Μειώνει το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου αποφάσισε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

- Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ

με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Νοεμβρίου 2013.

- Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2013.

- Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2:30 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης (3:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί έκπληξη, ιδιαίτερα όσον αφορά στη χρονική στιγμή, κατά την οποία ελήφθη και ανακοινώθηκε.

Με την ανεργία στην ευρωζώνη να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά ποσοστά, τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την ανάπτυξη να «αγκομαχά», όλοι περίμεναν ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν θα μείωνε τα επιτόκια, αλλά θα έδινε σήμα ότι θα προχωρούσε σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο.

Ο ίδιος, μάλιστα, αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει σε νέο κύκλο χορήγησης φθηνής ρευστότητας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ελαφρώς μικρότερο ρυθμό το 2014, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις εξαιτίας της αδύναμης ιδιωτικής κατανάλωσης και των μικρότερων επενδύσεων.

Λόγω, δε, της υποτονικής ανάπτυξης, σε επίπεδα ρεκόρ κοντά στο 12%, συνολικά στις 17 χώρες του ευρώ, προβλέπεται να παραμείνει και η ανεργία έως το 2015.

Η αντίδραση των αγορών

Αμέσως μετά την έκπληξη από την ΕΚΤ, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στο 1,3356 δολ. από 1,3490, λίγο πριν την ανακοίνωση.

Παράλληλα, ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κινείται σε νέα υψηλά 5ετίας, γυρνούν σε θετικό έδαφος τα futures της αμερικανικής αγοράς, ενώ υποχωρούν έντονα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα