Η «κηπουρός» Τίνα Μπιρμπίλη των 140.000 δολαρίων

Του Νικόλα Ψαρρά, εφημερίδα Παραπολιτικά

Αν έχεις τύχη, διάβαινε, συνηθίζει να λέει ο λαός μας, αλλά στην περίπτωση της Τίνας Μπιρμπίλη φαίνεται πως εκτός από την τύχη βοηθούν ιδιαίτερα στο… διάβα της των τελευταίων ετών οι καλές γνωριμίες.

Περίπου έξι μήνες συμπλήρωσε αυτό τον καιρό η Τίνα Μπιρμπίλη στη νέα

της εργασία στο μακρινό Ναϊρόμπι της Κένυας ως «εκτελεστική γραμματέας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ για τη Σύμβαση της Βιέννης και το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ», μετά από προσωπική επιλογή του Μπαν Κι Μουν! Μόνο ένα μικρό διάστημα στην Αθήνα είχε μεσολαβήσει προηγουμένως, όταν είχε επιστρέψει τον Ιούνιο του 2013 από το κοσμοπολίτικο Παρίσι, όπου είχε διοριστεί μόνιμη εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ προσωπικά από τον Γιώργο Παπανδρέου. Αλλωστε η αδυναμία του πρώην πρωθυπουργού στην Τίνα Μπιρμπίλη είχε φανεί πολύ νωρίτερα, όταν με την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 2009 την είχε διορίσει υπουργό Περιβάλλοντος.

Ολα αυτά τα επίζηλα πόστα, με τις υψηλότατες αποδοχές και τα ατέλειωτα ταξίδια, για μια απλή εμπειρογνώμονα του υπουργείου Εξωτερικών, που προσελήφθη την περίοδο 2004-2005. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και ολοκληρώθηκαν την περίοδο Πέτρου Μολυβιάτη. Βεβαίως, το βιογραφικό της κ. Μπιρμπίλη ήταν υπεραρκετό για την πρόσληψή της. Με πτυχία, μεταπτυχιακά και ξένες γλώσσες. Αλλά, κυρίως, με το «προσόν» της εξαιρετικά καλής προσωπικής της σχέσης με τον Γιώργο Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε επί σειράν ετών προσωπική λογογράφος.

Η εμπιστοσύνη που της έδειχνε αλλά και η προνομιακή της μεταχείριση έκανε τους, ουκ ολίγους, άσπονδους φίλους της να την εντάξουν στην ομάδα των λεγόμενων «κηπουρών του ΓΑΠ».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η συνεργασία της Τίνας Μπιρμπίλη με φορείς του Δημοσίου είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» γνωρίζουν ότι η κυρία Μπιρμπίλη είχε συνεργαστεί για ένα χρονικό διάστημα με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων την περίοδο της δημαρχίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Μάλιστα, όταν συγκέντρωνε τα χαρτιά για την πρόσληψή της ως εμπειρογνώμονα του υπουργείου Εξωτερικών, είχε ζητήσει και πάρει βεβαίωση συνεργασίας προκειμένου να την προσθέσει στο βιογραφικό της! Είναι άγνωστο ποιες ακριβώς υπηρεσίες προσέφερε στον δήμο και τον κ. Αβραμόπουλο, αλλά ουδέποτε είχε διοριστεί μόνιμη υπάλληλος και η πληρωμή της γινόταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Η «εκτόξευσή» της ξεκίνησε πάντως με την υπουργοποίησή της από τον καλό της φίλο, Γιώργο Παπανδρέου, και μάλιστα σε ένα υπουργείο που ο ίδιος, ως λάτρης της «πράσινης ανάπτυξης», θεωρούσε κομβικής σημασίας. Στους 20 μήνες που παρέμεινε εκεί δεν έκανε σπουδαία πράγματα, αλλά και μετά την αντικατάστασή της, τον Ιούνιο του 2011, από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο Γ. Παπανδρέου δεν την άφησε έτσι. Αφού προφανώς έκανε τις καλοκαιρινές της διακοπές, στις 3 Αυγούστου με Προεδρικό Διάταγμα διορίστηκε στη θέση της μόνιμης αντιπροσώπου στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι ως πρέσβειρα, με αποδοχές περίπου 7.500 ευρώ τον μήνα και με μια σειρά επιπλέον παροχών, όπως σπίτι σε πολυτελή συνοικία.

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. Τα ρεπορτάζ της εποχής για την πολυτελή της διαβίωση στη γαλλική πρωτεύουσα έκαναν θραύση. Η ίδια απόλαυσε την παραμονή της εκεί και για το διάστημα της πρωθυπουργίας Παπαδήμου, αλλά και της πρωθυπουργίας Σαμαρά. Τελικά, τον Ιούνιο του 2013 (έναν χρόνο μετά τις εκλογές στις οποίες εξελέγη πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς) απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της με άλλο Προεδρικό Διάταγμα. Η ίδια εκείνη την περίοδο απειλούσε με «αποκαλύψεις», τις οποίες ουδέποτε έκανε.

Η επιστροφή στην υπηρεσία της στο υπουργείο Εξωτερικών είχε διπλό δυσάρεστο αντίκτυπο. Από τα μεγαλεία του υπουργείου και των Παρισίων, έπρεπε να ξαναβρεθεί υφισταμένη κάποιου διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών. Και ο μισθός της στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπερνούσε τα 2.000 ευρώ τον μήνα, με τις περικοπές που έχουν γίνει!

Ετσι, ο καλός της «φύλακας άγγελος» -που πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί και να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου- έκανε πάλι το μικρό του θαύμα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, την επέλεξε προσωπικά για το πόστο στο Ναϊρόμπι, όπου υπηρετεί σήμερα με ετήσιες αποδοχές… 140.000 δολάρια. Πολύ πάνω από τα 24.000 ευρώ που θα έβγαζε στη μαστιζόμενη από την κρίση Αθήνα ως εμπειρογνώμων.

«Δεν σε επιλέγει ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ όσα προσόντα και να έχεις, αν κάποιος δεν μιλήσει για σένα. Γι’ αυτές τις θέσεις γίνεται διεθνής… σκοτωμός», λέει στα «Π» έμπειρος διπλωμάτης, εκτιμώντας ότι σε τόσο υψηλό επίπεδο θα μπορούσε να παρέμβει υπέρ της κυρίας Μπιρμπίλη μόνο ο κ. Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Αυτή τη φορά, όμως, τη διευκόλυνε και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών έδωσε το «πράσινο φως» και η κυρία Μπιρμπίλη ξαναπήρε άδεια άνευ αποδοχών και μάλιστα για δύο χρόνια, από 1ης Νοεμβρίου 2013! Ετσι εξασφάλισε και ότι θα έχει τη θέση στην Κένυα, με συνολικές αποδοχές για δύο χρόνια 280.000 δολάρια, και πως όταν θα επιστρέψει με το καλό θα την περιμένει το πόστο της και ο -έστω και ταπεινότερος- μισθός της στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Πόθεν έσχες» με παχυλές καταθέσεις

Τα οικονομικά της Τίνας Μπιρμπίλη φαίνεται πως ήταν σε καλή κατάσταση και πριν γίνει υπουργός, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που έχει υποβάλει στη Βουλή. Το 2009 είχε εισοδήματα 45.490 ευρώ (από το ΥΠ.ΕΞ., αλλά και ως υπουργός Περιβάλλοντος), καταθέσεις σε τράπεζες περίπου 170.000 ευρώ και 70.700 αγγλικές λίρες. Εναν χρόνο αργότερα, το 2010, το εισόδημά της αυξήθηκε στα 68.378 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις της ήταν περίπου 167.000 ευρώ και 70.700 λίρες. Τέλος, το 2011 (τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία), το εισόδημά της ήταν 70.493 ευρώ, οι καταθέσεις της σε ευρώ αυξήθηκαν στα περίπου 200.000, ενώ οι αγγλικές λίρες έγιναν 66.000. Πάντως, είναι βέβαιο ότι οι μισθοί-μαμούθ σε Παρίσι και Κένυα θα έχουν αυξήσει τα εισοδήματά της από το 2011 και μετά. Αν και, όπως η ίδια λέει, τα 140.000 δολάρια στο Ναϊρόμπι είναι… λίγα, αφού οι συνθήκες τής επιβάλλουν να ζει μαζί με το παιδί της σε πλούσια συνοικία, με υψηλό ενοίκιο, και να πληρώνει ακόμα και άνδρες για την προσωπική της ασφάλεια. Αυτά έχουν τα μεγάλα αξιώματα…

Keywords
Τυχαία Θέματα