Η οργή του "Περιάνδρου"

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται την ερχόμενη εβδομάδα ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, μετά την εναντίον του μήνυση από τον «Περίανδρο», κατά κόσμον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, που σήμερα έχει διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, τηρώντας ωστόσο τον «κώδικα σιωπής». Τα υπονοούμενα του Ηλ. Παναγιώταρου σε τηλεοπτική εκπομπή στις 22 Οκτωβρίου 2012 ότι ο «Περίανδρος» συνεργάστηκε με τους εισαγγελείς προκειμένου να πετύχει συντομότερα την αποφυλάκισή του εξόργισαν τον Αντ. Ανδρουτσόπουλο, ο οποίος κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ η Βουλή τον Μάιο αποφάσισε την άρση της ασυλίας του βουλευτή και για αυτή την υπόθεση.

Του Δημήτρη Γιαννακοπουλου για την εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Πρόσωπο-θρύλος για τους παλαιούς μύστες της οργάνωσης, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης (από τα 21 πρωτοδίκως), ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την επίθεση στους δύο φοιτητές και τον αδιόριστο εκπαιδευτικό τον Ιούνιο του 1998, κάθησε «μέσα» 7 χρόνια και, παρότι πολλές φορές του ζητήθηκε να κατονομάσει τους συνεργούς του, ουδέποτε «έσπασε».
Μάλιστα, το 2005, στις φυλακές της Αμφισσας, 50 Αλβανοί και αντιεξουσιαστές λίγο έλειψε να τον σκοτώσουν (είχε τραυματιστεί σοβαρά σε εκείνο το επεισόδιο). Η εις βάρος του ενέργεια παραμένει αναπάντητη, καθώς ο «Περίανδρος» όχι μόνο δεν μίλησε τότε, αλλά και τώρα όταν τον ρωτούν για τον Ν. Μιχαλολιάκο απαντά: «Το λιοντάρι, όταν είναι λαβωμένο, δεν το χτυπάς».

ΜΥΘΟΣ. Πολλά έχουν συζητηθεί για τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, ενώ ακόμα περισσότερα τού έχουν αποδοθεί. Για τον εθνικιστικό χώρο ήταν ένας «μύθος», μέχρι και το Εφετείο.
Φωτογραφίες του γέμιζαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Κεφαλληνίας και στη συνέχεια στον 5ο όροφο της Σολωμού, καθώς πολλές ήταν και οι αναφορές που είχαν ονομαστικό προσδιορισμό στο πρόσωπό του από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σε ομιλίες τους και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν. Ακόμα και η αλληλογραφία που λάμβανε έγκλειστος στη φυλακή από μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής ήταν μια σαφής αναφορά «αναγνώρισης», όπως υποστηρίζουν άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.
Ωστόσο, σε μεταγενέστερο χρόνο, οι φωτογραφίες «αποκαθηλώθηκαν», οι αναφορές σταμάτησαν, το όνομα και το πρόσωπο του «Περίανδρου» χάθηκε στον χρόνο και η αλληλογραφία διακόπηκε. Περιφερειακοί κύκλοι που προσδιορίζονται στον χώρο της Χρυσής Αυγής επισημαίνουν την έντονη «απόπειρα εξαφάνισης» για ό,τι τον προσδιόριζε.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ. Ο «Περίανδρος» έχει αναφέρει ότι «σοβαροί λόγοι και διαφωνία με την πολιτική της οργάνωσης» τον οδήγησαν να απομακρυνθεί από τον πυρήνα της Κεντρικής Επιτροπής και να «διαρρήξει» τις σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή. Υπάρχουν άτομα τα οποία ισχυρίζονται ότι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έκαναν αναφορές στο όνομά του (έστω και άτυπα), «δείχνοντας» τον βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος, αν και γνώριζε τα πραγματικά γεγονότα, εξέφραζε διαφορετική θέση στα κλειστά συμβούλια και είχε άλλη εκφορά λόγου μεταξύ χαμηλότερων βαθμίδων ή και απλών συμπαθούντων της εθνικιστικής ιδεολογίας.Ηταν ο ίδιος άνθρωπος (ο Ηλ. Παναγιώταρος) που στην εκδήλωση για τα Ιμια το 2007 είχε αναγνώσει ως ομιλητής την επιστολή του «Περίανδρου» μέσα από τη φυλακή.

Στη μηνυτήρια αναφορά του κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, η οποία κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος επικαλείται προς κλήτευση ως μάρτυρες τον Νίκο Μιχαλολιάκο, γενικό γραμματέα της Χ.Α., και τον βουλευτή Επικρατείας του κόμματος, Χρήστο Παππά, έγκλειστους σήμερα στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Ο «Περίανδρος» πιο παλιά είχε προσφύγει στο τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο οποίο είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ύστερα από την «εμφάνιση» ιστοσελίδας σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης με στοιχεία «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές», με τους διαχειριστές της να αυτοπροσδιοριζόταν ως «ακροδεξιά οργάνωση». Η ομάδα «ΑΜΕ» είχε αναλάβει την ευθύνη για τον βανδαλισμό κτιρίων αριστερών οργανώσεων (του ΝΑΡ στα Εξάρχεια και της Αριστερής Παρέμβασης στον Βύρωνα, πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Αναρτήσεις των διαχειριστών της συγκεκριμένης σελίδας είχαν αναφορές στο όνομα του «Περίανδρου», ενώ απέρριπταν τη Χρυσή Αυγή. Στο ενδεχόμενο όποιας «κατευθυνόμενης δράσης» να προσδιορίσουν τον υπό όρους αποφυλακισμένο «Περίανδρο» ως ηθικό αυτουργό σε ενέργειες ποινικού χαρακτήρα, οδηγήθηκε στην υποβολή μήνυσης κατά αγνώστων στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Ως εκ τούτου, και επειδή δεν προτίθεμαι να χαρίσω το έργο μου στους ασήμαντους που επί έτη το καπηλεύτηκαν, απαγορεύω και καταδικάζω κάθε χρήση του ονόματός μου προς πολιτικήν ωφέλειαν της "σύγχρονης", δημοκρατικής Χ.Α., η οποία πίσω απ' τ' αγνά μέλη της αποτελεί πολιτικό φιάσκο και την προσωποποίηση της παταγώδους αποτυχίας ενώσεως των εθνικιστών», αναφέρει σχετικώς σε ενυπόγραφη επιστολή του ο «Περίανδρος».

Η «Προς Εθνικιστές» επιστολή του 2011

Η επιστολή του «Περίανδρου» σε εθνικιστικό site τον Ιούνιο του 2011, 27 μήνες μετά τη δίκη του στο Εφετείο, 20 μήνες από την αποφυλάκισή του και την επομένη της μηνυτήριας αναφοράς του κατά αγνώστων στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είχε ερμηνευτεί από μερίδα αναγνωστών ως επανασυγκρότηση πυρήνα εθνικιστικού ιδεολογισμού. Ο ίδιος «αποφάσισε να λύσει εν μέρει τη σιωπή του», όπως ανέφερε, στο ενδεχόμενο να του αποδοθούν δράσεις και ενέργειες για τις οποίες είχε ήδη διαχωρίσει τη θέση του και είχε επιλέξει την αποστασιοποίηση. «Αηδιασμένος απ' την ανυπαρξία ιδεολογικού υποβάθρου, απ' τον εκφυλισμό της πολιτικής στρατιωτικοποιήσεως των μαζών σε πολιτική της εκλογοθηρίας και απ' το έλλειμμα υψηλών στελεχών, που εξ ίσου σιχάθηκαν και έφυγαν, διαχωρίζω επισήμως και ενυπογράφως τη θέση μου», είχε πει. Στη συγκεκριμένη επιστολή, η οποία τιτλοφορείται «Προς Εθνικιστές», διαχώριζε τη θέση του από τη Χρυσή Αυγή, απαιτώντας να μη γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στο όνομά του.

Keywords
Αναζητήσεις
περιανδρος αμφισσα
Τυχαία Θέματα