Μεγάλος γρίφος ο Κώστας Καραμανλής

Του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλος - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το όνομα του Κώστα Καραμανλή έρχεται συχνά στην πολιτική επικαιρότητα με ασυνήθιστο τρόπο: Πολλοί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον, θετικό ή αρνητικό, για υποτιθέμενες κινήσεις του και για τη μελλοντική πορεία του στην πολιτική, οι επισκέψεις βουλευτών στο γραφείο του είναι πυκνές, αλλά ο ίδιος μένει… αμίλητος από το 2009! Μόνο φροντίζει να πληροφορεί κατά καιρούς πολιτικούς και πολίτες μέσω στενών συνεργατών του, όταν διάφορα ακούγονται γι’ αυτόν και τις προθέσεις του, ότι σήμερα «δεν τον ενδιαφέρει τίποτε»! Ομως, το θέμα

δεν είναι στενά προσωπικό. Συνδέεται άμεσα και με το παρόν και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, όπου από το 2012 ο κ. Αντώνης Σαμαράς ασκεί πολιτικές «υψηλού ρίσκου» για το κόμμα του.

«ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ»

Κάποτε οι «σαμαρικοί» έλεγαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός και οι «καραμανλικοί» θα «υπονομεύσουν» τη νέα ηγεσία. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και με τον καιρό το ζήτημα αυτό ξεθώριασε. Στη συνέχεια, διαδόθηκε ότι η σιωπή του πρώην πρωθυπουργού είχε να κάνει με την «υπόγεια» πρόθεσή του να μην αρνηθεί σε ένα ορατό μέλλον μια πρόταση για υποψηφιότητα Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό στη συνέχεια κατέπεσε, καθώς ο «σιωπηλός» Καραμανλής φρόντισε να το «κάψει» δηλώνοντας σε κάθε συνομιλητή του ότι τα σχετικώς λεγόμενα στα παρασκήνια και τα γραφόμενα στα ΜΜΕ είναι «εντελώς ανυπόστατα» και ότι η αποδοχή από μέρους του ενός τέτοιου αξιώματος θα τον έστελνε σε «πολιτική συνταξιοδότηση» και «τιμητική αποστρατεία».

Τελευταία πληροφορία, που δικαίως προβληματίζει τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ., είναι αυτή που θέλει τον Κ. Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν «έκαψε» έως τώρα την πληροφορία (σ.σ.: που έφεραν πρώτα στη δημοσιότητα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»). Οι στενοί συνεργάτες του τούτη τη φορά σιώπησαν. Ο «τηλέγραφος» της Παναγή Κυριακού σίγησε.

Το πράγμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εφ’ όσον ο Κ. Καραμανλής μείνει την επόμενη φορά εκτός εκλογών, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχει αρνηθεί να στηρίξει προεκλογικά τον Αντώνη Σαμαρά, διότι, διαφορετικά, θα έδειχνε ότι συμφωνεί με τις πολιτικές του και τη συμμαχία του με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Θα σημαίνει επίσης η αποχή του από τις εκλογές πως δεν βλέπει ότι μπορεί να δει «άσπρη μέρα» πλέον η Νέα Δημοκρατία με τις επιλογές αυτής της ηγεσίας.

ΠΕΡΙ ΤΣΙΠΡΑ

Στα «γαλάζια» παρασκήνια, όμως, και ειδικότερα στον κύκλο των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, το ζήτημα μιας ενδεχόμενης αποχής του πρώην αρχηγού της Ν.Δ. από τις επόμενες εκλογές συνδυάζεται και με κάτι άλλο: Με τις πληροφορίες ότι ο κ. Καραμανλής διατηρεί «σχέσεις» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα που απασχολεί είναι το ενδεχόμενο βάθος της «σχέσης» και τι μπορεί να σημαίνει πολιτικά.

Εδώ, ο «τηλέγραφος» της Παναγή Κυριακού δεν σιωπά. Και από τον κύκλο των πιο στενών συνεργατών του κ. Καραμανλή αναφέρεται με έμφαση ότι, κατ’ αρχήν, «ουδέποτε ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ. θα έκανε ή θα αποφάσιζε οτιδήποτε θα ήταν εκτός της κεντροδεξιάς παράταξης». Αλλά, από εκεί και πέρα, από τον ίδιο κύκλο δίδονται ενδιαφέρουσες διευκρινίσεις για τις «σχέσεις» του Κώστα Καραμανλή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός δεν διαψεύδεται. Υφίσταται η «σχέση», αλλά σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Ο κ. Καραμανλής έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ τον έχει δει και προσωπικά μία φορά πριν από τις ευρωεκλογές, για μια συζήτηση σχετικά με τα ευρωπαϊκά πράγματα, που ενδιέφεραν ιδιαίτερα τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ (τότε υποψήφιο για την Κομισιόν). Υπάρχουν, προστίθεται, και «δίαυλοι επικοινωνίας» όποτε αυτό χρειαστεί, με ενδιάμεσο τον κ. Νίκο Παππά.

Η ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ

Ο Κ. Καραμανλής δεν κρύβει τη συμπάθειά του προς τον κ. Τσίπρα, άσχετα με τις εκτιμήσεις που μπορεί να κάνει για τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ -ένα κόμμα που δεν εφάπτεται έτσι κι αλλιώς στην «Κεντροδεξιά» που έχει κατά νου ο πρώην πρωθυπουργός. Η καλή προσωπική σχέση Καραμανλή - Τσίπρα αποδίδεται, από την «καραμανλική» πλευρά, πρώτιστα στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιμήσει την καλή θεσμική συμπεριφορά που είχε πάντοτε απέναντί του ο Κ. Καραμανλής, ακόμα και πριν από το 2009. Η συμπεριφορά του προς τον «μικρό» (έτσι τον λέει) έρχεται σε αντίθεση με τη «σκληρή» αντιμετώπιση του Αλ. Τσίπρα από τον κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο κ. Σαμαράς δεν του συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά των «καραμανλικών» λέγεται ότι ο κ. Καραμανλής δεν διαπίστωσε ποτέ επιθετική συμπεριφορά του Αλ. Τσίπρα προς το πρόσωπό του, όταν μάλιστα «κάποιοι» σε «γαλαζοπράσινα» παρασκήνια, αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, σχεδίαζαν να τον «τελειώσουν».

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι από «καραμανλικούς» κύκλους υποστηρίζεται πως ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν να «διαφημίζουν» με διάφορους τρόπους και υπερβάλλοντας τη «σχέση» Καραμανλή - Τσίπρα, προκειμένου να φανεί στην πολιτική σκηνή ότι η ηγεσία τους μπορεί να έχει επαφές με σοβαρούς πολιτικούς από τον αστικό χώρο, εκτός των κύκλων Σαμαρά και Βενιζέλου.

Οι κύκλοι του τον «βλέπουν» εκτός εκλογών

Στο «καραμανλικό» στρατόπεδο, το πρόβλημα δεν είναι οι σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα. Το ενδιαφέρον τους είναι αλλού, διότι ήδη έχει ανακύψει το ερώτημα: Αν ο κ. Καραμανλής δεν θέλει να βγει σε «πολιτική σύνταξη», τι σκοπεύει να κάνει, αν αποφασίσει να βρεθεί μετεκλογικά εκτός Βουλής; Θα παρακολουθήσει άπραγος την πορεία μίας εκλογικά ρημαγμένης ίσως Νέας Δημοκρατίας; Ή θα αποφασίσει να αναλάβει πλέον μια πρωτοβουλία «ανασύνταξης της Κεντροδεξιάς» -κάτι που από καιρό τού ζητούν επίμονα οι πιστοί «καραμανλικοί» και όχι μόνον αυτοί; Οι φίλοι του «προειδοποιούν» ότι, αν δεν το πράξει αυτό και παραμείνει έξω από μία τέτοια διαδικασία «ανασύνταξης», τότε θα έχει υπογράψει το «πολιτικό τέλος» του. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής σήμερα πληροφορείται ή ακούει τα παραπάνω με «σφραγισμένα χείλη». Γνωρίζει, βέβαια, ότι πολλές από τις επισκέψεις βουλευτών που δέχεται στο γραφείο του οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι αυτοί βρίσκονται στο κομματικό περιθώριο ή στον «πάγο» από την ηγεσία Σαμαρά. Οπως κι αν έχουν, όμως, στ’ αλήθεια τα πράγματα σήμερα, βέβαιο είναι ότι από την απόφαση που θα πάρει προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός θα επηρεαστούν τα χαρακτηριστικά του «γαλάζιου προσώπου» που θα παρουσιάσει η Ν.Δ. στη μάχη της κάλπης. Για την ώρα, πάντως, ενισχύεται διαρκώς στους «καραμανλικούς» η πεποίθηση ότι ο πρώην αρχηγός δεν θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές. Και αυτό το ζήτημα αποτελεί αιτιολογημένα έναν «πονοκέφαλο» για το επιτελείο του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα