Μια ακτιβίστρια στη Ν.Δ.

Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Η 26χρονη ανιψιά του δηµοσιογράφου Αντώνη Λιάρου προέρχεται από αριστερό-εξτρεµιστικό χώρο

Την έκπληξη έχει κάνει ο γραµµατέας της Νέας ∆ηµοκρατίας, Ανδρέας Παπαµιµίκος, καθώς στο πλαίσιο των νέων ηθών και εθίµων που έχει φέρει στη Συγγρού, έχει επιλέξει ως µία από τις πιο στενές συνεργάτιδές του µία νεαρή και καλλίγραµµη κοπέλα, που δεν προέρχεται από τις τάξεις της Νέας ∆ηµοκρατίας και δεν ήταν ποτέ στέλεχός της.

Ο λόγος για την 26χρονη Ερατώ Λιάρου, απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστηµίου, που γεννήθηκε και µεγάλωσε

στην επαρχία, συγκεκριµένα στο Λουτράκι της Κορίνθου. Παρά το γεγονός ότι είναι πλέον ένα από τα πιο κοµβικά πρόσωπα, στο πλευρό του «γαλάζιου» γραµµατέα, και από τα χέρια της περνάνε πολλά και κρίσιµα ζητήµατα του κόµµατος, είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή µε τη Ν.∆. και µάλιστα σε ένα τόσο δύσκολο πόστο. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η οικογένειά της ανήκει στον κεντροαριστερό χώρο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο πατέρας της είναι αδερφός του Αντώνη Λιάρου, του γνωστού δηµοσιογράφου του Mega, που είχε πολιτευτεί και µε το ΠΑΣΟΚ και σήµερα είναι υπεύθυνος για τα περιφερειακά ΜΜΕ του Κινήµατος.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Η δυναµική Ερατώ, τελειώνοντας το σχολείο και περνώντας στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, νοίκιασε σπίτι στα Εξάρχεια. «Η επιλογή ήταν φυσιολογική» λένε όσοι την ξέρουν, καθώς πάντα φλέρταρε µε την ιδέα της… αντίδρασης στην εξουσία. Οι φίλοι της εξάλλου από το πανεπιστήµιο κάνουν λόγο για µία κοπέλα µε έντονες ανησυχίες, που πολλές φορές ξεπερνούσαν τα… σύνορα της χώρας, καθώς τα ενδιαφέροντά της ήταν εκτός πολιτικής και εστίαζαν ιδιαίτερα στις τέχνες και τους πολιτισµούς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στις φοιτητικές εκλογές ψήφιζε την ΠΑΣΠ, περισσότερο από… παράδοση, αφού οι ιδέες της ανήκαν στον πιο αριστερό-εξτρεµιστικό χώρο.

«Ηταν η εποχή της αντίδρασης», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» φίλη της Ερατούς από το πανεπιστήµιο, που κάνει λόγο για µια ευκατάστατη κοπέλα, η οποία έκανε όµως την «επανάστασή» της την εποχή εκείνη. Σε αυτό το πλαίσιο ίσως εντάσσεται και το γεγονός ότι επέλεγε πάντα να διασκεδάζει σε εναλλακτικούς χώρους και στέκια, µακριά από τα glamour µαγαζιά και τις ακριβές εξόδους. Στο ίδιο µήκος κύµατος ήταν και το ντύσιµό της. Το στυλ πάντα περίσσευε, αλλά εναρµονιζόταν σταθερά µε την αριστερή κουλτούρα και τις πεποιθήσεις της.

ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ. Οι αναζητήσεις της, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών», είναι πολλές και ιδιαίτερες. Της αρέσουν πολύ τα ταξίδια και µάλιστα σε τόπους… ψαγµένους. Το πιο χαρακτηριστικό ήταν ένα ταξίδι της στο Νεπάλ, όπου δήλωνε ενθουσιασµένη µε την κουλτούρα της ασιατικής αυτής χώρας. Το Νεπάλ εξάλλου ενδείκνυται ως προορισµός για όποιον θέλει να ξεφύγει και να αναζητήσει το διαφορετικό. Τα πανάρχαια ινδουιστικά του µνηµεία και οι βουδιστικοί ναοί λένε πως µαγνητίζουν, σχεδόν… υπνωτίζουν, τον επισκέπτη µε το πνευµατικό τους υπόβαθρο και οι υγρές ζούγκλες µε τους ελέφαντες σε περιµένουν για µια ξενάγηση στο πλούσιο τροπικό βασίλειο της χώρας.

Οι εµπειρίες πάντως που αποκόµισε από το Νεπάλ και η ηρεµία που προσφέρει ο τόπος µπορούν να φανούν ιδιαίτερα σηµαντικές στις µικρές ή µεγάλες κρίσεις που περνά πλέον το κόµµα της Ν.∆., το οποίο έχει να αντιµετωπίσει ουκ ολίγα προβλήµατα. «Ο Βούδας να βάλει το χέρι του» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Συγγρού, που βλέπει κάθε µέρα την Ερατώ Λιάρου. Η 26χρονη είχε συµµετάσχει και σε πορείες, καθώς δεν της ήταν ποτέ ξένη αυτή η µορφή αντίδρασης και ο ακτιβισµός πάντα την εντυπωσίαζε.

ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Παρά τις εναλλακτικές απόψεις της, η Ερατώ ήταν πάντα χαµηλών τόνων. ∆εν προκαλούσε ποτέ και της άρεσε ο διάλογος, κάτι που προφανώς οφείλεται στην καλλιέργειά της και τα ιδιαίτερα επικοινωνιακά της χαρίσµατα.

Σε αυτό «τη βοηθούσε και η όµορφη εξωτερική της εµφάνιση, που τραβούσε πάντα τα αγόρια. Είχε πολλές κατακτήσεις και φλερτ», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» συµφοιτητής της, που τη θυµάται να πηγαίνει στα µαθήµατα -όχι µε µεγάλη συνέπεια πάντως, όπως τονίζει.

Στην παρέα ήταν πάντα καλή, αλλά µετρηµένη. «Η κουλτούρα της ήταν αριστερή και αυτό δεν έχανε ευκαιρία να το τονίζει, όταν συζητούσαµε για διάφορα θέµατα. ∆εν είχε καµία συµπάθεια στη Νέα ∆ηµοκρατία και όσα εκπροσωπεί», µας αναφέρει παλιά της συµφοιτήτρια, που απορεί πώς είναι δυνατόν η Ερατώ να είναι σήµερα «γαλάζιο» κοµµατικό στέλεχος.

Η ίδια ωστόσο φαίνεται πως πλέον έχει αφήσει πίσω τις διαφορετικές απόψεις της και δίνει κάθε µέρα τη µάχη της για την ανάκαµψη της Νέας ∆ηµοκρατίας.

«Είναι πολύ εργατική και φιλότιµη», λέει στέλεχος της Συγγρού, καθώς προσπαθεί κάθε µέρα να µάθει ονόµατα στελεχών, βουλευτών και κοµµατικών παραγόντων, αφού δεν γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία της «γαλάζιας» παράταξης. Τα σχετικά ανέκδοτα µάλιστα έχουν κυκλοφορήσει στους ορόφους των κεντρικών της Νέας ∆ηµοκρατίας, αφού στην αρχή δεν αναγνώριζε ακόµα και κορυφαία στελέχη, µε τα µαθήµατα να γίνονται ατελείωτες ώρες και… εντατικά.

«Είναι έξυπνη και µαθαίνει»

Η «µούσα» του Ανδρέα Παπαµιµίκου είναι από το πρωί στη Συγγρού και αποτελεί το δεξί χέρι του γραµµατέα, καθώς γνωρίζει τα πάντα για τη λειτουργία του κόµµατος και τα ραντεβού του. Το γεγονός πάντως ότι δεν ξέρει την «ιδιοσυγκρασία» της Κεντροδεξιάς και δεν έχει την εµπειρία από µια τέτοια θέση τη φέρνει ουκ ολίγες φορές αντιµέτωπη µε δύσκολες καταστάσεις, στις οποίες ωστόσο αντεπεξέρχεται λόγω της ευστροφίας της. «Είναι πολύ έξυπνη και µαθαίνει γρήγορα», λέει άνθρωπος που τη ζει καθηµερινά.

Η Ερατώ γίνεται ουκ ολίγες φορές δέκτης και κοµπλιµέντων από κοµµατικά στελέχη και βουλευτές που πάνε στη Συγγρού. Η ίδια όµως κρατά πάντα αποστάσεις και είναι πολύ σοβαρή στη δουλειά της, την οποία όσο περνάει ο καιρός µαθαίνει όλο και καλύτερα. Η τελευταία εκδήλωση µάλιστα της Ν.∆. για τη βία, στην προετοιµασία της οποίας είχε ενεργό ρόλο, ήταν ιδιαίτερα επιτυχηµένη, γεγονός που δηµιούργησε την αισιοδοξία ότι η Ερατώ πολύ σύντοµα µπορεί να γίνει η καλύτερη κοµµατική γραµµατέας στην Ελλάδα…

Keywords
Τυχαία Θέματα