∆ήµαρχοι και «δήµαρχοι»...

Καιρό τώρα είχα στο µυαλό µου να γράψω κάτι που να µη φέρνει σε γκρίνια. Λέω λοιπόν να το κάνω σήµερα, 3 ηµέρες πριν από µια µεγάλη εθνική επέτειο, σ’ ένα τριήµερο ανάπαυλας για το µεγαλύτερο κοµµάτι του κόσµου.

Πριν από λίγες µέρες συναντήθηκα στο στούντιο του Kontra Channel µε τρεις επικεφαλής δηµοτικών παρατάξεων από δήµους των βορείων (Μαρούσι) αλλά και των νοτίων (Αργυρούπολη-Ελληνικό-Αλιµος) προαστίων. Ολοι τους νέοι άνθρωποι και άπαντες -εντελώς συµπτωµατικά- κινούµενοι στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Κουβέντα στην κουβέντα, φτάσαµε να µιλάµε για τους δηµάρχους οι οποίοι αποτελούν πρότυπα, στον βαθµό που µε τις σηµερινές συνθήκες µπορεί να χρησιµοποιηθεί αυτή η φράση για έναν δηµοτικό άρχοντα.

Εντυπωσιάστηκα όταν άκουσα και τους τρεις να µιλούν µε κολακευτικά λόγια για τον δήµαρχο της πόλης όπου γεννήθηκα, µεγάλωσα και µένω µέχρι σήµερα. Για τον ∆ιονύση Χατζηδάκη, που διανύει την τρίτη θητεία του στον δηµαρχιακό θώκο του Παλαιού Φαλήρου και µάλιστα µε εκλογικά ποσοστά που την τελευταία φορά άγγιξαν το 65%.

∆εν έχω καµιά διάθεση να τον κολακέψω, όπως, φαντάζοµαι, δεν είχαν και οι τρεις δηµοτικοί παράγοντες άλλων δήµων, που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. ∆εν ζήτησα ούτε περιµένω τίποτα σε προσωπικό επίπεδο από αυτόν παρά µόνο ό,τι ζητά ένας δηµότης από τον δήµαρχο της πόλης του. ∆εν παραγνωρίζω φυσικά και τα λάθη του και τις παραλείψεις του.

Ρώτησα λοιπόν τους τρεις προσκεκληµένους µου πώς µπορεί ένας δήµαρχος στη σηµερινή οικονοµική συγκυρία να έχει πλεονασµατικό δήµο, νοικοκυρεµένα οικονοµικά και -κυρίως- ικανοποιηµένους, σε γενικές γραµµές, δηµότες. Μου απάντησαν µε ένα στόµα ότι αυτό αποτελεί αντικείµενο µεθοδικής δουλειάς, προσωπικής επίβλεψης και καλής συνεργασίας µε τους εργαζόµενους. Κυρίως όµως, σωστής διαχείρισης των οικονοµικών, µε διαφάνεια και αποτελεσµατικότητα.

Προφανώς θα υπάρχουν κι άλλοι δήµαρχοι στην επικράτεια οι οποίοι λειτουργούν µε αυτόν τον τρόπο. Και ασφαλώς θα επιβραβεύονται από τους δηµότες τους για τη δουλειά που κάνουν. Οπως συµβαίνει το αντίθετο µε εκείνους που έχουν καβαλήσει το δηµαρχιακό καλάµι και υποκύπτουν σε κάθε λογής «πειρασµούς».

Τώρα που οι δηµοτικές εκλογές πλησιάζουν πια, ας αρχίσουµε να σκεφτόµαστε λίγο καλύτερα σε ποιους θα αναθέσουµε τη φροντίδα της πόλης µας και των δηµοτών της. Μακριά από κόµµατα και επιλογές που κάνουν αυτά για µας, χωρίς εµάς. Να εµπιστευθούµε ανθρώπους αξιόλογους, µε διάθεση να προσφέρουν και όχι να προβληθούν. Με κέφι να κάνουν έργο και όχι προσωπική περιουσία. Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι σε κάθε δήµο. Είναι δίπλα µας και ενδεχοµένως οι κοµµατικές παρωπίδες δεν µας άφηναν χρόνια τώρα να τους δούµε. Τώρα όµως ήρθε η ώρα τους. Ας τους δούµε κι ας τους εµπιστευθούµε. Για τις πόλεις µας, για τις οικογένειές µας, για τις γενιές που έρχονται…

Keywords
Τυχαία Θέματα