εταιρεία σας, για τους τηλεθεατές μας που δεν σας γνωρίζουν.

EM: Η εταιρεία μας είναι εταιρεία τρίτης γενιάς στον τομέα της ενέργειας και των μετάλλων. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ετήσιο τζίρο περίπου 2 δισ. δολάρια, και πηγαίνει καλά.

CNBC: Έχετε λοιπόν δραστηριότητες σε όλους τους τομείς - από τον μόλυβδο και τον ψευδάργυρο μέχρι την εξόρυξη αλουμινίου, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας…

EM: Ναι.

CNBC: Ασχολείστε επίσης με την κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού.

EM: Ακριβώς.

CNBC: … οπότε η εταιρεία έχει αρκετά ευρείες δραστηριότητες.

EM: Έχει μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων.

CNBC: Ποιες επιπτώσεις είχε η ελληνική κρίση για εσάς; Υποθέτω ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν ήταν ευχάριστες.

EM: Η ελληνική κρίση δημιούργησε όλων των ειδών τις δυσκολίες για τις καλύτερες εταιρείες. Η χρηματοδότηση είναι δυσεύρετη. Το τραπεζικό σύστημα, με το οποίο όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε, πέρασε από εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες, όπως γνωρίζετε. Τα χρόνια αυτά ήταν πολύ δύσκολα. Και εξακολουθούν να είναι δύσκολα, για να είμαι ειλικρινής.

CNBC: Οπότε ποια ήταν η στρατηγική σας; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου κανείς να πορευτεί σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, όπως οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να κάνουν σήμερα;

EM: Πολύ πριν από την κρίση είχαμε προσπαθήσει - με σχετική επιτυχία, πρέπει να ομολογήσω, κοιτώντας σήμερα προς τα πίσω - να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας στο εξωτερικό, να αναπροσαρμόσουμε τις πωλήσεις μας στο εξωτερικό. Έτσι, όταν εκδηλώθηκε η κρίση, πραγματοποιούσαμε το 80% ή και περισσότερο των πωλήσεών μας στο εξωτερικό. Η προσέγγιση αυτή υπήρξε σωτήρια, για να πω την αλήθεια.

CNBC: Πιστεύετε ότι η οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει; Έχουμε ακούσει τις επίσημες προβλέψεις που λένε ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρξει κάποια μικρή ανάπτυξη για πρώτη φορά, ίσως κατά 0,6% ή κάτι τέτοιο. Υποθέτω ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας. Θα υπάρξει πραγματικά όμως η αρχή προς μια επέκταση ή πρόκειται να δούμε κάποιο είδος στασιμότητας ή κάποια άλλα προβλήματα, κατά τη γνώμη σας;

EM: Είναι ένα πολύ καλό ερώτημα, επειδή τα νούμερα εμφανίζονται βελτιωμένα, αντανακλούν όμως ως επί το πλείστον τη δημοσιονομική εξυγίανση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην οποία έχουμε σημειώσει επιτυχία. Αντανακλούν επίσης τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, πρέπει όμως να πω ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι στ' αλήθεια πολύ δύσκολη.

CNBC: Πιστεύετε δηλαδή ότι εξακολουθεί να συρρικνώνεται; Θεωρείτε ότι υπάρχει ακόμα κάποια μείωση; Είναι ακόμα πολύ δύσκολο για όσους διατηρούν δραστηριότητες στο εσωτερικό της χώρας…;

EM: Ακριβώς! Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 25% τα τελευταία 4-4 χρόνια.

CNBC: Δηλαδή, η καταστροφική ύφεση που μοιάζει με αυτήν της δεκαετίας του 1930 και την οποία βασικά υποστήκατε ως χώρα...

EM: Είναι καταστροφική! Πιστεύω ότι αποτελεί ρεκόρ σε καιρό ειρήνης. Αντιλαμβάνεστε ότι η τοπική ζήτηση μειώθηκε απότομα και ότι μόνον οι εταιρείες που μπορούν να πωλούν στο εξωτερικό μπορούν να συντηρήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο.

CNBC: Οι εταιρείες όπως η δική σας έχουν σήμερα επαρκή εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα; Πώς έχουν τα πράγματα - είστε σε θέση να διατηρείτε σημαντική ρευστότητα μέσα στη χώρα ή πρέπει να την κατανέμετε και αλλού; Τι έχει συμβεί;

EM: Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ωστόσο οι δυνατότητες χρηματοδότησης που έχουν εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένες. Περιμένουμε ότι η χρηματοδότηση αυτή θα αυξηθεί και βεβαίως περιμένουμε ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν επιτέλους να μειώνονται, επειδή εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά.

CNBC: Πώς βλέπετε τον κλάδο των μεταλλείων και των μετάλλων σήμερα, και πού διεξάγετε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών σας;

EM: Βρίσκομαι στο Λονδίνο με την ευκαιρία της Εβδομάδας του LME (το Χρηματιστήριο Βασικών Μετάλλων του Λονδίνου). Μια φορά το χρόνο μαζευόμαστε εδώ, όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου των μετάλλων και μεταλλείων, και ήδη έχω ακούσει πολλές απόψεις. Είναι δύσκολοι καιροί για τον κλάδο των μεταλλείων και των μετάλλων, και θεωρώ ότι χρειαζόμαστε πιθανότατα ένα ή δύο χρόνια ακόμα μέχρις ότου δούμε κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό ισχύει για πολλά μέταλλα, όπως και για το αλουμίνιο, που είναι πολύ σημαντικό για τον Όμιλό μας.

CNBC: Και πού διεξάγετε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών σας;

EM: Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών μας σήμερα είναι στον ενεργειακό τομέα.

CNBC: Σε ποια γεωγραφική περιοχή;

EM: Κατασκευάζουμε σταθμούς παραγωγής ενέργειας κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουμε μια θυγατρική εταιρεία, τη ΜΕΤΚΑ, που είναι επίσης εισηγμένη και αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους φορείς εκτέλεσης Έργων EPC σε ολόκληρο τον κόσμο.

CNBC: Πολύ ενδιαφέρον. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε σήμερα εδώ στην εκπομπή μας, Ευάγγελε, και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Ήταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα